Modern Delhi

Tips, Recommendations, Ideas

Hoe Heten De Oorspronkelijke Bewoners Van Lapland?

Hoe Heten De Oorspronkelijke Bewoners Van Lapland
Bewaarde reizen – Je hebt nog geen reizen bewaard 035 699 0322 De Sami (of Samen) zijn de inheemse bewoners van Lapland (Sápmi). Een van oorsprong nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Zij leefden grotendeels van de rendieren die zij volgden op hun trek door een gebied dat zich uitstrekt over het uiterste noorden van Finland, Noorwegen, Zweden en een deel van Rusland.

Hoe noemen de mensen Lapland ook wel?

Lapland Zie voor andere betekenissen van Lapland. Locatie van Lapland. Een typisch landschap in Lapland. Een waterval in een nationaal park. Lapland of Samenland ( en Sápmi, Sábme, Saemie, Sameland ) is de culturele regio die traditioneel wordt bewoond door de (ook wel Lappen).

 1. De Samen beschikken wel over meerdere eigen (de talen), maar niet over een eigen,
 2. Lapland strekt zich namelijk uit over het meest noordelijke gedeelte van,, en,
 3. De naam “Lappen” wordt door de Samen als onbeleefd, zelfs ietwat beledigend ervaren.
 4. Ze geven de voorkeur aan de naam “Samen”.
 5. Er is in Finland de gelijknamige regio of landschap, zie,

In Zweden was er het Zweedse landschap, thans verdeeld over de provincies en, beslaat de provincies en, In Rusland mag het noordelijk deel van het schiereiland of een groot deel van de tot het historische Lapland gerekend worden.

Wie wonen bij elkaar in Lapland?

Samen (volk)

Samen Sami Sápmelaččat (Lappen)
Totale bevolking 80.000 – 100.000 of meer
Verspreiding Lapland Noorwegen:50.000 Zweden:20.000 Finland:6.000 Rusland:1.800
Taal Samisch
Geloof Christendom, Samische mythologie

Hoe heet de etnische groep die in Lapland leeft?

De Sami op je reis in Lapland – De Sami leven overal in Lapland maar op de ene plaats is hun aanwezigheid al wat duidelijker dan op de andere. In Noors Lapland zijn vooral de dorpjes Karasjok en Kautokeino de beste plaatsen om je onder te dompelen in de Samicultuur.

Karasjok is het centrum van de Sami in Noorwegen. Je vindt er het museum voor Samische kunst, het Noorse Samiparlement en Samiwinkels en restaurants. In Kautokeino kan je de prachtige zilverwerken bewonderen die gemaakt worden door de Sami. In Zweeds Lapland kan je vooral terecht in Jokkmokk waar je enkele leuke Samiwinkels kan bezoeken.

In Finland ligt hét centrum van de Sami, Inari, Hier ontdek je veel over de bevolkingsgroep in de musea en winkels en je vindt er ook het Samiparlement. Leer de Sami kennen tijdens jouw reis in winters Lapland of zomers Lapland,

Hoe noem je de Lappen?

Ga naar inhoud In Lapland wonen de Sámi of Samen. Lappen kun je ze beter niet noemen, want dat wordt ervaren als denigrerend scheldwoord. Aan dit inheemse oervolk uit het Hoge Noorden hebben wij dus onze Finse kota’s te danken. Waar komt de Finse kota eigenlijk vandaan? Uit Finland zul je zeggen.

Hoe heten de oorspronkelijke bewoners van Lapland Puzzelwoord?

De Sami ; de oorspronkelijke bewoners van Lapland.

Hoe noem je iemand die in Finland woont?

Nederlands

demoniem
inwoner Fin
vrouwelijke inwoner Finse
bijvoeglijk Fins

Hoe heten de oorspronkelijke bewoners van Lapland 5 letter?

De Sami zijn de inheemse bewoners van Lapland en leefden grotendeels van de rendieren.

Wat drinkt men in Lapland?

Douane & documenten – Officieel heb je voor het passeren van de grens met Finland geen paspoort of identiteitskaart nodig. Finland hoort tot de zogenaamde Schengenlanden, waarbij er sprake is van vrij vervoer van personen en goederen. Indien je met het vliegtuig reist, heb je echter wel een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om je te kunnen legitimeren.

 • Op straat in Lapland moet je, indien gevraagd ook kunnen legitimeren.
 • Je kunt dus eigenlijk niet zonder een geldig legitimatiebewijs naar Finland reizen.
 • Wil je een sneeuwscooter of een ander gemotoriseerd voertuig besturen dan moet je in het bezit zijn van een gelding rijbewijs.
 • In principe is er vrij vervoer van goederen.

Daar zijn wel een paar uitzonderingen en beperkingen op. Zo mag je geen spullen meenemen die wettelijk verboden zijn. Ook is er een beperking wat betreft goederen waar accijns op geheven wordt, zoals alcohol en tabak. Je wordt geacht een redelijke hoeveelheid voor eigen gebruik mee te mogen nemen.

 • Dit is bijvoorbeeld, maar liefst 90 liter wijn, tien liter gedestilleerde drank en 800 sigaretten per persoon.
 • Vanwege de hoge prijzen voor sterke drank in Finland wil men op de hoeveelheid sterke drank wel eens controleren.
 • Het leidingwater dat in Lapland uit de kranen komt is prima drinkbaar, al heeft het wel een apart bijsmaakje.

Vind je dit bijsmaakje niet aangenaam dan kun je ervoor kiezen om water uit flessen te drinken. Dit is net als veel andere spullen in Lapland wel aan de prijs.

Wat is de hoofdstad van Lapland?

De hoofdstad van het Noorse gedeelte van Lapland is Karasjok. Andere bekende steden in dit gebied zijn Hammerfest, Noordkaap en Tromsø (het ‘Parijs van het noorden’).

Hoe noemen de Finnen hun land?

Typisch fins Als kind bracht ik mijn kerstvakanties door bij mijn moeders familie in Kokkola, een kleine industriestad vijfhonderd kilometer ten noorden van Helsinki, in de provincie Ostrobotnia aan de Finse westkust. Daar werd ik voor het eerst geconfronteerd met een andere cultuur: tussen de middag warm eten, naar de sauna gaan en natuurlijk de ondoorgrondelijke taal met vijftien naamvallen, vol ä’s en ö’s die de communicatie verlammen.

 1. Later ontdekte ik dat ik onderscheid kon ma ken tussen mijn «Nederlandse» kant en mijn «Finse».
 2. En al had ik vrij snel door dat Joulu Pukki alleen in Finland op kerstavond cadeaus uitdeelde (later kwam ik hem onder een andere naam op Times Square tegen), toch is mij nooit helemaal duidelijk geworden wat dat «Finse» precies is.

Maar één ding is wel helder: er is meer dan Nokia en Jari Litmanen. Finland ligt tussen de zestigste en zeventigste hoogtegraad en de twintigste en dertigste breedtegraad waarvan een kwart boven de poolcirkel. Het is 1160 kilometer lang van noord naar zuid en 540 kilometer breed van oost naar west.

 • Van het totale landoppervlak van 338.000 vierkante kilometer bestaat 69 procent uit bos – Finland is het dichtst beboste land van Europa – en 10 procent uit water: 187.888 meren met 179.584 eilanden.
 • Van de Finnen woont 67 procent in stedelijke gebieden.
 • Voordat de Zweden in de twaalfde eeuw het land annexeerden, werd Finland bewoond door Fins-Oegrische pelsjagers en primitieve boeren uit het gebied ten zuiden van de Finse Golf.

Zes eeuwen hield de Zweedse heerschappij over Finland stand, totdat de Russische tsaar Alexander I het in 1809 bij zijn keizerrijk inlijfde. Ruim honderd jaar was het een Russisch grootvorstendom, maar wel met eerbiediging van de Finse grondwet en vrijheid voor de Lutherse kerk.

Na de ineenstorting van het tsarenbewind door de Russische Revolutie zag Finland kans zich los te wringen. Op 6 december 1917 werd de Finse onafhankelijkheid uitgeroepen. Na een drie maanden durende burgeroorlog werd op 21 juni 1919 de republiek Finland uitgeroepen. Finland heeft al jaren een stabiel aantal inwoners van 5,2 miljoen.

De Fin draagt geluk en tegenspoed waardig, kent zijn verantwoordelijkheden en is solidair met zijn naaste. De ware Fin toont zich echter in zijn aberraties: het nachtelijke rallyrijden in de bossen, de primitieve extase die sport in hem losmaakt (ijshockey, schansspringen en speerwerpen), en de mechanische alcoholinname op feestdagen (en niet-feestdagen).

 • De Finse bescheidenheid werd het afgelopen jaar weer eens getoond door skischanssuperman Janne Ahonen, bijgenaamd «Het Masker».
 • Ahonen is de opvolger van de vliegende Fin Matti Nykänen, het voormalige wonderkind dat op de Olympische Spelen in Calgary drie gouden medailles won.
 • In niets lijken de twee echter op elkaar.

Ahonen was dit jaar oppermachtig in de strijd om de Wereldbeker. Met nog een paar wedstrijden te gaan was zijn voorsprong op de rest van het deelnemersveld zo groot dat iedereen hem al feliciteerde met de overwinning. Zonder zijn gezicht te ontspannen zei hij dat het nog te vroeg was om na te denken over een mogelijk kampioenschap.

Ahonen sprak zonder ironie. Eén keer is hij dit seizoen betrapt op een glimlach – hij bleek kramp te hebben. Nee, dan Matti Nykänen. Nadat hij op zeer jonge leeftijd op twee Olympische Spelen vier gouden medailles en één zilveren had gewonnen, werd hij in Finland een superster. Een superster met eigenaardige (en soms absurdistische) uitspraken: «Wanneer ik spring heb ik soms het gevoel dat ik het al een keer heb meegemaakt, zo’n gevoel van bon voyage.» En zijn antwoord op de vraag hoe hij zijn kansen op een overwinning inschatte luidde: «Fifty-sixty.» Het levensverhaal van Nykänen is triest.

Het is een mistroostige geschiedenis van dronkenschap, verkoop van zijn olympische medailles, arrestaties voor inbraak, geweldpleging, vernieling en poging tot moord, het verslijten van vrouwen en een carrière als stripper en pornoacteur. De trots heeft al lang geleden plaats gemaakt voor medelijden.

 • Andere sporten waarmee Finnen regelmatig het nieuws halen zijn autoracen, speerwerpen, ijshockey en snowboarden.
 • De Formule 1-coureurs staan bekend om hun «Monaco Finnish» in de interviews na de races.
 • Zo zegt de in Monaco wonende Mika Häkkinen het liefst met zware stem «obviously», en weet eigenlijk niemand waar de binnensmonds mompelende Kimi Räikkönen het altijd over heeft.

Speerwerper Tero Pitkämäki, die onlangs op het WK in Helsinki net het podium miste, is een sensatie in Finland. Al twee keer gooide hij deze zomer zijn speer voorbij de «heilige» afstand van negentig meter. De 22-jarige atleet is het toonbeeld van «sisu», de innerlijke kracht die de Finnen moed en volharding geeft.

 • IJshockeyers als Jari Kurri, Teemu Selänne en Saku Koivu, die kracht en snelheid paren aan elegantie en eenvoud, zijn legenden in de Amerikaanse profliga NHL.
 • Urri heeft vijf Stanley Cups gewonnen, vier daarvan als right winger naast Wayne Gretzky, en is een van de beste Europeanen die ooit in de NHL hebben ge speeld.

Na zijn pensioen werd hij in 2001 in de Hockey Hall of Fame opgenomen, het grootste eerbetoon dat een speler kan krijgen. Selänne en Koivu zijn nog steeds actief in de NHL en maken jaarlijks deel uit van de All Star Game. Net als de ijshockeyers bezitten de Finse snowboarders een olympische mix van snelheid, hoogte en kracht.

 • Jussi Oksanen, Joni Mäkinen en Antti Autti zijn maar een paar van de vele Finse supersterren die het internationale snowboardcircuit domineren met hun gracieuze grabs (het in de lucht vasthouden van het board) en eindeloze hang time (het in de lucht blijven).
 • Vooral Mäkinen is een icoon geworden door zijn balans en achteloze schoonheid.

Autti is met zijn twintig jaar de nieuwe ster. Hij werd in 2004 wereldkampioen op de halfpipe, maar kreeg pas echt respect door dit jaar als eerste Europeaan de Winter X Games te winnen, vóór de favorieten Shaun White en Andy Finch. Bijna twee eeuwen na het einde van de Zweedse heerschappij heeft nog 5,4 procent van de Finnen Zweeds als eerste taal.

Officieel is het land tweetalig. Finland is de Zweedse benaming van het land, de Finnen noemen het Suomi. Etymologen verschillen van mening over de herkomst van het woord. Suo is een moeras, en mi zou van maa komen, dat land betekent. Een andere herkomst zou het woord suomu zijn, de schubben van een vis.

De verklaring zou moeten worden gezocht in het feit dat Finse vissers zich vroeger kleedden in mantels van vissenhuid. Ongeveer 85 procent van de Finnen is Luthers. Dit verklaart hun plichtsbesef. Als kind ontkom je in dit land niet aan de strenge wetten en praktische regels van de familie: nadrukkelijk wordt bedankt voor elke versnapering (ontbijt, glas water, spruitjes), niemand loopt ooit met lege handen, te laat komen is een doodzonde, zuinigheid een deugd en «eerlijkheid erft het land» (de letterlijke vertaling van het spreekwoord «rehellisyys maan perii»).

 1. De Finse cultuur is meer dan het modernisme van Alvar Aalto en de symfonieën van Jean Sibelius.
 2. Finland heeft een bijzondere literaire geschiedenis, is rijk aan theaters, bibliotheken, musea en concertzalen.
 3. Het kent over het hele land vele festivals voor opera, ballet, videokunst, elektronische muziek en volks muziek (vooral de Finse tango en de Lapse yoik).

De overheid is een belangrijke stimulerende factor achter de opzienbarende populariteit van de Finse kunst in het buitenland, en spant zich nadrukkelijk in voor de bekendheid van Finse kunstenaars in het buitenland. In Antwerpen is het Finse Culturele Instituut voor de Benelux gevestigd, dat initiatieven ontplooit en ondersteunt ter promotie van de Finse cultuur.

 • De Finse cinema heeft de afgelopen jaren enkele geweldige films voortgebracht, on danks de beperkingen van een klein taalgebied en een dito publiek.
 • Regisseur Aki Kaurismäki heeft met zijn film The Man Without a Past de Finse cinema voor de wereld ontsloten.
 • In 2002 ontving hij voor deze film de Grand Prix in Cannes.

In zijn kielzog zien we nu de films van Mika Taanila, Veiko Aaltonen, Kaisa Rastimo, Aleksi Makelä en Jarmo Lampela. De be perkte middelen zorgen ervoor dat filmmakers het met minder moeten doen, maar de daarmee samenhangende kale, directe en realistische aanpak is misschien wel hét handelsmerk van de Finse film.

 1. Esa-Pekka Salonen is de Kaurismäki van de hedendaagse muziek.
 2. Sinds zijn 34ste is hij chef-dirigent van het Los Angeles Philhar monic, dat inmiddels zetelt in de door Frank Gehry ontworpen Walt Disney Concert Hall.
 3. De flamboyante Salonen, die studeerde op de beroemde Sibelius Academie onder de poëtische componist Einojuhani Rautavaara, heeft een voorliefde voor moderne muziek en is pleitbezorger van zijn land- en generatiegenoten Kaija Saariaho en Magnus Lindberg.

Het afgelopen seizoen heeft het Koninklijk Concertgebouworkest werken van Lindberg en Salonen gespeeld, stond Saariaho’s opera L’Amour de Loin op het Holland Festival, en bezocht ook sopraan Soile Isokoski Amsterdam. Het komende seizoen zullen in Nederland werken van Lindberg, Rautavaara en Sibelius weer worden uitgevoerd, door onder meer het KCO en het Residentie Orkest.

 • De nieuwe generaties in Finland zijn overigens veel minder naar binnen gekeerd dan de oude.
 • Twintig jaar geleden spraken alleen zakenlieden Engels, nu vrijwel iedereen.
 • In de jaren tachtig zag je veel zwervers en dronkelappen in Helsinki, nu struikel je over de skaters en kunstenaars.
 • En vergeet Nokia niet.
See also:  Wie Hoch Ist Die Spekulationssteuer?

Van een zieltogend bedrijf in kaplaarzen en autobanden veranderde het in een even innovatieve als succesvolle speler in de telecommunicatiebranche. Het succes van Nokia is een Fins succes. De overheid heeft adequaat gereageerd op de ontwikkelingen in de nieuwe economie van de jaren negentig.

De staat heeft een impuls kunnen geven aan technologische innovatie en maatschappelijke ontwikkeling. Het «Finse Model» heeft zichtbaar effect op het nationale gemoed. Het gemak van de technologie zorgt voor verlichting in donkere dagen. Waar vroeger de archetypische Fin een solitaire man aan de bar met een pint bier was, is dat nu een solitaire man aan de bar met een pint bier en een telefoon aan zijn oor.

De vroege aanleg van een informatietechnologische infrastructuur in Finland heeft ook merkbaar invloed gehad op de muziek. Geluidskunstenaars Pan Sonic (Mika Vainio en Ilpo Väisänen) en Vladislav Delay (Sasu Ripatti), afkomstig uit de provinciesteden Turku, Kuopio en Oulu, maken geavanceerde elektronische muziek.

Zij krijgen nu de mogelijkheid op te treden in vermaarde musea als Tate Modern, Centre Pompidou en MACBA. Zij worden genoemd in Artforum, The Wire en The New York Times, worden gerekend tot de canon van de 21ste-eeuwse experimentele muziek en vliegen vrijwel non-stop de wereld rond. Behalve film en muziek geniet ook de Finse architectuur bekendheid.

Net als in de andere kunsten is men ook hier snel geneigd te spreken van «Finnishness», of «Finnish Cool». Pure, directe en welhaast ascetische architectuur. De uitgestrekte vergezichten van de Finse natuur maken de architecten bescheiden in hun op treden.

 1. De relatief korte traditie van iets meer dan honderd jaar samen plus de geringe omvang van de beroepsgroep heeft een interessante structuur opgeleverd met drie specifieke eigenschappen: de opleiding, de leerling-mentorrelatie en de open competitie.
 2. Ten eerste zijn de meeste docenten aan de scholen voor architectuur in Finland zelf architecten met eigen bureaus.

Naast het volgen van de gewone lessen gaan de studenten in de leer bij hun docenten. Zo pendelen zij van school naar werk en overbruggen ze de kloof tussen theorie en praktijk. Architecten als Eliel Saarinen en Alvar Aalto doorliepen ditzelfde traject, en boden later op hun beurt studenten die mogelijkheid.

Zo kon de specifiek Finse leerling-mentorrelatie ontstaan. Het derde kenmerk van de Finse architectuur is de open competitie. Deze houdt in dat iedereen kan meedingen naar nieuwe op drachten, van studenten tot buitenlandse architecten. Een jury van zowel oudere, gerespecteerde architecten als jonge concourswinnaars wordt door de Vereniging van Finse Architecten samengesteld.

Een recent voorbeeld is het Finse Paviljoen van de Expo van Sevilla in 1992. Vijf 23-jarige studenten wonnen de eerste prijs, zonder dat ze ooit een opdracht hadden uitgevoerd. Hetzelfde gebeurde honderd jaar eerder met Eliel Saarinen, pas 25 jaar, en Armas Lindgren en Herman Gesellius, allebei 24.

 1. Samen ontwierpen ze het Fins Paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900.
 2. Ook Alvar Aalto had voor zijn dertigste menige competitie gewonnen en gebouwen gerealiseerd.
 3. Een recent hoogtepunt is de Finse ambassade in Berlijn.
 4. Dit gebouw, naar een ontwerp van drie (wederom) jonge architecten, kreeg in 2001 de World Architecture Prize voor zijn schoonheid en eigenzinnigheid.

De lijst van Finse eigenaardigheden en successen lijkt eindeloos. Voor een land met 5,2 miljoen inwoners speelt het naar verhouding een grote rol op het wereldtoneel. Talloze beelden komen op bij Finland en «Finnishness»: ruimte, zuiverheid, stilte, hartelijkheid, dronkenschap, moderniteit, rechtschapenheid, humor, krankzinnigheid, vindingrijkheid en volharding.

 1. Zelf hebben de Finnen niet zo veel met «Finnishness».
 2. «Fins is dat wat tot stand komt door Finnen», luidt een typisch Fins gezegde.
 3. Met andere woorden: doe vooral niet al te ingewikkeld over onze volksaard.
 4. Maar deze nuchterheid stamt uit vervlogen tijden.
 5. Het Finland van de 21ste eeuw is een hypermoderne ver zorgingsstaat waarvan de economie hoger springt, langer zweeft en verder landt dan die van vele andere landen.

Het land is niet langer een grauw buurland van Rusland waar het alleen maar koud en donker is. : Typisch fins

Hoe leven de mensen in Lapland?

De Samen leven van de visvangst en het houden van rendieren. Ook de jacht was traditioneel gezien een belangrijke bezigheid. De van oorsprong nomadische Samen woonden in tenten (lawu) die gemakkelijk af te breken en te vervoeren waren. Alleen in de winter bleven de Samen en rendieren op één plaats.

Wat is het verschil tussen Lapland en Finland?

Lapland is een regio in Finland, het is de grootste regio van het land. Een bezoek aan Finland tijdens de kerstperiode is niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Rovaniemi. De stad ligt niet alleen op de Poolcirkel, maar het ligt ook vlakbij de woonplaats van de Kerstman.

Welke maand Noorderlicht Lapland?

Waar en wanneer spot je het noorderlicht? – Het noorderlicht spot je in Lapland wanneer het donker is. De wintermaanden zijn de beste maanden om het noorderlicht te zien omdat de dagen dan kort zijn en de nachten lang. November, december en januari hebben de minste zonuren, ook overdag.

Het noorderlicht kan dus door de lange donkere dagen in deze maanden vaker worden waargenomen. Het noorderlicht spot je op een plek rond de poolcirkel waar het in de winter goed donker is, bijvoorbeeld in Lapland. Maar er is ook zonneactiviteit nodig. Het noorderlicht ontstaat doordat er elektrisch geladen deeltjes van de zon de ruimte in worden geslingerd.

Zodra dit in aanraking komt met onze atmosfeer, worden er lichtdeeltjes gecreëerd. Hoe meer zonneactiviteit, hoe intenser het noorderlicht.

Wat is typisch voor Lapland?

Het waren de Sami die de culinaire kunsten van Zweeds Lapland duizenden jaren geleden ontwikkelden. Denk aan grote potten en pannen op het open vuur vol lokale ingrediënten. Rendier en eland, natuurlijk, maar ook hoenders, zalm en witvis. In de lente, zomer en herfst vormden wortels, knollen en wilde kruiden een belangrijke toevoeging op het bord. Graeme Richardson

Waar begint Lapland in Zweden?

Swedish Lapland – een bijzonder stukje wereld Outdoor koken in Swedish Lapland. Verse vis vang je in de vele rivieren en smaakt het best terwijl je ‘m meteen bereid in de openlucht. Een bezoek aan Swedish Lapland zal een unieke wereld openen, een combinatie van uitgestrekte natuur, authentieke Samische cultuur en culinaire specialiteiten. Laatste update 03 oktober 2022

In sommige delen van Swedish Lapland zijn er meer huskies dan mensen.Er zijn ongeveer 300 woorden in Samische dialecten om verschillende soorten sneeuw te beschrijven.Swedish Lapland is de enige Zweedse regio die grenst aan twee andere landen: Noorwegen en Finland.

Swedish Lapland is een regio als geen ander. Het land van herbergt bergen, bossen, moerassen, wilde rivieren en archipels. Dit arctische gebied strekt zich uit van Sorsele en Skellefteå in de provincie Västerbotten tot het noordelijkste puntje van Zweden en beslaat een kwart van het land.

 • De enorme omvang en verscheidenheid aan terrein biedt de outdoorliefhebber eindeloze mogelijkheden, van wandelen en vissen tot hondensleeën en skiën.
 • Er zijn ook tal van culturele ervaringen te beleven, evenals accommodatie van wereldklasse waarbij gebruik gemaakt wordt van de natuurlijke omgeving – de bekendste voorbeelden zijn en het meermaals bekroonde De meest noordelijke delen van Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland, ook wel bekend als Sápmi, is het land van de inheemse bevolking – de, die hier al duizenden jaren woont.

De prachtige natuur van Swedish Lapland lijkt misschien ongerept, maar wordt al generaties lang liefdevol gebruikt door Sami mensen, die het jaar in acht seizoenen verdelen Als teken van respect voor de natuur hebben ze elke vallei en bergtop een naam gegeven.

 • Sarek national park Er zijn meer dan 30 nationale parken in Zweden, waaronder een flink aantal in Swedish Lapland.
 • Zoals Sarek National Park Foto: Anders Ekholm/Folio/imagebank.sweden.se Dompel jezelf onder in de Samische cultuur dankzij authentieke ervaringen zoals bij, rustig gelegen aan een meer in Ammarnäs.

De lodge wordt gerund door de familie Vinka en deze familie leert je over Samisch cultureel erfgoed en tradities, evenals kennis over de natuur en dieren waarmee de Sami zo intrinsiek verbonden zijn. Tijdens dit off-grid avontuur geniet je van boottochten, wandelingen in de nabijgelegen bergen en je vangt je eigen maaltijd met de hengel.

 • Traditionele gerechten zoals rendierstoofpot en cantharellensoep worden gekookt boven een open vuur en je slaapt in een door Sami ontworpen blokhut met grasdak of een traditionele geitenhut.
 • De Sami-gemeenschap zou de rest van de wereld best het een en ander kunnen leren over duurzaamheid.
 • Als het om hun rendieren gaat, gaat er maar heel weinig verloren.

Het vlees is een belangrijke voedselbron en de huid wordt gebruikt voor vloerkleden. Het leer wordt met de hand verwerkt tot schoenen en accessoires, terwijl hoorn wordt gebruikt voor knopen en diverse voorwerpen. Sommige van deze objecten zijn te koop, zoals decoratieve tassen met tinnen borduursels en gevilte wollen panelen.

 1. Is een gerenommeerde Sami-ambachtswinkel of bezoek de, die ieder jaar plaatsvindt in de eerste week van februari.
 2. Outdoor koken Even pauzeren onderweg in Swedish Lapland.
 3. Foto: Carl-Johan Utsi/imagebank.sweden.se Outdoor koken Foto: Carl-Johan Utsi/imagebank.sweden.se Padjelenta National Park Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se Aurora Sky Station Foto: Ted Logart/Swedish Lapland Huskies Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se trekt zowel de lokale bevolking als internationale bezoekers.

wordt beschouwd als een van de beste plekken ter wereld om deze natuurlijke lichtshow te ervaren. Het elektromagnetische samenspel tussen zon en aarde dat het noorderlicht creëert, vindt het hele jaar door plaats, maar je kunt het alleen zien tijdens de donkere maanden – van augustus tot april.

In mei maakt het noorderlicht plaats voor de middernachtzon, gedefinieerd als de opeenvolgende 24 uur zonlicht die je tussen mei en half juli ten noorden van de poolcirkel krijgt. Profiteer van de eindeloze dagen om het gevarieerde landschap te verkennen door te gaan wandelen of foerageren. – onder leiding van voedselontwikkelaar en cultuurgids Eva Gunnare – biedt educatieve rondleidingen door de moerassen, bossen en bergen in de buurt van Eva’s geboorteplaats Jokkmokk.

De regio is een paradijs voor vliegvissers, die optimaal kunnen profiteren van de duizenden beekjes en meren, evenals een kustlijn van 1500 km. Tel daar vier nationale rivieren bij op en je hebt eindeloze mogelijkheden om je ideale visplek te vinden. De Torne-rivier is een van de meest productieve zalmrivieren ter wereld – elke zomer zwemmen tot 100.000 vissen de rivier op richting hun paaigronden.

Andere vissen die je hier waarschijnlijk zult vangen, zijn snoek, forel en witvis. Swedish Lapland is ook echt een aantrekkelijke winterbestemming met een lang skiseizoen. Maar ook in de zomer kun je de latten onderbinden. Bij het beroemde kun je rond Midzomer nog de piste op. Voor iets totaal anders kun je terecht bij, de allereerste winter glamping-site van Zweden.

Hier kun je de hoogte in met een heteluchtballon, zodat je de met sneeuw bedekte boomtoppen en de vallei van de Råne van bovenaf kunt bewonderen. biedt ook vele andere arctische activiteiten, waaronder sneeuwscootertochten, langlaufen en hondensleeën.

Aurora Sky StationHet noorderlicht bij het Aurora Sky Station op de berg Nuolja Abisko, Swedish Lapland.Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

Aurora Sky Station Foto: Ted Logart/Swedish Lapland Team van husky’s Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se Torne Rivier Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se De eetcultuur van Swedish Lapland wordt sterk beïnvloed door de Samische culinaire traditie.

 • Lokale producten staan centraal, of ze nu in de natuur worden verbouwd of gefokt.
 • Rendier is een belangrijk onderdeel van het dieet in dit deel van Zweden en het vlees wordt soms gerookt op de traditionele manier om het goed te kunnen bewaren.
 • Elandenvlees is een andere belangrijke bron van proteïne, terwijl visliefhebbers hun hart kunnen ophalen aan lokaal gevangen Arctische zalmforel en witvis.

Kalix löjrom (kaviaar) is een andere delicatesse die je moet proberen. Het is het eerste Zweedse voedingsproduct dat de status van beschermde oorsprongsbenaming (BOB) van de EU heeft gekregen en voegt zich bij de gelederen van champagne, parmaham en stiltonkaas.

Ook Swedish Lapland heeft veel kaas, waarvan een groot deel wordt geproduceerd op kleinschalige melkveebedrijven, zoals, De unieke smaken van Swedish Lapland kunnen worden geproefd in restaurants in de regio. ssereert een 12-gangen proeverij menu. heeft tal van vleesgerechten om uit te kiezen, evenals enkele op vis gebaseerde gerechten, zoals Kalix löjrom geserveerd met in boter gebakken toast.

, een retraite gelegen in het kleine dorpje Liehittäjä, biedt een scala aan eetervaringen, allemaal in overeenstemming met de Samische traditie, en altijd met een educatieve twist. Swedish Lapland is een royale hap uit de Zweedse landkaart met een kenmerkende, veelzijdige identiteit – een die waarschijnlijk nog lang zal blijven hangen nadat je weg bent.

 • Caviar of Kalix Kalix löjrom (Caviar of Kalix) is een delicatesse in Noord-Zweden.
 • Het wordt onder meer als appetizer geserveerd in het restaurant van het Icehotel in Jukkasjärvi.
 • Foto: Pernilla Ahlsén/imagebank.sweden.se Caviar of Kalix Foto: Pernilla Ahlsén/imagebank.sweden.se Kaviaar van Kalix Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se Lokaal gerecht met Kalix löjrom in Swedish Lapland Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se Hoe kom je in Swedish Lapland? De handige nachttrein (geëxploiteerd door SJ) vertrekt vanuit Malmö in het zuiden van Zweden, Göteborg in het zuidwesten en Stockholm en biedt hutten voor een goede nachtrust.

Inlandsbanan, een andere treindienst, rijdt in de zomer door het binnenland van Zweeds Lapland. Automobilisten vinden een goed ontwikkeld wegennet – de hoofdwegen zijn E4, E10 en E45. Vluchten gaan van naar de vliegvelden van : Arvidsjaur, Gällivare, Kiruna, Luleå en Skellefteå.

Een auto is handig, hoewel er ook treinen (bestuurd door SJ) rijden tussen enkele van de belangrijkste locaties en steden, waaronder Luleå, Kiruna en, Er zijn ook busmaatschappijen en als je eenmaal op de plaats van bestemming bent aangekomen, kun je gemakkelijk te voet of met de fiets door dorpen en steden bewegen.

Naast het wereldberoemde in Jukkasjärvi en het in Harads, met zijn boomtopcabines, vind je een indrukwekkend aanbod aan accommodatie in Swedish Lapland. Het nieuwste tophotel dat een tijd terug geopend is, is – een drijvend hotel op de rivier Luleå, direct naast het Treehotel.

Het moderne heeft meer dan 90 kamers, een spa en een skytop bar., in Riksgränsen, heeft veel aandacht getrokken en ontving in 2019 een UNESCO Prix Versaille in de categorie beste hotelinterieur. Swedish Lapland biedt eindeloze buitenactiviteiten, van skiën en hondensleeën tot zomeravonturen oo het water, zoals kanoën over lange afstanden en wildwaterraften.

Al deze wateravonturen vinden plaats op de vier grote rivieren die door dit deel van Zweden stromen. De regio is ook de thuisbasis van de hoogste berg van Zweden, Kebnekaise. Een ideale plek om het noorderlicht te bewonderen is in Abisko. Een culturele ervaring vind je bijvoorbeeld in (Gammelstad Kerdorp) – een UNESCO-werelderfgoed, in de buurt van Luleå.

 • Deze houten stad, met zijn 15e-eeuwse Nederluleå-kerk, werd oorspronkelijk gebouwd om onderdak te bieden aan gelovigen die van ver kwamen.
 • Inderen zullen Swedish Lapland een fantastich avontuur vinden.
 • De diepe sneeuw en bevroren meren zijn betoverend, net als het noorderlicht, de uitzichten op de bergtoppen en de rijke fauna.
See also:  Wie Lange Braucht Eine Überweisung

Neem ze mee op een vogelobservatie-avontuur – misschien vang je in de verte ook een glimp op van de rendieren. Er zijn ook veel georganiseerde activiteiten die zeer geschikt zijn met kinderen, zoals hondensledetochten. in de Torne vallei, in het dorp Särkimukka, beschikt over meer dan 150 huskyhonden en heeft een breed aanbod aan andere activiteiten.

Ook als er geen sneeuw ligt, is het een bezoek waard: je kunt hier 365 dagen per jaar genieten van de ijzige ervaring. Middernachtzon is wanneer de zon in de zomer nooit ondergaat. De middernachtzon is een periode van 24 uur zonlicht die kan worden ervaren boven de poolcirkel in Zweeds Lapland. Kiruna – de meest noordelijke stad van Zweden – heeft veel te bieden.

Hier kun je het noorderlicht zien en de middernachtzon ervaren. En je vindt hier de hoogste berg van het land, Kebnekaise. : Swedish Lapland – een bijzonder stukje wereld

Wat voor taal spreken ze in Lapland?

Vragen en antwoorden –

Praktische reisinformatie voor Lapland Klimaat van Lapland Cultuur en taal in Lapland Het noorderlicht in Lapland Reizen met kinderen in Lapland

Wat zijn de vluchttijden naar Lapland? Voigt Travel biedt rechtstreekse vluchten aan naar Lapland. Alle vertrektijden van deze vluchten zijn vroeg in de ochtend. De exacte vertrektijd staat in de reisbescheiden of bekijk de vluchttijden direct. Wat voor kleding heb ik nodig in Lapland? Goede, warme wintersportkleding is voldoende, je hoeft niet persé te beschikken over thermo ondergoed of kleding. Belangrijk is dat je je in laagjes kleedt, zodat er een isolerende laag tussen de verschillende lagen kleding kan ontstaan. Voor de excursies krijgt je alle benodigde kleding zoals een thermo overall en een helm voor het sneeuwscooteren, maar ook laarzen en handschoenen en eventueel extra sokken of een muts. Voor alle arrangementen van Voigt Travel geldt dat je de thermo overall de hele week gratis mag gebruiken, ook als je geen safari’s maakt. Lees meer over kledingadvies Lapland, Ik reis komende winter met Transavia naar Lapland. Bestaat er een kans dat mijn vlucht geannuleerd wordt? Reis je met onze directe vlucht van Transavia naar Lapland? Dan kun je er op rekenen dat deze gegarandeerd vertrekt. Wij hebben deze vluchten namelijk van tevoren ingekocht waardoor deze niet geannuleerd kunnen worden. Daarnaast heeft Transavia ons bevestigd dat onze vluchten vertrekken op de afgesproken dagen. Welke paspoortgegevens zijn nodig bij het boeken van een reis? Om je reis naar Lapland te boeken, hebben wij de eerste voornaam zoals op je paspoort staat, je achternaam en je geboortedatum nodig. Je kunt uiteraard ook reizen met een identiteitskaart. Heb ik een visum nodig voor Fins Lapland? Nee, Finland en dus ook Fins Lapland is sinds 1995 lid van de Europese Unie, een geldige Europese Identiteitskaart of geldig paspoort is voldoende. Wat is het voltage in Lapland en heb ik een wereldstekker nodig? In Fins Lapland is het voltage 230 Volt. De stopcontacten die in Finland zijn kunnen worden gebruikt met Nederlandse stekkers. Er is overal elektriciteit, ook in de meeste wildernis cabins die tijdens de safari’s worden gebruikt. In Zweeds Lapland is het voltage 220 Volt. Nederlandse stekkers kunnen worden gebruikt. Bij sommige Zweedse apparaten wordt er gewerkt met een drietandstekker, maar in dat geval zijn er in het hotel adapters beschikbaar en kunnen de Nederlandse apparaten worden gebruikt. Je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen naar Lapland. Is er tijdverschil met Lapland? In Fins Lapland geldt de Oost-Europese tijd, d.w.z. een uur later dan bij ons: 12.00 uur in de Benelux is 13.00 uur in Finland. Zomer- en wintertijd gaan op hetzelfde moment in als in de Benelux. Het uur tijdsverschil blijft dus altijd. Tussen Zweeds Lapland en Nederland/België is geen tijdsverschil. Hoewel de levensstandaard vrij hoog is, is het dagelijks leven niet echt veel duurder dan bij ons In Nederland. Alleen alcohol en tabak zijn vanwege de accijnzen hoger geprijsd: daar staat tegenover dat de glazen groter zijn dan in Nederland. Dat geldt ook voor de porties in de restaurants, die zijn vaak flink groter dan in Nederland. Boodschappen doen en uit eten gaan kan op hetzelfde prijsniveau als in Nederland. Hoe kan ik in Lapland betalen? Fins Lapland doet mee aan de euro. Je kunt dus gewoon met euro’s betalen. Het gebruik van creditcards is in Lapland heel gebruikelijk. Je kunt er zelfs dat ene glaasje wijn of kopje koffie mee betalen. In Zweeds Lapland dient met Zweedse Kronen betaald te worden. Zijn er pinautomaten in Lapland? Niet al onze bestemmingen in Lapland hebben een pinautomaat, pinnen kan eigenlijk alleen in de wat grotere plaatsen maar je kunt overal terecht met je creditcard. Kan ik in Lapland mobiel bellen? Finland heeft het dichtste mobiele telefoonnetwerk ter wereld en je hebt daardoor overal in Fins Lapland bereik, afhankelijk van je provider. Ook Zweeds Lapland beschikt over een goed netwerk. Bij extreme temperaturen kan je batterij echter wel langzamer gaan werken. Vanuit Lapland kies je voor het buitenland eerst 00, 990 of 994 of 999 en dan het landnummer (NL 31, België 32), dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Bij binnenlandse gesprekken in Lapland moet de 0 uiteraard wel gekozen worden. Het beste is om jetelefoon al thuis te programmeren met de internationale code: eerst een plusje, dan het landnummer (voor Nederland 31, voor België 32) en dan het netnummer zonder de nul, gevolgd door het abonneenummer. Waar kan ik boodschappen doen in Lapland? In Lapland zijn de afstanden groter dan in Nederland, maar je kunt overal boodschappen doen. Een kleine supermarkt voor de dagelijkse boodschappen is meestal op loopafstand en een grote, ruim gesorteerde supermarkt is wat verder weg maar met de (ski)bus makkelijk te bereiken. Als je kiest voor zelfverzorging, stel je je er dan op in dat je in ieder geval één keer een ritje moet maken om flink inkopen te doen voor de hele week. Welke excursies kan ik in Lapland doen? Een rendier-, husky-, sneeuwscootersafari of sneeuwschoentocht kun je op alle locaties doen. Bij iedere reis op deze website zie je welke excursies zijn inbegrepen of optioneel boekbaar zijn. Bekijk de Lapland excursies, In- en uitchecken van je accommodatie Algemene regel is dat gasten de accommodatie vanaf eind van de middag kunnen inchecken op dag van aankomst en eind van de ochtend dienen uit te checken op dag van vertrek. In veel gevallen kun je echter bij onze accommodaties al rond het middaguur inchecken. Bij een terugvlucht op de laatste dag in de avond naar Nederland kun je bij de accommodatie bespreken of het mogelijk is later uit te checken en tegen welke voorwaarden.

Is Lapland erg koud in de wintermaanden? Vanaf december tot half april lopen de temperaturen van ongeveer –5 ºC tot –15ºC. Soms schommelt deze rond het vriespunt maar de temperatuur kan ook verder dalen tot –20ºC tot -30°C! Wat prettig is, is dat er in Finland een landklimaat heerst. Dat wil zeggen dat de lucht droger is dan in Nederland en daardoor minder koud aanvoelt dan dezelfde temperatuur in Nederland, ofwel de gevoelstemperatuur is aangenamer. De droge, koude is juist ook goed te verdragen, dit in tegenstelling tot de in onze streken vaak voorkomende vochtige koude. Februari is statistisch gezien de koudste maand, maar de laagstaande zon in het gezicht en de iets langere dagen compenseert dat weer. Vanaf maart is het al langer licht in Lapland dan op datzelfde moment in Nederland. Dat betekent dat je optimaal van de dag kunt profiteren. De dagen en nachten zijn vaak helder, de sneeuw is van de bomen verdwenen maar de zon laat zich volop zien. Lees meer over de beste reisperiode, Is het altijd donker in Lapland? Nee, het is een veel gehoord misverstand dat het ‘s winters donker is in het Pure Noorden. De zon is er wel, maar komt niet boven de horizon uit. Je ziet alleen het licht ervan, dat ook nog eens weerkaatst op de sneeuw. Het is veel lichter dan je denkt en het zorgt voor een sprookjesachtige sfeer met een mysterieus blauw of paars licht.

Wat vind ik nog terug van de Sami cultuur? In Lapland kun je deelnemen aan excursies waarbij je kennis kunt maken met de traditionele leefwijze, gewoonten en gebruiken die terug te voeren zijn op de Sami cultuur. Dat zijn uiteraard de excursies met rendieren maar ook een bezoek aan een rendierhouderij, ijsvissen of een lunch in een Sami tent hoort daarbij. Naast de taal en de gebruiken is het vooral de band met de natuur die je rechtstreeks terug voert naar de Sami cultuur. Lees meer over de Sami cultuur, Wat voor taal wordt er gesproken in Lapland? In Fins Lapland is Fins de officiële taal. Het Fins is een Fins‑Oegrische taal, verwant aan het Hongaars, voor Nederlanders bijna onmogelijk om te leren. In Zweeds Lapland spreekt men Zweeds en in Noors-Lapland wordt voornamelijk Noors gesproken, twee talen die een stuk dichter bij het Nederlands liggen. Daarnaast hebben de Sami hebben hun eigen talen, maar deze worden nog maar door een handjevol Sami gesproken. Spreekt iedereen goed Engels in Lapland? Ja, in Lapland spreekt vrijwel iedereen goed Engels (en soms ook een beetje Duits). Vooral de gidsen en personeel in de hotels die veel met toeristen te maken hebben. De voertaal tijdens je vakantie is dan ook Engels. Nee, Lapland is het meest noordelijke gebied van Scandinavië en strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en een klein deel van Rusland. Daarnaast is Lapland ook het ‘land’ van de Sami. De Sami hebben wel hun eigen cultuur en talen, maar geen eigen staat.

Wat is het noorderlicht en waar kan ik het zien in Lapland? Het noorderlicht (Aurora Borealis) is een natuurverschijnsel wat zich in de wintermaanden in de gebieden rondom de poolcirkel voordoet. Je kunt het dus overal in Lapland zien, maar is wel afhankelijk van een aantal natuurlijke randvoorwaarden. Door activiteit en explosies op de zon ontstaan er zonnewinden die als de deeltjes in onze dampkring komen, oplichten tot groene, gele en soms zelfs rode dansende kleurflarden’. Het moet uiteraard een heldere nacht zijn en er mag geen invloed van vals licht zijn om het goed te kunnen waarnemen. Lees meer over het noorderlicht. Lees meer over het noorderlicht, Wat is de beste periode voor het noorderlicht in Lapland? Het is niet eenvoudig om aan te geven wat dé beste periode voor het noorderlicht in Lapland is. Als de voorwaarden voor het noorderlicht gunstig zijn is de hele winterperiode geschikt om het noorderlicht te aanschouwen! Lees meer over de beste periode om het noorderlicht te spotten.

Is Lapland leuk voor kinderen? Op wintersport naar Lapland is een unieke belevenis, juist voor kinderen! Zij vinden het geweldig: het landschap is net een sprookje, de lucht is zuiver, alles is bedekt met dikke lagen sneeuw en de sfeer is heel bijzonder met al die lichtjes als het donker is. Voor hele kleine kinderen en babies is Lapland als winterbestemming minder geschikt. Lees meer over reizen met kinderen naar Lapland. Welke reizen zijn geschikt voor kinderen? Voigt Travel biedt verschillende kids reizen aan die speciaal voor actieve en avontuurlijke gezinnen zijn samengesteld. Bekijk de kids reizen van Voigt Travel.

Waar wonen de Lappen?

Ontdek de traditionele Sámi-cultuur en manier van leven De inheemse bevolking van Zweden, de Sámi, heeft zijn eigen culturele erfgoed, taal, vlag en parlement. De inheemse bevolking van Zweden – de Sámi – leidt een duurzaam leven met een rijke cultuur en dicht bij de natuur.

Kiruna – of Giron zoals het in de Samische taal wordt genoemd – is de meest noordelijke stad van Zweden en een belangrijke plek in Sápmi.Het Zweedse deel van de Sámi-bevolking (naar schatting 20.000-40.000) woont verspreid over 35% van Zweden.Sámi wordt erkend als een officiële minderheidstaal in Zweden. De taal behoort tot de Oeraalse taalfamilie en er bestaan zo’n tien varianten in Sápmi.Sámi National Day wordt gevierd op 6 februari, ter herdenking van het eerste Sámi-congres dat plaatsvond in Trondheim, Noorwegen, in 1917.De traditionele Sámi-religie wordt algemeen beschouwd als animisme en is verweven met elementen van polytheïsme en sjamanisme.

De Sámi bevolking bewoont delen van Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland – een grenzeloze regio die bekend staat als Sápmi, het land van de Sámi. Veruit de meeste Sámi wonen in Zweeds Lapland – een uitgestrekt gebied dat zich uitstrekt van Sorsele en Skellefteå in de noordelijke provincie Västerbotten tot aan het noordelijkste puntje van het land.

 • Er zijn echter ook zuidelijkere Sámi-gemeenschappen in de regio Dalarna in Midden-Zweden.
 • De prachtige en ongerepte natuur in al deze delen van Zweden wordt al duizenden jaren met veel respect bewoond door de inheemse Sámi-bevolking van het land.
 • De Sámi voelen zich zeer verbonden met de natuur en hebben het jaar in acht seizoenen verdeeld.

Ze hebben elke berg, beek en vallei in hun omgeving een naam gegeven. Tegenwoordig leiden veel Sámi een “modern” leven, maar ze blijven trouw aan het Sámi erfgoed, de tradities en cultuur. Het hoeden van rendieren is zowel een manier van leven als een belangrijke bron van inkomsten.

De Sámi tellen zo’n 5.000 rendierbezitters, waaronder ook eigenaren met slechts één rendier. De Sámi beheersen een van de oudste volksmuziekvormen in Europa – de ‘Joik’. Typerend voor deze unieke liedjes is dat ze een eerbetoon zijn aan een berg, een wild dier of een persoon en deze karakteriseren. De Joik wordt gebruikt om emoties uit te drukken, of het nu verdriet of blijdschap is.

Sami-handwerk – in de Sámi taal ‘Duodji’ genoemd – is nog altijd een veel beoefende nijverheid door iedereen in de gemeenschap. Alleen natuurlijke en overtollige materialen worden gebruikt, zoals hout en schors, maar ook zo goed als alle delen van het rendier.

 • Niets gaat verloren, zelfs de huid, het gewei en het bot worden hergebruikt.
 • De Sámi-bevolking leidt een milieuvriendelijk leven, al lang voordat duurzaamheid het buzzword werd dat het vandaag is.
 • In het Zweedse Sápmi kun je de Sámi-cultuur op een authentieke, leerzame manier ervaren dankzij zo’n 40 kleinschalige bedrijven, waarvan vele worden gerund door ondernemende vrouwen.
See also:  Warum Will Russland Nicht, Dass Die Ukraine Der Nato-Beitritt?

Veel Sámi bedrijven combineren toeristische activiteiten met hun werk als rendierherder. Als bezoeker krijg je de kans om deze unieke levensstijl van dichtbij mee te maken aan de hand van activiteiten rondom hun cultuur, eten, natuur en de rendieren. Sapmi Nature Camp Sapmi Nature Camp is een kleinschalige, duurzame en persoonlijke glamping camping dicht bij de natuur, waar je een kijkje kunt nemen in de traditionele Samische cultuur.

Foto: Lennart Pittja/Sápmi Nature/imagebank.sweden.se Sapmi Nature Camp Foto: Lennart Pittja/Sápmi Nature/imagebank.sweden.se Hutten bij Geunja Sami Eco Lodge Foto: Swedish Lapland Sami eco tourism Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se Sarek national park Foto: Anders Ekholm/Folio/imagebank.sweden.se Padjelanta National Park Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se Rendieren voederen Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se Sapmi Nature Camp, Gällivare Foto: Sapminature/Lennart Pittja Kies je eigen Sámi avontuur: er valt genoeg te ontdekken.

Het aanbod aan avonturen is net zo divers als de bestemmingen zelf. Let op het kwaliteitskeurmerk ‘Sápmi Experience’ om duurzaam en verantwoord reizen te garanderen. Jukkasjärvi, Kiruna – de thuisbasis van het beroemde in Zweden – is een prima startpunt.

 1. Op loopafstand van het hotel vind je, een belangrijke organisator van Sámi-activiteiten in elk seizoen.
 2. In het voorjaar kun je mee op pad met een rendierherder om pasgeboren kalveren hun eerste stapjes te zien zetten.
 3. Educatief en in stijl: je gids deelt kennis over de traditionele rendierhouderij, en om de innerlijke mens te versterken, eet je een traditionele Sámi-maaltijd in een ‘lávvu’-tent (vergelijkbaar met een tipi).

In de winter maak je kans op het magische noorderlicht terwijl je luistert naar de sfeervolle volksverhalen van de Sámi-gids – verhalen vertellen maakt deel uit van het erfgoed. Je overnacht in de, direct gelegen naast de rendierkuddes van Nutti Sámi Siida.

 1. En wie weet sta jij ‘s ochtends vroeg een rendier te voeren Bezoek ook, idyllisch verscholen in Ammarnäs in Swedish Lapland.
 2. De lodge wordt gerund door de familie Vinka.
 3. Van hieruit kun je deelnemen aan de traditionele Sámi-levenswijze en -cultuur – in off-grid-stijl – via boottochten, visexcursies, vogels kijken en prachtige wandelingen in de nabijgelegen bergen en bossen waar onder meer veelvraten en lynxen wonen.

Op het menu staat vers gevangen vis en traditionele gerechten, zoals rendierstoofpot gekookt boven een open vuur. De accommodatie is authentiek – je verblijft in goahti-hutten (traditionele houten Sámi-hutten) of blokhutten met grasdak. Wandelen door in Zweeds Lapland – een van ‘s werelds weinige UNESCO-erfgoedlocaties bewoond door inheemse mensen – is de droom van elke outdoorliefhebber.

 • Het gebied herbergt zeven Sámi-dorpen waar de inwoners zich nog actief bezighouden met rendierhoeden.
 • Elk dorp wordt omgeven door de prachtige arctische natuur.
 • Neem het allemaal in je op tijdens een wandeling door de vele nationale parken en natuurreservaten die hier te vinden zijn, waaronder Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet en Muddus.

Verschillende gemarkeerde wandelpaden slingeren door de betoverende, oude bossen van Muddus, terwijl meer ervaren wandelaars een spannende trektocht kunnen maken tussen de dramatische gletsjers van Sarek en 2000 meter hoge toppen. De is een populaire route en de bekende Zweedse wandelroute Kungsleden loopt langs het oostelijke deel van dit nationale park, helemaal tot aan de berg Kebnekaise.

Overnachten in Laponia is geen probleem, zoals bij, waar je een echt glampingavontuur beleeft in een traditionele ‘lavvu’-tent. Of maak kennis met een lokale rendierfamilie, geniet van het winterwonderland op traditionele houten langlaufski’s of ga sneeuwschoenwandelen. Het Sami-kostuum De Sami hebben hun eigen klederdracht, de kolt.

De traditioneel blauwe kostuums hebben maar liefst 12 verschillende stijlen en verschillen voor mannen en vrouwen. Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se Het Sami-kostuum Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se Rendieren Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se Ájtte Museum in Jokkmokk Foto: Ájtte museum/Åsa Sundqvist Fotograaf Nils Thomasson, Jamtli, Östersund Foto: Jamtli Nordiska museet, Stockholm Foto: Agence Les Conteurs Wil je je nog verder verdiepen in het Sámi-erfgoed van Zweden, dan kan dat in verschillende musea verspreid over het land.

 1. Het in Jokkmokk is een absolute aanrader: dit is het belangrijkste museum en archief voor de Sámi-cultuur in Zweden, maar er is ook veel te vinden over de directe omgeving, de cultuur en natuur van dit bergachtige deel van Noord-Zweden.
 2. In Arjeplog (Het Zilvermuseum) is van hetzelfde kaliber en brengt de geschiedenis en culturele betekenis van de Sámi-zilversmeden in kaart via een wonderbaarlijke collectie die teruggaat tot de middeleeuwen.

De stad Östersund in Jämtland maakt deel uit van de regio Zuid-Sámi. Het museum,, biedt zowel interactieve Samische tentoonstellingen als andere evenementen. Stockholm’s is een andere must om te bezoeken – dit museum beheert ‘s werelds grootste Sámi-collectie, met regelmatig tentoonstellingen over de Sámi-cultuur.

 • Bekijk hun website voor de huidige tentoonstellingen.
 • Sami armband Handgemaakte armbanden uit Zweeds Lapland.
 • De armbanden werden traditioneel gemaakt in de Sámi-cultuur en zijn gemaakt van rendierleer en tindraad met zilver.
 • Foto: Pernilla Ahlsén/imagebank.sweden.se Sami armband Foto: Pernilla Ahlsén/imagebank.sweden.se Samisch handwerk Foto: Jessica Lindgren/imagebank.sweden.se Jokkmokk Winter Market 2020 Foto: Ted Logart/Swedish Lapland Jokkmokk Markt Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se Samisch handwerk bij Risfjells Sameslöjd, Vilhelmina Foto: Byn Collective/Risfjells Sameslöjd Sami-handwerk bij Sami Duodji, Jokkmokk Foto: Juhán Niila Stålka/Sameslöjdstiftelsen Traditioneel ‘Duodji’-handwerk is nauw verweven met het Samische erfgoed.

De technieken achter deze liefdevol handgemaakte artikelen zijn van generatie op generatie doorgegeven. De objecten variëren in vorm en textuur, en hoewel veel handwerk een praktische toepassing heeft, zoals met de handgesneden berkenhouten schalen en pollepels, maken de Sámi ook veel sieraden en accessoires.

Bekijk de bijzondere armbanden of tassen van rendierleer met een complex borduurwerk met tinnen draad en knopen gemaakt van rendiergeweien. Zoals altijd is het gebruik van overtollig materiaal een tweede natuur van het Samische volk. Waar kun je het mooiste Sami-handwerk vinden? in Jokkmokk is een goede keuze, aangezien deze winkel wordt gerund door de Sami-ambachtsvereniging Sameslöjdstiftelsen.

, gevestigd in Vilhelmina, heeft ook veel aanbod en verkoopt online. Hier vind je onder meer prachtige wollen dekens en briefopeners van rendierbotten – waarvan de meeste ter plaatse worden gemaakt door Doris en Sven-Åke Risfjell. Risfjells Sameslöjd is uitgeroepen tot handicraft store van het jaar door de Corporate Livewire Scandinavia Prestige Awards 2021/22.

In Jokkmokk ga je naar, een schatkamer van authentiek Sámi-handwerk, huishoudelijke artikelen en kleding, zowel traditionele ontwerpen als moderne interpretaties van de authentieke Sámi-stijl. In Östersund vind je het Sámi-informatiecentrum en – een winkel die een mooie collectie Sámi-handwerk, boeken en artikelen voor thuis verkoopt.

In dezelfde stad kun je ook terecht bij de woonwinkel van het, waar je onder meer sieraden en boeken vindt. Kijk ook bij, een ambachtelijke winkel in het populaire skigebied Åre. In Stockholm bieden en de winkel in beide een Sámi-collectie. Last but not least is de iconische, die elk jaar begin februari plaatsvindt (in 2023 van 2 tot 4 februari), een goudmijn voor iedereen die niet alleen Sámi-handwerk wil ontdekken, maar ook van alles wil weten over de Sámi-cultuur en lekker eten.

 • Naast de vele kwalitatieve Duodji- en eetkraampjes, is er volop gelegenheid om een lezing of een Joik-concert bij te wonen.
 • Sámi eten Rendiervlees, of ‘suovas’, koken boven een open vuur tijdens een Sámi-culturele ervaring georganiseerd door Nutti Sámi Siida in Zweeds Lapland.
 • Het bedrijf organiseert het hele jaar door eco Sámi-avonturen in Jukkasjärvi, in Zweeds Lapland.

Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se Sámi eten Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se Suovas Foto: Magnus Skoglöf/imagebank.sweden.se Rendiervlees Foto: Pernilla Ahlsén/imagebank.sweden.se Traditioneel brood Foto: Pernilla Ahlsén/imagebank.sweden.se Bergbraambes-dessert Foto: Magnus Skoglöf/imagebank.sweden.se Chefs table bij The Veranda in het Ice Hotel, Jukkasjärvi Foto: Asaf Kliger/ Ice Hotel Duurzaamheid en tradities zijn diepgeworteld in het culinaire erfgoed van de Sámi.

 • Dat zie je ook terug op tafel.
 • Er wordt gekookt met lokale producten en veel ingrediënten komen direct uit de natuur – denk aan kruiden, wortels, bosbessen en de zeldzamere bergbraambes – een amberkleurige, voedingsrijke delicatesse.
 • Rendiervlees is een belangrijk onderdeel van het menu: het wordt gegeten in gerookte vorm – ‘suovas’ genoemd – maar wordt ook veel gebruikt in stoofschotels en worstjes.

In 2003 werd ‘Suovas’ benoemd als het eerste Slow Food Presidia-product van Zweden en toegevoegd aan een culinaire conserveringslijst die is uitgegeven door de internationale Slow Food-beweging voor lokale, cultureel belangrijke voedselproducten. Elandenvlees is ook een belangrijk ingrediënt, net als diverse vissoorten, waaronder arctische char en witvis die worden gevangen in lokale wateren.

Het is duidelijk dat vissen en jagen op wild onderdeel uitmaken van de Samische levensstijl. Als er iets is dat je zeker moet proeven, dan is het Kalix-kuit. Dit is het eerste product uit Zweden dat de status van Protected Designation of Origin (PDO) heeft gekregen van de EU, net als bijvoorbeeld champagne en parmaham.

Ben je liefhebber van kaas, dan kun je in dit deel van Zweden je hart ophalen dankzij de kleinschalige melkveebedrijven in het land van Sápmi. Een goed voorbeeld is in de regio Västerbotten. En natuurlijk moet je ‘kokkaffe’ proberen – koffie gemaakt boven een open vuur, samen met wat gedroogd, gerookt rendiervlees en een spectaculair uitzicht over de Zweedse hooglanden.

Precies wat de Sami doen wanneer ze een pauze nemen tijdens het rendierhoeden. Wil je echt de smaken van Zweeds Lapland en de Samische keuken proeven, ga dan voor een proeverijmenu in het gastronomische restaurant van het Icehotel,, Of kom eten bij, een heerlijke plek in het kleine dorpje Liehittäjä, en beleef educatieve eetervaringen volgens de echte Sámi-traditie.

Overal waar je komt in het Zweedse Sápmi, ontdek je de goed bewaarde traditie en duurzame idealen die diepgeworteld zitten in de Zweedse cultuur. Respecteer de Sami-cultuur en -gewoonten en vergeet niet dat je een bezoeker bent van Sápmi, het traditionele land van de inheemse Sami-bevolking.

Hoe noem je inwoner?

 1. Home
 2. Taalloket
 3. Bewoner / inwoner

Een bewoner is kort gezegd ‘iemand die ergens woont’; een inwoner is een ingezetene van een bepaald gebied of een plaats.

Een bewoner is iemand die ‘ergens woont’: dat kan in een bepaalde buurt of streek zijn (‘bewoners van een achterbuurt’, ‘bewoners van het platteland’), in een gebouw (‘de bewoners van dit pand’), in een gebied waarvan de grenzen niet vastliggen (‘een bewoner van de woestijn’), enz.

 • Ook de aarde heeft bewoners, geen inwoners.
 • Inwoner heeft een officiëlere klank.
 • Dit woord wordt vooral geassocieerd met een plaats met duidelijke grenzen, meestal een dorp, een stad, een land of een provincie; het is min of meer synoniem met ingezetene,
 • We hebben het over inwoners van Utrecht en inwoners van Nederland, en niet over bewoners daarvan.

Tenzij het in een andere context wordt gebruikt, bijvoorbeeld: ‘De Neanderthalers waren waarschijnlijk de eerste bewoners van Nederland.’ Dan bedoel je het stuk grond dat we nu Nederland noemen, en de mensen die zich daar hadden gevestigd. Het verschil is klein, maar in sommige contexten heeft het grote gevolgen.

Hoe noem je een vrouw uit Finland?

Woordherkomst en -opbouw

enkelvoud meervoud
naamwoord Finse Finsen
verkleinwoord

Hoe heette Finland vroeger?

Geschiedenis – Eén van Finlands grootste toerisctische attracties: het 18e-eeuwse fort Suomenlinna bij Helsinki In 8500 v. Chr. werd Finland voor het eerst bewoond. Tussen 1200 en 1809 was Finland onderdeel van het Zweedse Rijk, Ook nu nog woont er een Zweedse minderheid in het land en is het Zweeds samen met het Fins de officiële landstaal.

In 1809 werd Finland onderdeel van Rusland, Finland en Rusland hadden toen een soort samenwerkingsverband gesloten. Finland heette toen Grootvorstendom Finland, In 1917 werd Finland onafhankelijk en een jaar later was dat officieel verklaard. Finland was na 1918 een koninkrijk. Toch bestond het Koninkrijk Finland maar minder dan een jaar.

Kort na brak de Finse Burgeroorlog uit. Dit was een oorlog tussen de Russen en de Duitsers. De Duitsers wonnen de oorlog. Finland werd tijdens de Tweede Wereldoorlog twee keer binnengevallen door Rusland, Toch bleef Finland onafhankelijk. Wél moest Finland Karelië afstaan aan Rusland.

 1. Tijdens de Koude Oorlog werd de Finse politiek beïnvloed door de Sovjet-Unie,
 2. Het land lag op de grens tussen het kapitalistische westen en het communistische oosten.
 3. Zelf was Finland kapitalistisch.
 4. Na de val de Sovjet-Unie in 1991, durfde Finland meer samen te werken met West-Europa.
 5. In 1995 trad Finland vervolgens toe tot de Europese Unie,

Sinds 2002 wordt de euro in Finland gebruikt. Finland is op 4 april 2023 in de NAVO getreden wegens de groeiende dreiging vanuit Rusland, De NAVO is een militair samenwerkingsverband tussen de Verenigde Staten, Canada en veel Europese landen.

Hoe noemen Finnen Finland?

Officieel is het land tweetalig. Finland is de Zweedse benaming van het land, de Finnen noemen het Suomi.

Wat is het verschil tussen Lapland en Finland?

Lapland is een regio in Finland, het is de grootste regio van het land. Een bezoek aan Finland tijdens de kerstperiode is niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Rovaniemi. De stad ligt niet alleen op de Poolcirkel, maar het ligt ook vlakbij de woonplaats van de Kerstman.

Hoe heet Lapland in het Engels?

the Lapland het Lapland
Lapland Lapland ; Sápmi