Modern Delhi

Tips, Recommendations, Ideas

Hoe Lang Duurt Een Ct-Scan?

Hoe Lang Duurt Een Ct-Scan
Hoe gaat het maken van een CT-scan? – Een CT-scan wordt gemaakt in het ziekenhuis op de afdeling radiologie. De persoon die de CT-scan maakt heet een laborant. U komt eerst in een kleedkamer waar u uw kleren kunt uitdoen. U hoort van de laborant welke kleren u uit moet doen.

U ligt op een bed. Dat wordt in een soort ring geschoven. Dit is de CT-scanner. Het lichaamsdeel waarvan de CT-scan wordt gemaakt, ligt in het midden van de ring. U moet stil blijven liggen tijdens het onderzoek. Het onderzoek doet geen pijn. U ligt ongeveer 5 tot 15 minuten in de CT-scanner.

Kan het kwaad

Hoe voel je je na een CT-scan?

Contact met arts – Neem contact op met uw behandelend arts als u na uw laatste afspraak met hem of haar:

klachten had als uitdroging en ernstige diarree; opgenomen bent in het ziekenhuis; een ander onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel heeft gehad; gestart bent met een medicijn die een schadelijke effecten kan hebben op uw nierfunctie; een nieuw plasmedicijn voorgeschreven heeft gekregen?

U krijgt dan vaak eerst een afspraak om uw nierfunctie opnieuw te bepalen. U gaat op de onderzoekstafel liggen. Twee radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek bij u uit onder toezicht van een arts (radioloog) die op de afdeling aanwezig is. U krijgt jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuusnaaldje in uw arm.

Hiervan kunt u een warm gevoel door uw lichaam krijgen. Dit gevoel verdwijnt na enkele minuten. Dit is niet schadelijk voor uw lichaam. De onderzoekstafel schuift door de ronde opening van de CT-scanner. Het lichaamsdeel dat we gaan onderzoeken is dan in het midden van de opening. Tijdens het maken van de opnamen schuift de onderzoekstafel langzaam door de CT-scanner.

U hoort de röntgenbuis en de meetinstrumenten in de scanner om u heen draaien. Tijdens het onderzoek blijven de laboranten niet in de onderzoeksruimte. De laboranten bedienen de scanner in de bedieningsruimte, achter loodglas. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt.

Het onderzoek doet geen pijn. Als wij uw buik of borst onderzoeken moet u ook een paar keer de adem inhouden. De laborant vertelt u wanneer dat moet. Soms wordt u voor het onderzoek meerdere keren gescand. Tussen de scans moet u dan altijd een paar minuten wachten. Tijdens het wachten blijft u op de onderzoekstafel liggen.

Het onderzoek duurt ongeveer 15-20 minuten.

Welke kleding mag je aan bij een CT-scan?

Hoe bereid ik me voor op een CT-scan? –

U kunt het beste kleding dragen die u makkelijk kunt uitdoen. Kleding van katoen kunt u meestal aanhouden, zoals een hemd of joggingbroek. In kleding zitten soms ook metalen stukjes, zoals ritsen, knopen, beugels en haakjes van een bh. Metaal verstoort de beelden van de scan. U kunt daarom het beste kleding zonder metalen stukjes aantrekken. Meestal mag u van tevoren gewoon eten of drinken. Als dit niet zo is, hoort u dit van uw arts. Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit aan uw arts of aan de persoon die de CT-scan maakt. Meestal kunt u wel een CT-scan krijgen,

Misschien krijgt u een CT-scan met contrastmiddel. De voorbereiding is dan anders, Uitvoering

Hoe lang duurt de uitslag van CT-scan?

U krijgt de uitslag van het onderzoek meestal binnen 5 werkdagen van uw arts. Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u die tijdens een afspraak.

Is CT-scan altijd met contrastvloeistof?

Hoe gaat CT-onderzoek in zijn werk? – “We kijken eerst of contrastvloeistof nodig is. Dat is afhankelijk van wat de aanvrager van het onderzoek wil weten. Met contrastvloeistof kun je een tumor of bloedvaten beter zichtbaar maken of bijvoorbeeld kijken of er een lek in een bloedvat zit.

Als er contrastvloeistof nodig is, checken we eerst altijd de nierfunctie van een patiënt. Het middel verlaat namelijk via de nieren weer het lichaam en het is dus van belang dat die goed functioneren. Vervolgens gaat de patiënt op de CT-tafel liggen en start het onderzoek. Dat duurt meestal slechts enkele minuten.

Welk soort CT-protocol we gebruiken, hangt ook weer af van wat de aanvrager wil weten.”

Hoe lang lig je onder CT-scan?

Hoe gaat het maken van een CT-scan? – Een CT-scan wordt gemaakt in het ziekenhuis op de afdeling radiologie. De persoon die de CT-scan maakt heet een laborant. U komt eerst in een kleedkamer waar u uw kleren kunt uitdoen. U hoort van de laborant welke kleren u uit moet doen.

U ligt op een bed. Dat wordt in een soort ring geschoven. Dit is de CT-scanner. Het lichaamsdeel waarvan de CT-scan wordt gemaakt, ligt in het midden van de ring. U moet stil blijven liggen tijdens het onderzoek. Het onderzoek doet geen pijn. U ligt ongeveer 5 tot 15 minuten in de CT-scanner.

Kan het kwaad

Is een tumor te zien op een CT-scan?

Hoe gaat een CT-scan? – De scan gebeurt met een CT-scanapparaat. Je ligt op een tafel die kan schuiven. Het apparaat heeft een ronde opening waar je doorheen schuift. Terwijl de tafel verschuift, maakt de CT-scan een aantal foto’s. Op een foto is telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel afgebeeld.

Waarom moet je voor een CT-scan nuchter zijn?

Aandachtspunten –

Voor een CT-scan moet u altijd nuchter zijn. Dat betekent dat u vier uur voor het onderzoek niets meer gegeten en gedronken hebt. Medicatie mag u wel innemen. Ook als we vooraf geen contrastmiddel toedienen, kan de arts tijdens het onderzoek beslissen dat daar wel nood aan is. Omdat het jodiumhoudende contrastmiddel braakneigingen kan teweegbrengen, moet u nuchter zijn. Hebt u nierinsufficiëntie? Breng uw laatste bloedanalyse mee. Dat hoeft enkel als die niet in het UZ Gent gebeurde. Draag comfortabele kledij, zonder metalen onderdelen Een kledingstuk met metalen onderdelen of metalen voorwerpen (piercing, juwelen, horloges, enz.) op het lichaamsdeel dat wordt onderzocht, zal u moeten verwijderen, Waardevolle voorwerpen laat u beter thuis. Hebt u kinderen bij? Dan moeten ze tijdens het onderzoek in de wachtruimte blijven. Honden zijn niet toegestaan op de afdeling. Assistentiehonden moeten begeleid worden door een extra persoon. Lees meer in de veelgestelde vragen over radiologische onderzoeken.

See also:  Warum SpRe Ich Meinen Herzschlag So Stark?

Waarom moet je stil liggen bij een CT-scan?

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek? –

U hoeft zich niet helemaal uit te kleden voor dit onderzoek. Een hemd of T-shirt, onderbroek en sokken of kousen kunt u gewoon aanhouden. Dit geldt niet voor kleding waarin metaal is verwerkt, zoals beha, knopen, rits, piercings. Het te onderzoeken gedeelte van uw lichaam ligt in de ronde opening van de CT-scanner. In het toestel zit een röntgenbuis die om u heen draait en meerdere opnamen maakt. Afhankelijk van het CT onderzoek wordt er via een infuusnaald, in de arm, contrastvloeistof toegediend. Dit infuus blijft gedurende het hele onderzoek zitten. De laborant verlaat de röntgenkamer. Contact met de laborant blijft altijd mogelijk via de ingebouwde intercom. De laborant heeft tijdens het onderzoek zicht op de gehele onderzoeksruimte via de glazen wand en een camera. U bent dus nooit alleen. Als de CT-scanner opnamen maakt, hoort u een zoemend geluid. Tijdens het onderzoek voelt u de onderzoekstafel langzaam schuiven. De beelden worden meteen door de computer berekend en vastgelegd. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. De foto’s mislukken namelijk als u beweegt. Het is noodzakelijk dat u tijdens het maken van de foto’s ongeveer 5-10 seconden uw adem vasthoudt. U krijgt ademinstructies van de laborant. Probeert u deze instructies zo goed mogelijk op te volgen.

Waarom water drinken voor een CT-scan?

Meppel – Radiologie088 624 96 39 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur) Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. In deze folder staat veel informatie. Bijvoorbeeld hoe u zich moet voorbereiden op het CT-onderzoek. In de checklist hieronder staat alles voor u samengevat. Eén dag voor het onderzoek

Drinken van twee liter vocht. Drinken van één kop drinkbouillon.24 uur voor het onderzoek stoppen met slikken van NSAID’s.

Op de dag van het onderzoek

Twee uur van te voren moet u nuchter zijn. Bij een CT urinewegen: in het uur voor het onderzoek een liter water drinken. Bij een CT buik/ CT longen en buik: h alf uur van te voren een halve liter water drinken. Meenemen van iets te eten voor na het onderzoek. Meenemen van uw afsprakenkaart en uw identiteitsbewijs. Drinken van twee liter vocht.

Op de dag na het onderzoek

Weer starten met slikken van NSAID’s 24 uur na het onderzoek. Drinken van twee liter vocht.

Laatst gewijzigd 21 april 2023 / 5634 : CT-onderzoek met water en contrastmiddel via de bloedbaan

Wat zijn de kosten van een CT-scan?

Wat kost een scan? – De kosten van bepaalde scans in het ziekenhuis:

Soort scan Kosten
MRI van schouders € 295,86
MRI lever € 361,70
Röntgenscan van de hand (in verband met mogelijke breuk) € 43,87
CT van het bekken € 186,86
CT-scan + diagnostisch onderzoek bij stoornis evenwichtsoorgaan € 688,22

Wat mag je niet eten voor CT-scan?

Een CT-scan is een röntgenonderzoek. In een CT-scanner zit een röntgenbuis die om u heen draait en opnames maakt terwijl u op een onderzoekstafel ligt. Met de computer maken we foto’s van de doorsneden van het lichaam. Met deze foto’s kunnen we bijvoorbeeld zien waar de organen zitten. Zo kunnen we zien of er iets mis is met een orgaan of lichaamsdeel. Welke voorbereidingen u moet doen voor de CT-scan hangt af van het type onderzoek. Bij sommige onderzoeken krijgt u een contrastmiddel. CT blanco (CT-scan zonder contrastmiddel) Voorbereiden is niet nodig. De radioloog bepaalt een paar dagen voor het onderzoek of u een contrastmiddel krijgt.

Daarom kan het zijn dat u een brief heeft gekregen voor een CT blanco, terwijl u tijdens de CT-scan toch een contrastmiddel krijgt. CT Schedel, CT Orbita (CT-onderzoek van de oogkas), CT Sinus (CT-onderzoek van de bijholten), CT Aangezicht (CT-onderzoek van de kaken, tanden en gezicht), CT Petrosum (CT-onderzoek van het rotsbeenderen in de schedel), CT Thorax (CT-onderzoek van de borst), CT Skelet, CT CWK/TWK/LWK (CT-onderzoek van de wervelkolom) Voorbereiden is niet nodig.

De radioloog bepaalt een paar dagen voor het onderzoek of u een contrastmiddel krijgt. CT Hals, CT Bijschildklier Voorbereiden is niet nodig. U krijgt een infuus om het contrastmiddel te kunnen toedienen. CT Abdomen (CT-onderzoek van de buik), CT Thorax/Abdomen (CT-onderzoek van de borst en de buik), Thorax/bovenbuik (CT-onderzoek van de borst en de bovenbuik), CT Hals/Thorax/Abdomen (CT-onderzoek van de hals, borst en buik) U mag 2-3 uur voor het onderzoek niks eten.

 1. U mag wel heldere dranken blijven drinken (water, thee, aanmaaklimonade).
 2. Heeft u suikerziekte? Dan mag u normaal blijven eten, drinken en uw medicijnen innemen.
 3. U krijgt een infuus om het contrastmiddel te kunnen toedienen.
 4. CTA, CTV onderzoeken van de bloedvaten Voorbereiden is niet nodig.
 5. U krijgt een infuus om het contrastmiddel te kunnen toedienen.

Meer informatie kunt u vinden in CTA, CTV onderzoek van de bloedvaten, CTA Cardiovasculair + ECG (CT-onderzoeken van het hart en de bloedvaten) Voor het onderzoek mag u geen koffie, thee, cola en energiedranken (of andere dingen met cafeïne) drinken.

 • Ook mag u geen chocolade en bananen eten.
 • U krijgt een infuus om het contrastmiddel te kunnen toedienen.
 • Meer informatie kunt u vinden in CT-scan van het hart,
 • CT-enterografie (CT-onderzoek van de dunne darm) U mag 4-6 uur voor het onderzoek niks meer eten.
 • U mag wel water (zonder prik) drinken en gewoon uw medicijnen innemen.

Kom 1 uur voor de afgesproken tijd naar het Erasmus MC toe. Meer informatie kunt u vinden in CT-enterografie, CT-colografie (CT-onderzoek van de dikke darm) Voor dit onderzoek moet u een dieet volgen. Meer informatie kunt u vinden in CT-colografie, U vindt onze folders op www.erasmusmc.nl/patiëntenfolders,

Kun je een ontsteking zien op een scan?

Wat zie je op een MRI-scan? – Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.

Wat is beter een CT-scan of MRI-scan?

Diagnose Kanker en daneen MRI- en CT scan De diagnose kanker is gesteld en samen met de arts is het behandeltraject besproken. Vaak een onzekere tijd. Wat staat je te wachten? Doet de behandeling pijn? Wat zijn de bijwerkingen? Dit willen we uitleggen met de serie ‘Diagnose Kanker en dan’. Deze keer radioloog dr. Astrid Donkers over het verschil tussen een MRI- en CT-scan. Beeldvormend onderzoek laat zien hoe het lichaam er van binnen uit ziet. Het is een belangrijk hulpmiddel bij het stellen van diagnoses. Dr. hierover: “Van patiënten krijgen wij vaak de vraag: ‘Wat is nu het verschil tussen een CT- en ?’ Hoewel de twee apparaten uiterlijk veel op elkaar lijken, zitten er wel degelijk grote verschillen tussen.

 1. Een geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam.
 2. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
 3. Tumoren kunnen zo op twee verschillende manieren in beeld worden gebracht.

De MRI-scan en de CT-scan vullen elkaar aan en worden dan ook vaak beiden ingezet. De werking van beide apparaten berust deels op hetzelfde principe: met behulp van een computer kunnen dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam worden gemaakt. De CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om deze dwarsdoorsneden te maken, terwijl bij een MRI-scan de patiënt in een groot magneetveld ligt.

Hoe lang duurt een contrastvloeistof?

Voor sommige CT scan onderzoeken is contrastmiddel nodig. Hierdoor kan de duur van het onderzoek met ongeveer 10-15 minuten langer duren.

Hoe betrouwbaar is een CT-scan?

Zijn röntgenfoto’s en scans om kanker op te sporen schadelijk? Foto’s en scans zoals een,, of maken gebruik van ioniserende stralen. Hoewel de kans op nadelige effecten bij die onderzoeken heel klein is, moeten we er toch voorzichtig mee omgaan. Blootstelling aan lage doses ioniserende straling door röntgenfoto’s en scans kan op langere termijn het risico op kanker verhogen.

 1. Die verhoging is bij medisch onderzoek weliswaar beperkt, maar het is wel de reden waarom artsen niet zomaar een röntgenfoto of scan nemen.
 2. Een arts zal altijd de verwachte voordelen – bijvoorbeeld de vroege ontdekking (en betere behandelmogelijkheden) van een tumor of van een terugkeer van de kanker in een vroeger stadium – afwegen tegen de mogelijke nadelen.

De hoeveelheid straling verschilt per onderzoek en wordt uitgedrukt in millisievert (mSv). Een röntgenfoto van de borstkas bijvoorbeeld komt gemiddeld overeen met ongeveer 0,05 mSv, een mammografie met 0,24-0,48 mSv, een CT-scan van de borstkas met ongeveer 7-8 mSv.

Andere onderzoeken zoals een en een MR-scan of gebruiken geen ioniserende straling. De hoeveelheid radioactiviteit verminderde de laatste jaren sterk. Door tal van technische verbeteringen kunnen de artsen met een veel kleinere stralingsdosis dan vroeger veel betere foto’s maken. De medische onderzoeken die artsen jou voorschrijven als je kanker hebt, beïnvloeden een bestaande kanker niet.

Laatst aangepast op 30 september 2022 : Zijn röntgenfoto’s en scans om kanker op te sporen schadelijk?

Hoe gaat een CT-scan te werk?

Een CT-scanner is een röntgenapparaat dat heel snel rondom het lichaam draait. Het fotografeert dwarsdoorsnedes, ofwel ‘plakjes’ van het lichaamsdeel dat gescand wordt. Daarna maakt de computer van al die plakjes een driedimensionaal beeld, een CT-scan. Daarop zijn botten te zien, maar ook bloedvaten en organen.

Hoe diep is een CT-scan?

Wat is een CT-scan? – Met een CT-scan worden dwarsdoorsnedefoto’s gemaakt van bepaalde delen van het lichaam. Bij u zal de CT-scan gaan om het afbeelden van de hersenen, het binnenoor, de hypofyse of het aangezicht. De CT-scanner bestaat uit een ring van ongeveer 1 meter diep en een doorsnede van 70 centimeter met een tafel ervoor. ” srcset=”” data-src=”” data-srcset=”” data-sizes=””> CT-apparaat

Doet een contrastvloeistof pijn?

U kunt overgevoelig zijn voor een contrastmiddel. U kunt meteen klachten krijgen, of pas later (meer dan een uur na het onderzoek). Meestal zijn de klachten niet zo erg: jeuk, niezen en een verstopte neus. Dan is er geen behandeling nodig.

Waarom niet autorijden na CT-scan?

Na de CT-scan van de buik – Na het maken van de CT-scan van de buik kan het enkele dagen duren voor de arts de uitslag met je kan bespreken. Na de scan mag je vaak gelijk naar huis. Door veel water te drinken raak je het contrastmiddel sneller kwijt. Hoewel het contrastmiddel en de scan geen negatieve invloed op je rijvaardigheid hebben, wordt het over het algemeen aanbevolen om niet zelfstandig naar huis te rijden na het onderzoek.

Hoe lang duurt een CT-scan van de buik?

Waarom dit onderzoek? U krijgt binnenkort een CT-onderzoek. Dit is besproken met uw behandelend arts. Bij dit onderzoek worden er röntgenfoto’s gemaakt met behulp van een Computer Tomograaf (CT-scanner). Het doel van dit onderzoek is om mogelijke afwijkingen op te sporen of uit te sluiten. Er ontstaat een driedimensionaal beeld van de organen, botten en weefsels van het te scannen gebied/lichaamsdeel. Voorbereiding Thuis De voorbereiding van het onderzoek gebeurt thuis. U kunt een licht ontbijt nemen. Vindt het onderzoek ‘s middags plaats? Dan kunt u naast een licht ontbijt ook een lichte lunch nemen.

 1. Eén uur voor het onderzoek start u met het drinken van een liter water (zonder koolzuur).
 2. Het water moet u in 45 minuten opdrinken.
 3. Dit betekent dat u iedere 7 à 8 minuten een beker water drinkt.
 4. U mag tussentijds gewoon naar het toilet gaan om te plassen.
 5. Het water maakt de maag en darmen goed zichtbaar op de foto.

Op de afdeling Radiologie U krijgt nét voordat het onderzoek begint nog een beker water. Het onderzoek De radiodiagnostisch laborant vraagt u om u gedeeltelijk uit te kleden en op de onderzoekstafel plaats te nemen. U ligt op de rug met de armen omhoog langs het hoofd.

De CT-scan heeft een grote open ring waarin zich het röntgenapparaat bevindt. Tijdens het maken van de foto’s schuift de onderzoekstafel waarop u ligt langzaam door deze ring. Het totale onderzoek duurt ongeveer 5 tot 25 minuten. Met contrastvloeistof Om bloedvaten en organen beter zichtbaar te maken wordt er bij een CT-scan meestal gebruikgemaakt van contrastvloeistof.

Om u deze vloeistof toe te dienen, wordt er door de laborant een infuus geprikt. Tijdens het onderzoek krijgt u door dit infuus contrastvloeistof toegediend. De laborant vertelt u hier meer over, als dit voor u van toepassing is. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder Informatie over contrastmiddel.

Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten. Als u contrastvloeistof heeft gekregen, raden wij u aan veel water te drinken. De vloeistof verdwijnt dan weer snel uit het lichaam.

Belangrijk

De meeste mensen vinden dit onderzoek niet pijnlijk of vervelend. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. Volgt u tijdens het onderzoek de ademinstructies zo goed mogelijk op. Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel krijgen. Ook kunt u het idee hebben dat u aan het plassen bent. Dit is in werkelijkheid niet het geval. ​In zeldzame gevallen kan het contrastmiddel een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie die weer snel voorbijgaat. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk. Toediening van contrastmiddel kan het functioneren van uw nieren beïnvloeden. Daarom is voorafgaand aan de CT-scan bloedonderzoek nodig om uw nierfunctie vast te stellen. Uw behandelend arts vraagt dit onderzoek aan.

LET OP!

Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld. ​Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.

Uitslag U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek. Vragen? Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Waarom moet je stil liggen bij een CT-scan?

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek? –

U hoeft zich niet helemaal uit te kleden voor dit onderzoek. Een hemd of T-shirt, onderbroek en sokken of kousen kunt u gewoon aanhouden. Dit geldt niet voor kleding waarin metaal is verwerkt, zoals beha, knopen, rits, piercings. Het te onderzoeken gedeelte van uw lichaam ligt in de ronde opening van de CT-scanner. In het toestel zit een röntgenbuis die om u heen draait en meerdere opnamen maakt. Afhankelijk van het CT onderzoek wordt er via een infuusnaald, in de arm, contrastvloeistof toegediend. Dit infuus blijft gedurende het hele onderzoek zitten. De laborant verlaat de röntgenkamer. Contact met de laborant blijft altijd mogelijk via de ingebouwde intercom. De laborant heeft tijdens het onderzoek zicht op de gehele onderzoeksruimte via de glazen wand en een camera. U bent dus nooit alleen. Als de CT-scanner opnamen maakt, hoort u een zoemend geluid. Tijdens het onderzoek voelt u de onderzoekstafel langzaam schuiven. De beelden worden meteen door de computer berekend en vastgelegd. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. De foto’s mislukken namelijk als u beweegt. Het is noodzakelijk dat u tijdens het maken van de foto’s ongeveer 5-10 seconden uw adem vasthoudt. U krijgt ademinstructies van de laborant. Probeert u deze instructies zo goed mogelijk op te volgen.

Hoe lang last van contrastvloeistof?

U kunt overgevoelig zijn voor een contrastmiddel. U kunt meteen klachten krijgen, of pas later (meer dan een uur na het onderzoek). Meestal zijn de klachten niet zo erg: jeuk, niezen en een verstopte neus. Dan is er geen behandeling nodig.

Waarom water drinken bij een CT-scan?

Na de CT-scan Na het onderzoek mag u weer alles eten en drinken. Wij adviseren u tot 2 dagen na het onderzoek extra te drinken om te zorgen dat u de contrastvloeistof sneller uitplast.

Hoe lang niet eten voor een CT-scan?

Meppel – Radiologie088 624 96 39 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur) Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. In deze folder staat veel informatie. Bijvoorbeeld hoe u zich moet voorbereiden op het CT-onderzoek. In de checklist hieronder staat alles voor u samengevat. Eén dag voor het onderzoek

Drinken van twee liter vocht. Drinken van één kop drinkbouillon.24 uur voor het onderzoek stoppen met slikken van NSAID’s.

Op de dag van het onderzoek

Twee uur van te voren moet u nuchter zijn. Bij een CT urinewegen: in het uur voor het onderzoek een liter water drinken. Bij een CT buik/ CT longen en buik: h alf uur van te voren een halve liter water drinken. Meenemen van iets te eten voor na het onderzoek. Meenemen van uw afsprakenkaart en uw identiteitsbewijs. Drinken van twee liter vocht.

Op de dag na het onderzoek

Weer starten met slikken van NSAID’s 24 uur na het onderzoek. Drinken van twee liter vocht.

Laatst gewijzigd 21 april 2023 / 5634 : CT-onderzoek met water en contrastmiddel via de bloedbaan