Modern Delhi

Tips, Recommendations, Ideas

Hoe Groot Is Bonaire?

Hoe Groot Is Bonaire
Mensen zoeken ook naar Aruba 180 km² Curaçao 444 km² Kralendijk 31,1 km²

Hoe groot is Bonaire ten opzichte van Nederland?

Landschap, flora en fauna – Bonaire heeft een oppervlakte van 288 km², waarmee het na Curaçao het tweede eiland is van de voormalige Nederlandse Antillen. Ter vergelijking: de kleinste Nederlandse provincie Utrecht is met een oppervlakte van 1.449,12 km² ruim vier keer zo groot.

Hoe lang en breed is Bonaire?

Algemene informatie over Bonaire

Bonaire ligt voor de kust van Venezuela en is na Curacao het grootste eiland van de 6 Caribische eilanden van het voormalig Nederlands Koninkrijk. Het eiland is 40 km lang en 5 tot 12 km breed. Bonaire telt op dit moment ongeveer 15.000 inwoners. Bonaire is een paradijs voor watersporters. Duiken, snorkelen, windsurfen, kitesurfen en waterskiën kan allemaal op dit eiland. En voor de kust van Bonaire ligt Klein Bonaire. Dit eiland heeft een fragiel ecosysteem en is een uniek gebied dat een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden is. Klein Bonaire heeft ook één van de mooiste riffen in het Caribisch gebied met bijzondere vissen.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Bonaire?

Wat te doen op Bonaire? De 15 leukste tips Heb jij een vakantie naar Bonaire in het vooruitzicht? Lucky you! Ik hoop dat je je snorkelset, zwemkleding en camera al klaar hebt liggen want deze zul je hier veel gaan gebruiken. Bonaire is één van de waanzinnig mooie Caribische eilanden en staat bekend om de fantastische onderwaterwereld en verbluffende stranden.

Hou jij van duiken, snorkelen, windsurfen of gewoon relaxen op een wit strand? Dan is Bonaire het eiland waar je zijn moet! Bonaire is het rustigste eiland van de ABC-eilanden en heeft een gemoedelijk, dorps gevoel. Daarnaast is er voor de actievelingen ook echt meer dan genoeg te doen op en rondom het eiland.

Wij reisden je voor en hebben in deze blog de leukste dingen die je kunt zien en doen op Bonaire je verzameld. Lees ook: Zonder auto kom je op Bonaire niet heel ver wanneer je ergens lekker wilt gaan lunchen of dineren, even naar Kralendijk wilt of op een uniek plekje wilt gaan snorkelen.

Er zijn te veel mooie plekken op Bonaire waar je zonder huurauto niet kunt komen. Kortom: als je iets wilt zien van het eiland dan heb je absoluut een huurauto nodig! Wij hebben een auto voor de hele week gehuurd en hebben er volop, lees dagelijks, gebruik van gemaakt. Het is mogelijk om bij de lokale partij te huren, of uiteraard bij het welbekende,

Bij beide kun je allrisk verzekeren zodat je zorgeloos van Bonaire kunt gaan genieten. De titel spreekt voor zich. Bonaire is hèt snorkel-walhalla. Het kraakheldere water nodigt je hier meteen voor uit, en je hoeft echt niet ver de zee in te gaan om wat visjes te zien.

 1. Op sommige plekken hoef je maar voor de helft in het water te staan of je ziet de visjes al om je heen zwemmen! Uitrusting voor het snorkelen Wat we aanraden is vooraf je snorkel gear te bestellen zodat je alles al in huis hebt en iets goedkoper uit bent.
 2. Wij hebben op Bonaire voor het eerst gesnorkeld met een full face duikbril die je volledige gezicht bedekt en dat is erg goed bevallen.

Je kunt met dit ademen zonder mondstuk en wanneer je onder water gaat sluit de snorkel automatisch af. Ideaal! Wat wij heel gaaf vonden was het maken van onderwater foto’s, Met name toen we schildpadden hadden gezien, draaide onze camera overuren. De mooiste foto’s en filmpjes maak je zonder twijfel met een,

De GoPro is ook voor andere buitensporten of activiteiten te gebruiken en dus multi-inzetbaar. Een goedkopere optie is een, Onze favoriete snorkelplekken op Bonaire 1000 Steps BeachSalt PierTe AmoKlein BonaireSorobon BeachWayaka II Lac Bay Aan de westkust van Bonaire vind je op twee plekken gele en witte slavenhuisjes waar de slaven die vroeger op de zoutwinning werkten konden overnachten.

Wanneer je vanuit Kralendijk naar het zuiden rijdt dan zijn de slavenhuisjes absoluut niet te missen. Je zult eerst de witte tegenkomen en een stukje verderop staan de gele slavenhuisjes langs de weg. Het is een bijzondere plek om even te stoppen en je in te beelden hoe de slaven hier destijds leefden.

 1. Lees ook: Eigenlijk is het grootste deel van het zuiden bedekt door de zoutpannen voor zoutwinning en deze zoutwinning is iets wat al honderden jaren op Bonaire plaatsvindt.
 2. Als je richting het zuiden rijdt dan is het niet te missen want vanaf Salt Pier zie je de gigantische bergen met zout al liggen.

Deze bergen worden opgevolgd door de roze zoutpannen die weer onderdeel zijn van het Pekelmeer. In deze omgeving is de kans ook groot dat je flamingo’s kunt spoten dus hou je ogen geopend en je camera bij de hand! Je hebt het wellicht bij de zoutwinning al gelezen dat je in het zuiden van Bonaire bij het Pekelmeer groepen flamingo’s zou kunnen spotten.

De grootste kans maak je niet alleen bij het Pekelmeer maar ook bij het Gotomeer in het noorden. Je kunt bij het Gotomeer eerst naar het viewpoint rijden voor een mooi uitzicht en om de flamingo’s vanuit daar al te kunnen zien, maar ik raad je aan om vervolgens richting het Gotomeer te gaan en langs het meer af te rijden.

Je zult ze dan, hopelijk, van dichtbij kunnen zien! Waar wij ze ook hebben gespot is langs de weg toen we vanuit onze accommodatie via het binnenland naar Sorobon Beach reden. Hier reed helemaal niemand en toen doken ze totaal onverwachts en onwijs dichtbij ineens op! De mangroven zijn onderdeel van het belangrijkste ecosysteem van Bonaire.

 • Wat onwijs leuk is om te doen, is onder begeleiding van een ervaren gids met een kajak (met een bodem van glas!) door de mangroven van Lac Bay te peddelen.
 • De gids zal jou alles vertellen over de soorten mangroven en waarom het een belangrijk onderdeel is van Bonaire.
 • Tijdens de tour stop je ook op een mooie snorkelplek waar je met de groep een mooie tocht aflegt.

Je zult hier weer hele andere visjes en koraal zien dan je aan in de zee vanaf de kust zult zien. Bonaire heeft een aantal uitzichtpunten die hoog boven het eiland uitsteken. Ben je een fijne roadtrip aan het maken met je ? Pak deze dan zeker even mee, ze zijn allemaal makkelijk te bereiken.

Seru Largu Gotomeer Altamira Ujo

Een van de bekendste viewpoints van het eiland ligt op de drie na hoogste berg van Bonaire. Seru Largu betekent in het Papiaments ‘grote heuvel’, is centraal gelegen en super easy te bereiken. Vanuit hier kijk je uit over Kralendijk, de kustlijn en het binnenland.

Bij het uitkijkpunt staat ook een monument, namelijk het geelgekleurde “Millennium Monument”.In het noorden van Bonaire ligt het grote Gotomeer. Door de bordjes te volgen naar het viewpoint kom je uit op een hoger gelegen viewpoint met prachtig uitzicht over – jawel – het Gotomeer. Lukt het jou om de flamingo’s in de verte te spotten?In deze zelfde regio vind je viewpoint Altamira Ujo wat je uitzicht geeft over de stad Rincón.

Perfect te combineren met een bezoek aan de stad en/of het Gotomeer. Leuk weetje: Rincón is in de 16de eeuw gesticht en is de oudste nederzetting van de voormalige Nederlandse Antillen! is een waanzinnig mooie beach club waar je mega lekker kunt eten en kunt relaxen op de luxe loungebedden.

Het is een heerlijke plek om een dag zo een luxe loungebed of zelfs een cabana te huren. Je kunt bij de cabana’s ook nog kiezen voor een front row cabana waarbij je helemaal vooraan het strand ligt! Adres Ocean Oasis: EEG Boulevard 260 Kings Beach Bonaire Punt Vierkant Als je voor de eerste keer naar Bonaire gaat dan kan een bezoek aan Klein Bonaire niet uitblijven.

Dit onbewoonde eiland ligt op ongeveer 800 meter afstand van de kust van Bonaire, ter hoogte van Kralendijk. Op Klein Bonaire zijn geen strandbedjes, geen restaurants en amper beschutting om in de schaduw te kunnen zitten. Waarvoor je naar Klein Bonaire moet gaan? Het hagelwitte zandstrand en machtig mooie onderwaterwereld met prachtig koraal, prachtige vissen en schildpadden.

 • Hoe je op Klein Bonaire komt Er zijn twee opties: met een watertaxi of via een georganiseerde snorkel- of duiktour.
 • Wij hebben de watertaxi via geboekt.
 • Deze maakt gebruik van vaste heen- en terugreistijden die je kunt bekijken op de website.
 • Zo hebben wij in de ochtend de watertaxi van 10:00 uur gepakt en de eerstvolgende mogelijkheid van 12:30 uur gebruikt om terug te varen.

Je kunt de kaartjes vooraf bestellen en betalen met creditcard of bij vertrek, waarbij je afhankelijk bent van hoe vol de watertaxi al is. Rincón is het oudste dorp van Bonaire en wordt ook wel het culturele centrum van Bonaire genoemd. Dit komt door de vele oude tradities en activiteiten die hier plaatsvinden.

 • Ben je op 30 april op Bonaire? Bezoek die dag dan zeker even Rincón want dan vieren ze Rincondag en is er groot feest.
 • Buiten deze dag om is Rincón uiteraard ook de moeite waard om even te bezoeken.
 • Vlakbij Rincón vind je ook het eerder genoemde viewpoint dus wanneer je een roadtrip over het eiland maakt dan zou ik dit zeker te combineren met het viewpoint, maar ook met een bezoek aan 1000 Steps Beach en het Gotomeer.

Dit Nationaal Park ligt in het noordwesten van Bonaire en is het grootste Nationaal Park van het Caribische gebied. Het is er dus niet zomaar een! Het Washington Slagbaai beslaat voor 17% de oppervlakte van Bonaire. Een flink stuk dus! Je kunt hier lekker off road rijden, diverse dieren spotten zoals flamingo’s, lekker snorkelen, duiken en natuurlijk relaxen op het strand.

Bij de ingang van het park krijg je een kaart waar de bezienswaardigheden op staan. Verder zijn er twee routes die met de auto en de fiets gevolgd kunnen worden.Het NP is dagelijks geopend van 8.00 – 17.00 uur, maar na 14:00 uur worden er geen bezoekers meer binnengelaten. Ik zou dan ook adviseren lekker vroeg te gaan.

Benodigdheden voor een bezoek aan het Nationaal Park – Voor drinken en eten moet je zelf zorgen. Er is geen plek (meer) waar je iets kunt kopen.- Neem zeker je snorkel- of duikspullen mee want er zijn verschillende plekken waar je echt waanzinnig mooi snorkelen en duiken.

 • Onze favoriet: Wayaka II.
 • Een goede als je het leuk vindt om vogels te spotten en flamingo’s van heel dichtbij te bekijken.
 • Je dient in het bezit te zijn van een,
 • Met het geld dat je betaalt voor dit ticket worden de natuurparken van Bonaire onderhouden.
 • Bonaire staat dus bekend om onder andere zijn verbluffend zeeleven en is een van de meest gewilde duikplekken ter wereld.

Heb je nog nooit gedoken? Dan raad ik je zeker aan een Discovery Dive te plannen met, dit is een PADI IDC-duikcentrum en zij begeleiden duikers van elk niveau, van beginners tot instructeurs. Ze hebben acht locaties op Bonaire dus je kunt op meerdere plekken met hun een duik maken! Wat is een Discovery Dive? Je krijgt eerst een stukje theorie uitgelegd om dit vervolgens onder begeleiding in de praktijk te brengen.

 1. Je oefent een paar vaardigheden die je als duiker moet beheren en daarna ga je samen naar het rif voor een ondiepe begeleide duik.Het voordeel is dat deze “introductie duik”-ervaring online wordt geregistreerd bij PADI en kan meetellen voor een volledige Open Water-certificering.
 2. Mocht je het helemaal te gek vinden en door willen voor een certificaat dan heb je hier een voordeel aan.

Dit vond ik echt het meest heerlijke aan Bonaire. Met de huurauto van strandje naar strandje. Iedere ochtend een ander strand en een nieuwe omgeving om te relaxen en snorkelen. Ultiem genieten! Onze favoriete stranden op Bonaire – 1000 Steps Beach – Bachelor’s Beach- Pink Beach- Donkey Beach- Te Amo Beach (waar ook twee foodtrucks staan!)- Sorobon (windsurf hotspot)- Wayaka II (Washington Slagbaai Nationaal Park)- Boca Slagbaai (Washington Slagbaai Nationaal Park)- No Name Beach (op Klein Bonaire) Hou er rekening mee dat je op het grootste deel van deze stranden nauwelijks tot niet in de schaduw kan liggen,

Om deze reden hebben wij tijdens ons verblijf op Bonaire overnacht bij het, Dit resort heeft een prachtig privé zandstrand met parasols en heerlijke ligbedden. Het is wat duurder dan een verblijf in een appartement in het binnenland van Bonaire, maar ik vond het om deze reden, en het fantastische eten wat ze serveren, absoluut de moeite waard! Wellicht dat je het al hebt gelezen in een vorige alinea, maar ik raad zeker aan te overnachten in een resort aan het strand.

De reden is dat dit niet alleen een heerlijke uitvalsbasis is voor Bonaire te bezoeken, maar ook omdat het gros van de stranden geen schaduwplekken en ligbedden heeft. Ik heb het als onwijs prettig ervaren dat je terug kunt vallen op een resort met een privé zandstrand waar genoeg parasols staan en heerlijke ligbedden.

Wij hebben dit gevonden bij, Wat ook een aanrader is, is het, Dit resort ligt ook pal aan een zandstrand. Top dus! Je kunt hier verblijven op basis van logies en optioneel nog met ontbijt, halfpension of volpension. Het is wat je voorkeur heeft, maar ik zou sowieso aanbevelen om niet met avondeten te boeken.

dat het zonde is om je te beperken tot iedere dag hetzelfde plekkie. Eden Beach Resort ligt op 3 km afstand en ten noorden van Kralendijk; een hele fijne, centrale ligging! Heb je twee weken de tijd ? Dan is het echt een aanrader om net als ons Bonaire te combineren met,

Vluchten tussen Aruba en Bonaire boek je via, Je vliegt met een klein vliegtuigje via een tussenstop op Curaçao naar het andere eiland. Een waanzinnige ervaring, want stiekem was het vliegen met dit vliegtuigje het hoogtepunt van onze vakantie. Lees ook: Heb je drie weken de tijd ? Voeg dan Curaçao toe en je hebt het ABC-eilandhoppen compleet! De eilanden zijn alle drie compleet verschillend van elkaar maar toch alle drie weer even prachtig.

Ik ben heel benieuwd wat jouw favoriet is! Hoeveel dagen je nodig hebt voor Bonaire Het is vooral de vraag hoelang je wilt gaan genieten hier! Maar zonder gekheid, het is natuurlijk best een stuk vliegen (10 uur) dus ik raad je aan minimaal 7 dagen te gaan.

De meeste Nederlanders gaan tussen de 7 en 14 dagen op vakantie naar Bonaire. Beste reistijd Het hele jaar schijnt hier de zon en is de temperatuur tussen de 28 en 30 graden. De minste regen valt van februari tot en met september dus dat is theoretisch gezien de beste tijd. Een pakketreis boeken kan voordeliger zijn Dit is niet voor elke bestemming het geval, maar voor Bonaire is dit absoluut het onderzoeken waard.

Het is mogelijk om je vlucht apart te boeken via en hetzelfde geldt voor de accommodatie. Maar zowel als bieden voordelige pakketreizen aan. Mocht je net als ons Bonaire willen combineren met Aruba en/of Curaçao dan moet je het wel apart gaan boeken. Tip: de kans is groot dat het voordeliger is om via KLM voor “multi-stad” te kiezen op de homepagina, want een retourtje of een combinatievlucht is voordeliger dan het boeken van losse vluchten.

Heb je een huurauto nodig? Als je echt wat wilt zien van het eiland dan absoluut, maar als je vooral lekker wilt chillen bij het hotel / resort en af en toe een georganiseerde tour wilt ondernemen dan is een huurauto niet nodig. Persoonlijk zou ik een huurauto boeken voor de gehele verblijfsduur of op z’n minst een aantal dagen.

Combineer Bonaire met Aruba en/of Curaçao De ABC-eilanden zijn heel verschillend maar alle drie even mooi. Wanneer je twee of drie weken de tijd hebt en je houdt van wat afwisseling dan is heel leuk! STINAPA Nature Tag Je bent verplicht een te kopen als je watersporten wilt beoefenen of het nationaal park wilt bezoeken op Bonaire.

Onder “watersporten” valt duiken, snorkelen, kajakken en in principe zelfs zwemmen. Deze Nature Tag kun je vooraf online kopen of op Bonaire bij diverse winkels, duikcentra en hotels. Deze blog is geschreven door: Woonachtig in het mooie Limburg en natuurlijk gek op reizen door zowel binnen- als buitenland! Ik ben het liefst op pad om mooie plekken te ontdekken om daar jou mee te kunnen inspireren voor een fantastische vakantie of een heerlijk dagje uit! Ik hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit mijn blog.

Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat dan een reactie achter! Geniet van je aankomende reis en. don’t forget to Hop Around! Liefs, Mascha Op Hop Around vind je inspiratie over diverse reizen en bestemmingen zodat je een onvergetelijke reis kan gaan maken.

Is Bonaire kleiner dan Curaçao?

Ik kies voor het eiland Curaçao | het verschil met Aruba versus Bonaire – Houd je van meer variatie tijdens jouw vakantie in de Caribbean, kies dan voor Curaçao. Ik leg je uit waarom. Curacao is verreweg het grootste eiland van de ABC eilanden. De plek heeft een rijke geschiedenis, die voelbaar is over het hele eiland en vooral in de hoofdstad Willemstad,

De omliggende dorpjes zijn ondertussen vastgegroeid aan de hoofdstad waardoor elke wijk een andere sfeer ademt. Je vindt hier kleurrijke huizen, kronkelende straatjes en interessante musea die je kennis laten maken met de cultuur. Aangevuld met talloze restaurants, winkels (ook van bekendere ketens) en een vermakelijk uitgaansleven.

Op Curaçao zijn veel stranden te bezoeken. Prachtige zandstranden in idyllische baaien in tropische sferen. Ook zijn er stranden met ondiep water waardoor het ideaal is voor gezinnen met kinderen. De bekende baaien op Curaçao hebben faciliteiten zoals ligbedden en parasols, restaurants met bar en toiletten.

 • Bounty eiland Klein Curaçao behoort zeker in jouw top 3 voor een dagtrip.
 • Bezoek ook de minder toeristische baaitjes als je de rust wilt opzoeken.
 • Of juist het tegenovergestelde: een strand met de bekendste uitgaansgelegenheden van het eiland waar vaak DJ’s en bekende artiesten optreden.
 • Mambo Beach is zo’n voorbeeld.

Kortom, een veelzijdig aanbod aan stranden op Curaçao. Wandelen kan je uitstekend op Curaçao. Door de vulkanische oorsprong is het eiland heuvelachtig en absoluut niet saai. Nationaal park Christoffelpark biedt een enorme variatie aan flora en fauna. Je kan als natuurliefhebber hier zeker je hart ophalen. Wandelen langs de inhammen bij Shete Boka Nationaal Park is spectaculair.

 • Grote golven die neerslaan tegen ondergrondse grotten zijn ronduit indrukwekkend.
 • Buiten deze hoogtepunten zijn er nog veel meer natuurgebieden die de moeite waard zijn zoals rondom landhuizen op oude plantages en langs de zoutvlaktes.
 • Qua accommodaties is er veel variatie op Curaçao.
 • Of jouw ideale vakantie in een vakantiewoning of villa is, dan heb je de tijd en ruimte voor jezelf.

Word jij onrustig van het feit om op zoek te gaan naar een restaurantje om te ontbijten, lunchen en dineren, kies dan voor een all-inclusive hotel. Half-pension kan natuurlijk ook als je met de huurauto een dagje er op uit gaat om de bezienswaardigheden op het eiland te ontdekken.

 • Een kleinschalig boutique hotel met persoonlijke service is eigenlijk mijn favoriete accommodatie.
 • In het centrum of juist buiten de drukte in Willemstad.
 • Of kies voor 2 hotels om te verblijven op Curaçao.
 • Eerst een stedentrip naar Willemstad en daarna de rust opzoeken bij Blue Bay of Coral Estate: Lees er hier meer over,

De veelzijdigheid van Curaçao wordt hier wederom bevestigd. Je vindt altijd accommodaties die bij je passen, verspreid over het hele eiland. Curaçao heeft 3 officiële talen Nederlands, Papiaments en Engels. Dit zijn dan ook de meest gesproken talen. Daarmee trekt het eiland Europese toeristen, waaronder uit Nederland.

Waarom is Bonaire zo duur?

Veelgestelde vragen –

Kan ik als Nederlander op Bonaire wonen? Ja dit kan, via YoungCapital. Wij hebben een leuk aanbod aan vacatures op Bonaire, Bekijk ze eens rustig en wie weet kun jij jouw droom achterna om te werken op Bonaire. Is wonen op Bonaire duur? De kosten van levensonderhoud op Bonaire zijn gemiddeld hoger dan in Nederland, omdat het een eiland is en dus bijna alles geïmporteerd moet worden. Huur is gemiddeld dan weer wel lager dan in Nederland. Heb ik een visum nodig om te wonen op Bonaire? Als Nederlander mag je 180 dagen op Bonaire verblijven. Wil je voor een langere tijd op het eiland wonen? Dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen.

Wat is leuker Bonaire of Curaçao?

Kun je niet kiezen? Doe een ABC-tje! – Het beste van de drie Benedenwindse eilanden tijdens één vakantie. Bezoek Aruba, Curaçao en Bonaire en ontdek de verschillende culturen. Aruba met haar prachtige witte stranden, Curaçao met het monumentale Willemstad en Dushi Bonaire met haar rust en mooie natuur.

 1. De eilanden liggen niet ver uit elkaar, de verschillen zijn echter groot.
 2. En dat maakt het zo leuk om deze als vakantie te boeken.
 3. BON travel is gespecialiseerd in Maatwerkreizen naar de Caribbean.
 4. We hebben verschillende combinatiereizen als inspiratie / voorbeeld op onze website staan.
 5. Bijvoorbeeld ABC-eilanden eilandhoppen met de kinderen of een abc’tje combinatiereis Huwelijksreizen.

We leveren al onze reizen op maat, laat je dus niet begrenzen door de voorbeelden op onze website. Kies je eigen accommodaties in overleg met onze specialisten, voeg extra tours toe, ga met een ander reisgezelschap. : Welk ABC-eiland is het leukst? Aruba, Bonaire of Curaçao?

Wat is de mooiste plek op Bonaire?

1. Washington Slagbaai Nationaal Park – Een van de mooiste gebieden op Bonaire is onmiskenbaar het Washington Slagbaai NP, in het noordwesten van het eiland. In het nationaal park bevindt zich o.a. de hoogste berg van het eiland, de Brandaris (241 m). Het natuurpark heeft een prachtige begroeiing van cactussen, divi divi bomen en struikgewassen.

Waar kun je het beste zitten op Bonaire?

Er zijn verschillende plekken waar de meeste toeristen verblijven: In hoofdstad Kralendijk, in het deel van Kralendijk ten zuiden van het vliegveld dat Belnem heet, ten noorden van Kralendijk of aan de oostkant van het eiland bij de prachtige lagune van Lac Bay.

Kun je met euro’s betalen op Bonaire?

Valuta Bonaire – In Bonaire is de officiële munteenheid de Amerikaanse dollar.1 amerikaanse dollar is gelijk aan ongeveer € 0,88. De dollar is ook de enige manier waarmee je kunt betalen (euro’s zijn niet mogelijk). Wel kun je je bankpas en creditcard gebruiken.

Is Bonaire de moeite waard?

Het eiland Bonaire is dan wel klein, maar er valt genoeg te beleven. Vooral als je graag de natuur in duikt én je een echte waterrat bent. Op Bonaire maak je kennis met tropische dieren, voel je je een zeemeermin in de kleurrijke onderwaterwereld en rust je uit op de meest paradijselijke stranden.

Hoe kan je naar Klein Bonaire?

Klein Bonaire – Voor de kust van Kralendijk ligt het eilandje Klein Bonaire. Snorkelen op Klein Bonaire is nog mooier dan op Bonaire zelf. Het eilandje wordt helemaal omringd door rif. Klein Bonaire is alleen te bereiken met de boot (taxiboot of speedboot) vanaf Kralendijk of via een georganiseerde snorkel- of duiktrip.

Als je niet georganiseerd gaat, wordt je afgezet op No Name beach. Dit is een mooi breed wit zandstrand. No Name beach heeft geen faciliteiten. Er zijn een paar houten overkappingen gebouwd voor de schaduw. Het wordt daarom voornamelijk gebruikt als snorkelplek. Op No Name beach kun je fantastisch snorkelen.

Als je met je rug naar het water staat, is het mooiste rif aan de linkerkant te vinden. Loop het strand helemaal af en ga daar het water in. Zwem vervolgens tussen het rif door en ga dan zwemmen in het diepe deel naast het rif. Dit voorkomt dat je het rif en jezelf beschadigd.

Bovendien heb je zo een prachtig overzicht over het rif. Je kunt ervoor kiezen terug te zwemmen naar de plek waar je met de boot bent afgezet of de andere kant op en dan weer terug. Klein Bonaire heeft bijzonder mooi en divers koraal, grote sponzen en er zwemmen veel vissoorten. Vanuit de diepte kan er van alles te voorschijn komen zoals schildpadden en Mantarays.

Hier moet je dan wel heel veel geluk bij hebben, maar de kans om ze te zien is hier groter dan op Bonaire zelf. Als er cruiseschepen in de haven van Kralendijk liggen, kan het wel druk zijn. Dit is helaas wel vaak het geval. Maar dit hoeft geen probleem te zijn.

Is Bonaire of Aruba duurder?

Welk ABC-eiland is het goedkoopst? –

Alle 3 de eilanden hebben natuurlijk hun charme en zullen je één voor één weten te verbazen. Ben je niet zo kieskeurig maar eerder op zoek naar het goedkoopste eiland? Dan raden we Bonaire of Curaçao aan, Over het algemeen zijn deze twee eilanden vaak goedkoper dan Aruba, vooral als het gaat om accommodatie en eten.

Is Bonaire duurder dan Curaçao?

Bonaire – Het kleinere eiland Bonaire staat vooral bekend als duikbestemming. Hoewel Bonaire absoluut garant staat voor een geweldige duikervaring, heeft het eiland meer te bieden. Laten ik eerst beginnen met te zeggen dat je niet persé hoeft te duiken om van de onderwaterwereld rond Bonaire te genieten.

Snorkelend kun je een redelijk deel van het koraalrif ontdekken. Er zijn weinig zeedieren die je niet kunt zien als je snorkelt in plaats van duikt. Het is vooral het perspectief dat anders is. Als tweede willen we de uitspraak ‘Bonaire heeft geen stranden’ ontkrachten. Inderdaad heeft Bonaire minder stranden van Curaçao.

Daarnaast zie je dat Curaçao vooral zandstranden heeft en Bonaire een beperkter aantal geweldige zandstranden, maar ook redelijk wat koraalstranden. Ik vind dat persoonlijk misschien wel aangenamer. Wat je vooral zult merken op Bonaire is dat alles kleinschaliger en rustiger is.

 • Wie echt relaxed op vakantie wil gaan, die komt op Bonaire waarschijnlijk meer tot rust dan op Curaçao.
 • Bonaire kent zeker een leuk uitgaansleven.
 • Maar ook dit is kleinschaliger.
 • De ene avond moet je op de ene plek zijn, de andere avond op de andere plek.
 • Wat op zal vallen is dat Bonaire zeker ‘witter’ is dan Curaçao.

Van de pakweg twintigduizend inwoners die het eiland telt, zijn er redelijk wat van Nederlandse afkomst. Bonaire lijkt gemiddeld duurder dan Curaçao. Ik denk dat het onder de streep best wel mee zal vallen. Inderdaad is uit eten op Bonaire wat prijziger dan op het buureiland, maar dat komt mede omdat je op Curaçao meer local food kunt eten.

Hoe duur is uiteten op Bonaire?

Is Bonaire duur op gebied van eten? – De prijs van uiteten is vergelijkbaar met die van een goed restaurant in Nederland. een dish kost gemiddeld zo’n 20 USD (17 euro). Dan heb je verder nog geen drinken etc besteld. Wil je een flesje bier erbij bestellen dan zit je zo rond de 4 USD (3,30 euro) en een wijntje kost je zo’n 7 USD (5,80 euro).

Als je slim wil besparen op de kosten van drinken dan kun je het beste rondkijken voor happy hours. Vaak zijn deze rond 17.00 a 20.00u. Je betaalt dan vaak maar de helft van de prijs tussen bepaalde tijden. Wil je liever iets goedkoper uiteten dan kun je er ook voor kiezen om een Snek te halen. Dit zijn vaak maaltijden die aan de foodtrucks en eetkraampjes worden geserveerd.

Het is allemaal iets minder luxe dan een restaurant maar je kunt hier prima eten voor zo’n 10 USD. (8,37 euro).

Waarom geen eieren op Bonaire?

J&M Egg’s Farm Moderno: Opvoeren duurt acht maanden – Van een onzer verslaggevers Willemstad – De rechtszaak van buurtbewoners tegen de overlast van kippenfarm Moderno en de onzekerheid die dit lange tijd voor het bedrijf met zich meebracht, is er de reden van dat er momenteel een tekort aan eieren is. Aldus J&M Egg’s Farm Moderno, dat er meteen aan toevoegt dat de prijs voor eieren omhoog moet om nog rendabel te kunnen draaien. Er zijn voor consumenten minder eieren beschikbaar op het eiland. Volgens Moderno komt dat door de rechtsprocedure die is gevoerd tegen de kippenfarm.

 • Hierdoor verkeerde het bedrijf lange tijd in onzekerheid over de toekomst en zijn de oude kippen niet tijdig vervangen door jonkies.
 • En dat heeft tot gevolg dat we vandaag te kampen hebben met kippen die minder eieren leggen”, aldus een woordvoerder.
 • Eind juni 2021 sprak het gerecht het vonnis uit dat in het nadeel was van Moderno.

Na ruim elf jaar overlast van stank en vliegen haalden de bewoners van Sunset Heights en Sun Valley bij de rechter hun gelijk tegen J&M Egg’s Farm, dat enkele honderden meters ten oosten van deze wijken een groot pluimveebedrijf houdt. Het gerecht noemde de door Moderno veroorzaakte hinder ‘onrechtmatig ten opzichte van de bewoners’.

 1. Van de kippenfarm had mogen worden verwacht dat deze zijn bedrijfsvoering zou aanpassen aan de vergunningsvoorschriften.
 2. Dat heeft Moderno (bewust) niet gedaan.” Echter – tot verbazing van velen – werd een paar maanden later door minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) de hindervergunning, die twee jaar eerder na veel en jarenlang getouwtrek voor de kippenfarm van kracht werd, ‘per direct’ ingetrokken.

De intrekking gebeurde op verzoek van het bedrijf zelf. Door de bewindsvrouw werd gewezen op het algemeen belang, waaronder de continuïteit van de productie van voldoende eieren om te voorzien in de consumptie op het eiland, zonder dat eieren verplicht geïmporteerd moeten worden.

Sindsdien ziet Moderno naar eigen zeggen weer licht aan de horizon. Het herstel duurt echter lang en dat betekent dat er de komende maanden schaarste aan eieren voor de consument kan bestaan. De uitleg is als volgt: als kuikens uit het buitenland worden besteld, duurt het doorgaans drie tot vier maanden voordat die op het eiland arriveren.

Dan zijn er vijf maanden nodig voordat deze kuikens eieren leggen. Al met al neemt het proces dus zo’n acht maanden in beslag. Overigens vindt Moderno dat de prijs voor eieren omhoog moet. Want – het verhaal is langzamerhand bekend – de productiekosten zijn ook gestegen, waaronder de uitgaven voor voedsel aan de kippen.

Dat is wereldwijd het geval. De kippenfarm wil daarom op korte termijn het gesprek aangaan met minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) over prijsverhoging. Eieren maken deel uit van de zogeheten ‘makutu básiko’ (de door de overheid vastgestelde mand met voedselbasisbehoeften) en zijn daarmee aan bepaalde maximumtarieven gebonden.8.000 Liter mest per dag Zonder (hinder)vergunning, die eerder half 2019 door het ministerie van GMN was verleend, is het de vraag of de farm zich houdt aan de voorschriften en het vonnis waarin Moderno gedwongen werd maatregelen te treffen, mede gebaseerd op de hindervergunning.

In het vonnis werd het de kippenfarm ‘verboden’ om – vanaf drie maanden na het vonnis – dierlijk en/of organisch materiaal, waaronder kippenmest, te storten op zijn bedrijfsterrein. Moderno werd veroordeeld om de kippenmest vanaf dan dagelijks te verwijderen uit de stallen en, in afwachting van de afvoer ervan, op te slaan in een gesloten of afgedekte betonnen bak of container met vloeistofkerende of vloeistofdichte vloer waaruit geen mestwater mag lekken; en de mest dagelijks af te voeren naar een door de overheid aangewezen plek.

 • Zover kwam het niet; het was de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zelf die door intrekking van de vergunning, die vanaf dat moment niet meer van toepassing is, er een streep door trok.
 • Al in 2013 was door de inspectie van GMN een verband geconstateerd tussen de stank in Sunset Heights en de kippenmest van Moderno.

In de (ingetrokken) vergunning wordt het maximumaantal van 80.000 kippen genoemd. Ter zitting verklaarde directeur Barreto de Andrade dat het er inmiddels 100.000 zijn. Die produceren per dag ongeveer 8.000 liter mest.

Hoeveel Nederlanders wonen er op Bonaire?

Meer toeristen jonger dan 35 jaar bezoeken Bonaire – Daarnaast wisten ook toeristen met de Nederlandse nationaliteit Bonaire voor één of meerdere overnachtingen te vinden. Onder personen tot 35 jaar was het aantal dat in 2021 maximaal 60 dagen op het eiland verbleef hoger dan in 2019; 45-plussers kwamen in 2021 juist minder vaak voor een kort verblijf naar Bonaire dan in 2019.

In totaal kwamen in 2021 ruim 44 duizend toeristen met de Nederlandse nationaliteit naar Bonaire, vergelijkbaar met het aantal in 2019 (45 duizend) en bijna dubbel zoveel als in 2020 ( 24 duizend ). Het aantal toeristen dat in 2021 voor 61 tot 180 dagen naar Bonaire kwam (800 personen ), was ongeveer even hoog als 2019.

In 2020 lag het met circa 700 personen wat lager.

Verblijf 60 dagen of korter op Bonaire

2019 (x 1 000) 2020 (x 1 000) 2021 (x 1 000)
0 tot 15 jaar 2,953 1,552 3,604
15 tot 25 jaar 5,587 2,967 7,105
25 tot 35 jaar 6,66 3,792 8,389
35 tot 45 jaar 4,837 2,646 5,013
45 tot 65 jaar 19,746 9,805 16,646
65 jaar of ouder 4,846 2,855 2,855
Bron: CBS, Inkomend toerisme Caribisch Nederland

Is Bonaire een aanrader?

Waarom naar Bonaire? Daarom dus! – Bonaire is een fijn eiland voor jouw volgende vakantie. Ondanks dat het eiland bij het overgrote deel van de toeristen bekend staat om het duikersparadijs, wat het zeker is, is er nog zoveel meer te beleven! Op Bonaire lopen ze echt voorop op het gebied van duurzaamheid, is er meer dan voldoende te doen en beleef je hier het ultieme eilandgevoel! Zet je verstand maar op nul, want hier ga je echt helemaal tot rust komen. Wij maken gebruik van cookies Wij maken gebruik van cookies om je bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te maken. Dit doen we door ons websiteverkeer te analyseren en door de content toe te spitsen op jouw persoonlijke voorkeuren: denk aan de mooiste vakantieaanbiedingen en advertenties voor voordelige vliegreizen.

 • Hiervoor werken wij samen met partners.
 • Door jouw gegevens met hen te delen, kunnen jouw gegevens worden gecombineerd met de informatie die jij aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services.
 • Blijf je onze website gebruiken, dan ga je akkoord met onze cookies.

Noodzakelijk Voorkeuren Statistieken Marketing Details tonen ✓ Géén boekingskosten ✓ Alleen vakanties die we zelf ook zouden boeken ✓ Uitstekend beoordeelde klantenservice

Welk ABC eiland is het duurst?

Bermuda is het duurst en Haïti het goedkoopst, maar dit land heeft ook het laagste bruto binnenlands product (bbp) op basis van koopkrachtpariteit. Na Bermuda en de Turks- en Caicoseilanden, de Britse Maagdeneilanden en de Kaaiman Eilanden heeft St. Maarten met 108.7 het hoogste prijsindexcijfer.

Wat is het goedkoopste Caribische eiland?

Zonnige vakantie? Caribische eilanden Top 10 Hartelijk bedankt voor uw aanmelding. Caribische eilanden Top 10 Op vakantie naar een van de Caribische eilanden? Je voelt het zonnetje al op je huid prikken als je het vliegtuig uit stapt: je bent er en de gastvrije bevolking lacht je vriendelijk toe. De biedt tientallen eilanden met bountystranden en een azuurblauwe zee.

 • Toch vind je op elk eiland iets speciaals, zoals de toprestaurants op, de cultuur op, het kindvriendelijke karakter op en de vele duikmogelijkheden op,
 • In deze reisgids de 10 mooiste Caribische eilanden op een rij – ontdek dus snel jouw nieuwe vakantiebestemming! Onder Nederlanders is een populaire vakantiebestemming, en terecht.

Naast dat Curacao een geweldig eiland is, heeft het ook een vriendelijke bevolking én makkelijk: wordt er Nederlands gesproken! Voordeel: zijn over het algemeen één van de goedkoopste van alle Caribische eilanden. Je kunt van je vakantie Curacao dus een echte budgetvakantie maken!,

 1. Ben jij op zoek naar een Caribisch eiland waar je met het hele gezin naar toe kunt? Ook dan zit je op Curacao goed.
 2. Indvriendelijke hotels, water- parken, met dolfijnen zwemmen, mountainbiketochten en ondiepe stukken zee (waar de kleintjes lekker kunnen spelen) zorgen ervoor dat je kind zich geen enkel moment verveeld.

Meer info & tips? Op vind je naast tropische stranden ook een prachtige binnenland met tropisch regenwoud, kleurige bloemen, vele watervallen en rivieren. Ideaal om te verkennen per auto, paard of mountainbike. Naast een bijzondere natuur kent Jamaica ook een bijzondere cultuur, die van de rasta en de raggae.

Raggae muziek, groot gebracht door Bob Marley, zit diep geworteld in de Jamaicaanse cultuur en zul je dan ook op elke hoek van de straat horen. Er is waarschijnlijk geen land in de wereld dat zoveel toeristen trekt door haar muziek! staat bekend om haar watersporten. Of je nu wilt zeilen, kite- of windsurfen, diepzeevissen, duiken of snorkelen, het kan op Aruba.

Niet zo’n waterrat? Op Aruba kun je ook prima mountainbiken, paardrijden of golfen – keus genoeg dus! Naast sportieve bestemming is Aruba ook een heel romantische bestemming. Van plan om te trouwen? Waarom niet op Aruba! Het heerlijke klimaat, de prachtige omgeving en de superdeluxe hotels maken van jouw huwelijk een dreamwedding.

Lees meer info in onze special De helderblauwe zee, het parelwitte zandstrand en de wuivende palmen maken van een waar paradijs. Hier kom je helemaal tot rust, mede dankzij de prettige sfeer die over het hele eiland hangt. Naast dat je heerlijk kunt relaxen op dit prachtige Caribische eiland kun je er ook heerlijk eten.

St. Maarten heeft tenslotte niet voor niets de bijnaam Culinary Capital of the Carribean. Je vindt hier dan ook vele toprestaurants. Meer to do tips? Ontdek ze in onze special Het Caribische eiland Antigua is een ware droombestemming. Met maar liefst 365 strandjes, wuivende palmen en een prachtig tropisch regenwoud heeft Antigua alles wat je maar van een Caribisch eiland mag verwachten.

Naast dat Antigua een prachtige natuur kent, kun je hier ook nog vele overblijfselen van de oude kolonies terug vinden. Echte must sees zijn Fort James in St. John’s en de St. John’s Cathedral. Meer info hierover vind je in onze reisgids. is niet te vergelijken met welk land dan ook. Doordat het een tijd lang politiek gesoleerd was waan je je hier in vroegere tijden.

Je zult overal oldtimers, dikke sigaren en oude mannen zien. De ideale combinatie van cultuur en bountystrand (o.a. te vinden in ) is tijdens een vakantie op Cuba dan ook heel goed mogelijk. Wij maakten daarom een, met de mooiste rondreizen op een rij.

Tip: de natuur in op Cuba en wil je weten waar de mooiste gebieden liggen? Bekijk dan ook deze selectie van de van Naturescanner. Ben jij ook zo gek op duiken? Volgens ervaren duikers is één van de beste bestemmingen om te duiken. Heel Bonaire is omringd met koraalrif, je vindt er 80 verschillende soorten koraal en 400 (!) verschillende soorten vissen.

In totaal zijn er 80 fantastische duikplekken te vinden, wij zeggen: pak je snorkel en vertrek! Meer info:, Bij een vakantie op de Bahama’s denk je natuurlijk aan witte stranden, een helderblauwe zee en tropische temperaturen. Dat zul je ook zeker vinden, maar wist je dat de Bahama’s ook een hoofdstad vol historie heeft? In Nassau vind je veel architectuur uit de koloniale tijd.

 • Nog meer geschiedenis? Het Popeye museum, waar je alles vindt over de historie van dit Caribische eiland, ligt ook in Nassau.
 • Een gokje wagen? De Bahama’s staat bekend om haar vele casino’s en het is dan ook zeker de moeite waard om er één van te bezoeken.
 • De jackpot of niet, een leuke avond wordt het wel! Vakantie Bahama’s tip: zoek je zowel een hotel als tickets voor vakantie naar de Bahama’s? In heel veel gevallen ben je veel goedkoper uit als je die tegelijk boekt via een megasearcher als,

Op deze site kan je kiezen uit tientallen hotel aanbiedingen. Hotel Atlantis op de Bahama’s behoort tot één van de meest exclusieve hotels ter wereld. Het hotel wordt gekenmerkt door luxe en comfort. Het heeft dan ook niet voor niets een 5-sterren classificatie.

 • In Nederland kan je een nachtje in dit hotel Atlantis relatief ‘voordelig’ boeken via,
 • Reken in het laagseizoen met een prijs v.a 70,- p.p / 140,- per kamer.
 • Je kunt hier ook je reis naar de Bahama’s samenstellen en de gunstigste vlucht met hotel combineren.
 • Tip: als je in de zoekbalk ‘Paradise Island’ typt tref je ook leuke hotels op dit eiland.

Wanneer je all inclusive naar de Caribische eilanden wilt, dan zit je op de goed. Je vindt bij bekende aanbieders vaak relatief goedkope all inclusives. Vooral heeft een groot aanbod waarbij vliegticket + hotel (en eventueel volpension) in één keer geboekt worden.

 1. Een all inclusive vakantie boek je hier vanaf €599.
 2. Meer info om je Caribische vakantie zo goedkoop mogelijk te houden? Lees onze Geen snelwegen, baaien zonder hotels en rustige stranden: is als een van de weinige Caribische eilanden niet overspoelt door toeristen.
 3. Daarom is Englishman’s Bay uitgeroepen tot mooiste strand van de wereld.

Naast dat je kunt genieten van de rust (vooral aan de oostkant van het eiland) kun je ook het tropisch regenwoud verkennen of één van de duikspots ontdekken. Zo kun je bij Divers Dream met dolfijnen duiken. Even naar een andere eiland? Je vliegt voor een paar tientjes in een kwartiertje naar Trinidad (of ga met de boot!).

Het kleine eilandje Little Tobago is ook een aanrader – hier kun je heerlijk snorkelen. Jouw Caribische vakantiebestemming moet hier zowat wel tussen zitten, alhoewel we natuurlijk nog lang niet alle eilanden hebben gehad. Want zeg nou zelf, en zijn toch ook prachtige eilanden? Heb je geen keuze kunnen maken? Dan is misschien de iets voor jou, je hopt per luxe cruiseschip van het ene naar het andere eiland.

Zo krijg je van elk eiland een goede indruk!

Hoe kan je naar Klein Bonaire?

Klein Bonaire – Voor de kust van Kralendijk ligt het eilandje Klein Bonaire. Snorkelen op Klein Bonaire is nog mooier dan op Bonaire zelf. Het eilandje wordt helemaal omringd door rif. Klein Bonaire is alleen te bereiken met de boot (taxiboot of speedboot) vanaf Kralendijk of via een georganiseerde snorkel- of duiktrip.

 • Als je niet georganiseerd gaat, wordt je afgezet op No Name beach.
 • Dit is een mooi breed wit zandstrand.
 • No Name beach heeft geen faciliteiten.
 • Er zijn een paar houten overkappingen gebouwd voor de schaduw.
 • Het wordt daarom voornamelijk gebruikt als snorkelplek.
 • Op No Name beach kun je fantastisch snorkelen.

Als je met je rug naar het water staat, is het mooiste rif aan de linkerkant te vinden. Loop het strand helemaal af en ga daar het water in. Zwem vervolgens tussen het rif door en ga dan zwemmen in het diepe deel naast het rif. Dit voorkomt dat je het rif en jezelf beschadigd.

 • Bovendien heb je zo een prachtig overzicht over het rif.
 • Je kunt ervoor kiezen terug te zwemmen naar de plek waar je met de boot bent afgezet of de andere kant op en dan weer terug.
 • Lein Bonaire heeft bijzonder mooi en divers koraal, grote sponzen en er zwemmen veel vissoorten.
 • Vanuit de diepte kan er van alles te voorschijn komen zoals schildpadden en Mantarays.

Hier moet je dan wel heel veel geluk bij hebben, maar de kans om ze te zien is hier groter dan op Bonaire zelf. Als er cruiseschepen in de haven van Kralendijk liggen, kan het wel druk zijn. Dit is helaas wel vaak het geval. Maar dit hoeft geen probleem te zijn.

Is Bonaire duurder dan Nederland?

Wat kost wonen op Bonaire? De kosten van levensonderhoud liggen op Bonaire gemiddeld 30% tot 40% hoger dan in Nederland, terwijl de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. Vaak worden de vervoerskosten van de producten aangevoerd als reden voor de hoge prijzen.

 1. De meeste producten komen grotendeels uit Nederland, Amerika en Curacao, een klein gedeelte komt uit Venezuela.
 2. Vrijwel alles is verkrijgbaar op Bonaire, soms moet je even zoeken of wachten op nieuwe aanvoer maar de meeste producten zijn hier gewoon te koop.
 3. Omdat alles moet worden aangevoerd komt het regelmatig voor dat sommige schappen in de supermarkten leeg zijn, vooral bij verse groenten, fruit en zuivelproducten kan dat nog wel eens voorkomen.

Ook bloemen zijn vaak schaars en niet vanzelfsprekend overal te koop. In Nederland bedenk je eerst wat je wilt eten en dan ga je naar de supermarkt, op Bonaire ga je naar de supermarkt en kijk je wat er nog is en dat eet je. Wanneer in Nederland op de versafdeling iets op is in de ene supermarkt ga je gewoon naar een andere supermarkt om het daar te halen, dit is ook anders op Bonaire.

 1. Als verse producten op zijn, zijn ze overal op en moet je gewoon wachten tot de volgende week.
 2. Supermarkten zien er over het algemeen ongeveer hetzelfde uit als in Nederland, zo hebben we hier de 3 bekendste supermarken: Van den Tweel (waar ze veel AH-producten verkopen), De Warehouse (Jumbo producten) en Bondigro (lijkt op Aldi).

Daarnaast heb je ook nog veel Chinese supermarkten die vaak als een soort van ‘buurtsuper’ fungeren. Dit zijn winkels die tjokvol staan en waar ze van alles verkopen, levensmiddelen, maar ook speelgoed, servies en electronica. Echt van alles. ‘De chinees’ is trouwens de aangewezen winkel als je eens met lokale kruiden en specerijen wilt koken.

 1. Er is op Bonaire ook geen markt zoals we die in Nederland kennen, waar marktkramers verse groenten, fruit, vis, kaas en dergelijke verkopen.
 2. De markt die we hier kennen beperkt zich tot marktkraampjes met souveniers, kleding en klaargemaakte gerechten voornamelijk gericht op (cruiseschip) toeristen.
 3. Voor wat betreft uit eten gaan, zijn de prijzen ongeveer hetzelfde als in Nederland, maar daarbij moet je je opnieuw bedenken dat de lonen hier lager liggen, dus uiteindelijk is uit eten in verhouding prijzig voor de inwoners van Bonaire.

Als toerist merk je er weinig van, want je bent gewend aan deze prijzen. De prijs van een glas wijn ligt rond de US$ 6 a 7 Dollar en een flesje bier rond de US$ 4 Dollar. Happy hours zijn hier veel voorkomend, dus als je een beetje rondkijkt drink je tussen 17.00 en 19.00 altijd wel ergens voor de helft van de prijs inclusief dj of livemuziek.

 • Bonaire kent genoeg goede en gezellige restaurants waar je lekker kan eten, het hangt natuurlijk van de keuze van het restaurant af, maar vanaf ongeveer US$ 18 Dollar heb je al een lekkere maaltijd.
 • Je kan er ook voor kiezen eten af te halen in de plaatselijke Snek dan heb je al vanaf US$ 10 Dollar ruim voldoende gegeten.

Als laatste: Schoenen en kleding. Daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn. Verwacht hier geen winkelstraten vol met kleding en schoenenwinkels van de bekende ketens en merken. Als je hier een een dagje gaat shoppen hou je aan het einde van je shoptocht nog een groot deel van de dag over.

Hoeveel Nederlanders wonen er op Bonaire?

Meer toeristen jonger dan 35 jaar bezoeken Bonaire – Daarnaast wisten ook toeristen met de Nederlandse nationaliteit Bonaire voor één of meerdere overnachtingen te vinden. Onder personen tot 35 jaar was het aantal dat in 2021 maximaal 60 dagen op het eiland verbleef hoger dan in 2019; 45-plussers kwamen in 2021 juist minder vaak voor een kort verblijf naar Bonaire dan in 2019.

 • In totaal kwamen in 2021 ruim 44 duizend toeristen met de Nederlandse nationaliteit naar Bonaire, vergelijkbaar met het aantal in 2019 (45 duizend) en bijna dubbel zoveel als in 2020 ( 24 duizend ).
 • Het aantal toeristen dat in 2021 voor 61 tot 180 dagen naar Bonaire kwam (800 personen ), was ongeveer even hoog als 2019.

In 2020 lag het met circa 700 personen wat lager.

Verblijf 60 dagen of korter op Bonaire

2019 (x 1 000) 2020 (x 1 000) 2021 (x 1 000)
0 tot 15 jaar 2,953 1,552 3,604
15 tot 25 jaar 5,587 2,967 7,105
25 tot 35 jaar 6,66 3,792 8,389
35 tot 45 jaar 4,837 2,646 5,013
45 tot 65 jaar 19,746 9,805 16,646
65 jaar of ouder 4,846 2,855 2,855
Bron: CBS, Inkomend toerisme Caribisch Nederland

Is Bonaire veilig om alleen te reizen?

Groen: geen bijzondere risico’s U kunt reizen naar Bonaire. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Europees Nederland.