Modern Delhi

Tips, Recommendations, Ideas

Hoe Energie Besparen?

Hoe Energie Besparen
6. Stap over naar een andere energieleverancier – Steeds meer Nederlanders wisselen van energieleverancier. In 2018 kozen 1,4 miljoen mensen om over te stappen, een stijging van 7,7% ten opzichte van 2017. Maar waarom wordt er massaal gewisseld van energieleverancier? Nederlanders worden zich steeds meer bewust van het belang van groene energie, en kiezen daarom vaak voor een groene leverancier.

Waarmee bespaar je het meeste energie?

1. Vervang gloeilampen voor ledlampen (bespaar tot 118 euro per jaar) – Verlichting is in veel huizen de grootste stroomverbruiker. Vervang alle gloeilampen in huis voor energiezuinige ledlampen en bespaar tientallen euro’s per jaar op stroom. Laat verlichting bovendien niet onnodig aan staan, ook al heb je zuinige lampen.,

Wat zijn stille stroomvreters?

Wat zijn stiekeme stroomvreters? – Veel apparaten staan op stand-by, zoals de TV, de computer of de mediabox. Maar wist u dat deze apparaten ook op stand-by redelijk wat stroom verbruiken? Vaak bent u zich er niet bewust van dat sluipverbruik een hap uit uw energierekening is! Wij noemen sluipverbruik daarom de stiekeme stroomvreter.

 • Om sluipverbruik te voorkomen, zet u apparaten zoveel mogelijk volledig uit.
 • Desnoods kunt u de stekker uit het stopcontact trekken.
 • Het is misschien een goed idee om de apparaten – die op stand-by staan – zoveel mogelijk op dezelfde groep of stekkerdoos met aan- en uitswitch aan te sluiten.
 • Zo kunt u gemakkelijk alle stand-by apparaten – bijvoorbeeld rondom de tv – van de stroom afhalen.

Benieuwd hoeveel sluipverbruik u in uw woning heeft? U komt erachter in onderstaande video.

Wat verbruikt het meeste energie?

Sommige toestellen die je dagelijks gebruikt, zijn de grootste stroomverbruikers in huis. Een overzicht. Wasmachine, koelkast, haardroger, droogkast, stofzuiger, computer Elektrische toestellen en huishoudapparaten, elk huis staat er vol van.

Hoeveel geld scheelt 1 graad verwarming?

Besparen op een hoge energierekening – Afhankelijk van hoe goed je huis geïsoleerd is, kan de temperatuur in huis –zonder verwarming– zakken tot 5 graden. Voor de meeste Nederlandse huishoudens betekent het stookseizoen dan ook een behoorlijke aanslag op de energierekening, vooral, Download onze gratis gids met de 20 beste tips om energie te besparen in huis! Leer hoe je eenvoudig stroom & gas bespaart en krijg praktische tips in begrijpelijke taal. Zet je jouw thermostaat één graadje lager dan dat je gewend bent, dan bespaart een gemiddeld gezin daar zo’n 120 m3 gas per jaar mee, dat komt neer op ongeveer 170 euro*! Verwarm je daarnaast alleen ruimtes waar je ook echt bent en houdt je de deuren dicht, dan scheelt dat gemiddeld €450 per jaar! Natuurlijk wil je niet met een ijspegeltje aan je neus aan de eettafel zitten, maar je kan prima de verwarming een graad lager te zetten zónder dat dit ten koste gaat van je wooncomfort.

Wat is de grootste energieslurper in huis?

Dit zijn de grootste energieslurpers in huis: Koelkast plus losse vriezer: 520 kWh/jaar (€ 120,-) Verlichting: 390 kWh/jaar (€ 90,-) Televisie en stereo met randapparatuur: 350 kWh/jaar (€ 80,-)

Welk apparaat gebruikt het meeste stroom in huis?

Door hoge energieprijzen vraag je je misschien af hoe je kunt besparen op stroom. Kijken welke apparaten veel stroom gebruiken, is een slimme eerste stap. In dit artikel vind je een overzicht van stroomslurpende apparaten die je in en rond het huis gebruikt.

Dat helpt je om doelgericht minder stroom te gebruiken en apparaten met een laag energielabel te vervangen. We rekenen met een stroomprijs van 0,22 cent per kWh. Werkelijke energieprijzen kunnen per contract verschillen. Deze apparaten heeft eigenlijk iedereen in huis. Een wasdroger gebruikt veel stroom.

Afhankelijk van het energielabel zo’n 120 tot 410 kWh per jaar, wanneer je hem drie keer per week gebruikt. Dat is € 26 tot € 90 per jaar. Op de lange termijn loont het dus behoorlijk om goed naar het energielabel te kijken wanneer je een nieuwe gaat uitzoeken! Een gemiddeld huishouden zet de vaatwasser vijf keer per week aan.

 1. Afhankelijk van je energielabel moet je dan rekenen op 150 tot 270 kWh per jaar.
 2. Dat is € 33 tot € 59 per jaar.
 3. Daarnaast gebruikt een vaatwasser natuurlijk ook behoorlijk wat water per wasbeurt.
 4. Een koelkast is een soort airconditioner die de hele dag aan staat.
 5. Echt een stroomvreter.
 6. Een zuinige koelvriescombinatie met energielabel B gebruikt jaarlijks zo’n 120 kWh stroom.
See also:  Ab Wann Bekomme Ich Wohngeld?

De kosten daarvan zijn € 26. Met energielabel E loopt het al snel op tot 230 kWh, wat neerkomt op € 51 euro per jaar. Heb je een grote Amerikaanse koelkast staan met twee deuren? Cool! Maar wel duur in gebruik. Reken maar op 35% extra stroomkosten. Zelfs een superzuinige wasmachine gebruikt 125 kWh per jaar.

 • En minder zuinige modellen gaan al snel richting de 200 kWh.
 • Dan hebben we het over jaarlijkse stroomkosten van € 28 tot € 44.
 • Sommige televisies gebruiken veel elektriciteit, anderen bijna niks.
 • Dat heeft vooral te maken met de grootte van het scherm en het energielabel.
 • Een 32″ tv met energielabel A gebruikt bijvoorbeeld slechts 17 kWh per jaar.

Dat is maar € 4 aan stroom. Maar een 65″ tv met energielabel G verbruikt 230 kWh. Dan hebben we het over ruim € 50. Elektrische alternatieven voor apparaten die werken op gas, zijn meestal goedkoper in gebruik. Toch laten ze de energierekening flink oplopen.

Verwarming en het opwarmen van water is samen goed voor 95% van het gasverbruik in een woning. Een warmtepomp is een alternatief dat werkt op elektriciteit. Afhankelijk van de gekozen techniek, verbruikt een warmtepomp gemiddeld 2200 tot 3000 kWh stroom per jaar. Dat is € 484 tot € 660. Flink bedrag, maar het is veel goedkoper dan stoken op gas.

Je bespaart al snel € 200 tot € 400 per jaar. Wanneer je helemaal van het gas af bent, bespaar je nog eens € 250 wanneer je je gasaansluiting laat verwijderen, Het water in een elektrische boiler moet constant op temperatuur gehouden worden. Er wordt dus continu stroom gebruikt.

En veel ook! Een elektrische boiler verbruikt in een gemiddeld huishouden zo’n 1900 kWh per jaar. Dat komt neer op € 418 per jaar. Een serieuze stroomvreter, ook al worden ze in de meeste woningen slechts als bijverwarming ingezet. En zeker als je een exemplaar hebt zonder thermostaat. Die slaat namelijk niet vanzelf af wanneer een bepaalde temperatuur is bereikt.

Een elektrische radiator van 1000 Watt gebruikt 400 kWh wanneer hij 400 uur in een jaar aanstaat. Dat is € 88 per radiator per jaar. Infraroodpanelen zijn iets zuiniger dan elektrische radiatoren. Met dezelfde 400 uur verwarmen moet je rekenen op 320 kWh per paneel.

 1. Dat is iets meer dan € 70 per paneel per jaar.
 2. Deze apparaten heeft lang niet iedereen.
 3. Jij wel? Lekker bubbelen in de tuin! Wel jammer dat het zoveel energie kost.
 4. Dat komt vooral doordat het water continu op temperatuur wordt gehouden.
 5. Een gemiddelde hottub verbruikt zo’n 2000 kWh per jaar.
 6. Dat is € 440 per jaar.

Lekker koel de zomer doorkomen? Gemiddeld staat een airco veertig (zomer)dagen per jaar aan, acht uur per dag. Een gemiddelde airconditioner verbruikt dan 320 kWh stroom per jaar. Dat is iets meer dan € 70 per unit per jaar. Bij een vijver in de tuin is het belangrijk dat het water blijft circuleren.

 1. Daar gebruik je een vijverpomp voor die continu aanstaat.
 2. Bij een klein vijvertje hoort een kleine pomp die zo’n 180 kWh per jaar verbruikt.
 3. Maar bij een vijver van 10.000 liter hoort ook een sterke pomp.
 4. Dan kan het oplopen tot ruim 3700 kWh per jaar.
 5. We hebben het dan over een bedrag van € 814.
 6. Visjes kijken in huis is een dure hobby.
See also:  Wann Und Wo Kommt Bachelor?

Vooral het op temperatuur houden van het water kost bij een tropisch aquarium veel stroom. Bij een gemiddeld exemplaar van 110 liter moet je rekenen op een stroomverbruik van ruim 1400 kWh per jaar. Dat is € 308 per jaar. Direct kokend water uit de kraan.

Superhandig! Maar verwarmen en constant op temperatuur houden, kost natuurlijk wel veel stroom. Gemiddeld 511 kWh per jaar. Daar hoort een prijskaartje van € 112 bij. Veel mensen vinden het heerlijk om af en toe naar de sauna te gaan. En sommigen laten er zelfs één in huis plaatsen. Bij een gemiddeld gebruik verbruikt een infraroodsauna 415 kWh per jaar.

Dat is € 32 per jaar. Geschrokken van het verbruik van deze alledaagse apparaten? Lees dan verder in ons artikel 10 tips om thuis energie te besparen, Daar vertellen we je alles wat je moet weten om je stroomverbruik omlaag te brengen. Van aanpassingen in gedrag, tot apparaten vervangen, sluipverbruik voorkomen en slimme investeringen.

Wat kost een dag de verwarming aan?

Wat kost een dag je huis verwarmen? – Kosten per dag – Als je een euro betaalt per kuub gas, betaalt een gemiddeld huishouden dit jaar bijna € 1000 aan de verwarming. Deel het bedrag door zes maanden en je komt uit op een bedrag van pak ‘m beet € 5,50 per dag. Dit bedrag fluctueert natuurlijk.

Wat kost een uur de verwarming aan?

Stroomverbruik in watt (w)

Vermogen in Watt (W) Kosten per uur Kosten per werkdag (8 uur)
300 watt €0,12 €0,96
500 watt €0,20 €1,60
1000 watt €0,40 €3,20
1500 watt €0,60 €4,80

Waar krijg ik geen energie van?

Oorzaken lusteloosheid – Bij lusteloosheid is er een probleem met jouw energiebalans. Als je genoeg energie hebt, is die balans goed op orde: je bent actief genoeg en rust ook genoeg uit. Bij lusteloosheid is er iets mis. Er kunnen verschillende oorzaken van lusteloosheid zijn, zowel fysiek, mentaal als emotioneel.

Wat verbruikt een modem per jaar?

Bureau

Type toestel Verbruik/jaar
Laptop in waakstand 20 kWh
Wifi router 85 kWh
LED bureaulamp 10 kWh
Smartphone oplader 7 kWh

Wat kost een vaatwasser per keer?

Eco-programma – Wil je iets bewuster omgaan met je vaatwasser? Dan kun je het eco-programma gebruiken. Dit kost je €0,20 per keer. Het scheelt misschien niet veel, maar op jaarbasis bespaar je toch maar mooi zo’n €20. Maar helemaal beter voor zowel het milieu als je portemonnee blijft toch gewoon de afwasborstel.

Wat kost een tv aan stroom per uur?

Wat kost een hele dag tv kijken? – Televisie-instellingen – Niet alleen de soort televisie en het aantal uur dat je televisie kijkt, bepaalt de hoogte van je energierekening, ook de instellingen van jouw televisie zijn van invloed. Heb je de helderheid en het contract op maximaal staan? Dan zal het stroomverbruik ook een stuk hoger zijn.

Moderne televisies hebben tegenwoordig ook vaak opties zoals een energy saving mode, wat zorgt voor een lager energieverbruik. Een gemiddeld televisietoestel verbruikt tussen de 60 en 80 watt per uur. Als je 365 dagen per jaar zo’n drie uur per dag televisie kijkt, betekent dit dat je op jaarbasis tussen de 65 kWh en 90 kWh verbruikt.

De kosten zijn afhankelijk van je energieleverancier, maar liggen rond de 21 eurocent per kWh. Op jaarbasis betaal je dus tussen de €14 en €19 aan energietoevoer voor jouw televisie.

See also:  Wieviel Gramm Protein Pro Kg Körpergewicht?

Wat kost een wasje in de wasmachine?

Wat kost een wasbeurt 2023? – Niet te warm wassen – Gemiddeld draait elk Nederlands huishouden zo’n 180 wasjes per jaar. Voor een wasbeurt geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de kosten. Volgens het Nibud kost anno 2023 een wasbeurt op 30 graden gemiddeld zo’n 0,93 cent per beurt.

 1. Hierbij wordt water, wasmiddel en de afschrijving en het onderhoud van de wasmachine erbij gerekend.
 2. Vooral de stijgende energieprijzen maken zo’n wasbeurt duurder.
 3. Voor een was op 90 graden betaal je al gauw €1,67 per keer.
 4. Zitten er geen vlekken of bacteriën in het wasgoed? Dan is 30 graden een prima temperatuur om je kleren mee te wassen.

Alleen beddengoed en handdoeken kun je wel het beste op 60 of 90 graden wassen.

Wat is een normaal standby verbruik?

Sommige elektrische apparaten verbruiken alsnog stroom als ze uit of op stand-by staan. Dit heet sluipverbruik. In een gemiddeld huishouden gaat er 450 kWh per jaar op aan sluimerverbruik. Vooral oudere apparaten gebruiken in deze stand nog flink wat stroom.

Wat kost een elektrische kachel van 2000 watt per uur?

Kosten en verbruik elektrische haard met verwarming – Een elektrische haard of kachel die beschikt over een verwarmingsfunctie is de ideale oplossing om een ruimte bij te verwarmen. Denk hierbij aan ruimtes zoals de woonkamer, keuken of serre. Deze haarden geven aangename warmte af, maar zijn niet geschikt voor het gebruik als hoofdverwarming.

Een elektrische haard of kachel verwarmt namelijk tot maximaal 2000 watt (2kW), wat genoeg is voor het verwarmen van en kleine ruimte. Wanneer u de warmtestand inschakelt bij een elektrische haard of kachel, dan ligt het verbruik op 1000 of 2000 Watt. Omgerekend is dit ongeveer € 0,22 of € 0,39 per uur.

Om het voor u wat duidelijker te maken, maken we een voorbeeld rekensom en brengen we het verbruik van een elektrische haard in beeld. We gaan in dit geval uit van een toestel met een vermogen van 2000 Watt en dat een elektrische haard gemiddeld 3 uur per dag brandt.

Hoeveel stroom verbruik je als je niet thuis bent?

Gemiddeld sluipverbruik – Een huishouden heeft per jaar een gemiddeld sluipverbruik van 450 kWh aan stroom volgens Milieu Centraal, Dit komt neer op € 322,79. Hoeveel uw sluipverbruik van stroom gemiddeld is, hangt af van het aantal elektronische apparaten die u in huis heeft. Daarnaast heeft niet elk elektronisch apparaat sluipverbruik.

Hoeveel stroom verbruikt een tv in standby?

Stroomverbruik in standby – In de tabel hierboven is het stroomgebruik van de tv in standby niet opgenomen. In de ‘gewone’ standby-stand gebruikt een tv heel weinig stroom, namelijk maximaal 0,5 Watt (dat is 3,6 kWh per jaar). Maar het standby-verbruik kan door bepaalde functies een stuk hoger zijn.

Bijvoorbeeld als je tv via een netwerkverbinding oproepbaar is of een quick-start functie heeft. Door die extra functies kan het standby-verbruik oplopen tot 7,7 Watt (dat is 56 kWh/jaar). Dat is evenveel als het jaarverbuik van een 32-inch tv in energieklasse F die 4 uur per dag aanstaat! Het daadwerkelijke gebruik in standby hangt dus af van de functionaliteit van de tv en welke je functies je hebt ingeschakeld of uitgeschakeld.

Oplossingen voor dit hoge standby-verbruik: de extra functies uitschakelen of de tv helemaal uitzetten als je niet kijkt.