Gaat iedere matras even lang mee? – Gemiddeld gaat een matras zo’n 8 tot 12 jaar mee maar dit is afhankelijk van de kwaliteit, de gebruikte materialen en het gebruik en onderhoud van het matras. Niet ieder matras is hetzelfde of van dezelfde materialen gemaakt.
- De meeste matrassen bestaan uit meerdere lagen van verschillende materialen.
- Polyether matrassen gaan over het algemeen 4 tot 6 jaar mee.
- Latex matrassen gaan iets langer mee namelijk zo’n 7 tot 9 jaar.
- Pocketveer en koudschuim matrassen houden het 8 tot 12 jaar vol.
- Elk materiaal heeft z’n specifieke eigenschappen, waardoor de levensduur verschil per type matras.
Natuurlijk zijn onderhoud en de manier waarop het matras gebruikt belangrijke factoren voor de levensduur.
Hoe goed zijn IKEA matrassen?
IKEA matrassen volgens de Consumentenbond – De matrassen van IKEA worden, samen met tientallen andere die beschikbaar zijn in Nederland, elk jaar onder de loep genomen door de Consumentenbond. Hun kwaliteit, duurzaamheid, prijs en comfort wordt vergeleken met dat van andere matrassen en gerangschikt in de matrassentest. De IKEA matrassen scoren niet zo goed in de tests van de Consumentenbond (en ook niet in onze tests) / Foto: © Matrassencheck Slechts enkele matrassen (zoals de Hövag) scoren een voldoende op het vlak van comfort. Maar de prijs-kwaliteitverhouding van IKEA-matrassen is aanzienlijk slechter dan die bij veel andere online matrassenwinkels,
Wat voor matras is goed voor je rug?
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Kan een matras doorzakken?
Wanneer een matras verouderd, is het heel normaal dat deze op bepaalde plekken doorzakt. Dit noemen we contourvorming. Een klein beetje contourvorming is niet erg, het matras vormt zich dan zelfs beter naar uw lichaam. Te veel contourvorming is echter niet goed, en kan zelfs lichamelijk klachten tot gevolg hebben.
Wie wil oude matrassen?
Waarom uw oude matras inleveren bij Renewi? – Per jaar worden in Nederland zo’n 1,5 miljoen gebruikte matrassen weggegooid. Renewi zamelt deze in en verwerkt deze samen met RetourMatras. Vroeger werd slechts een klein deel van alle matrassen gerecycled door gebrek aan verwerkingscapaciteit.
metaal textiel latex en polyurethaan (PU-schuim)
Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht om bij meer dan 10 oude matrassen, deze ter recycling aan te bieden. Vanaf dit aantal mogen matrassen namelijk niet meer worden verbrand, volgens het Landelijk Afvalbeheerplan 3 (LAP3). Renewi komt uw oude matrassen ophalen en zet deze om naar hernieuwbare grondstoffen. Beter voor de planeet en beter voor u! Veel mensen gooien hun oude matras weg als deze niet meer prettig ligt of versleten is. Zonde, want een oude matras vormt de basis voor nieuwe grondstoffen! Heeft u een oude matras die u wilt inleveren en/of laten ophalen? Neem dan contact op met Renewi! Wij halen de oude bij uw organisatie op en zorgen dat uw oude matras na inleveren snel afgevoerd wordt.
- Vervolgens hergebruiken we de materialen van uw oude matras zo veel mogelijk, zodat er niet onnodig grondstoffen verspild worden.
- Leine aantallen komen we binnen twee dagen bij u ophalen.
- Verwacht u binnenkort een grote hoeveelheid oude matrassen te moeten weggooien, bijvoorbeeld door een verbouwing? Dan kunnen wij daarvoor een afgesloten container plaatsen.
Deze houdt de matrassen droog terwijl u ze verzamelt. Zijn alle oude matrassen ingezameld, dan kunt u ze laten ophalen door Renewi. Het ophalen doen wij altijd op afspraak. Heeft u vragen over de inzameling van matrassen? Vul via onderstaande knop ons adviesformulier in voor advies op maat.
- Wist u dat er momenteel de laatste hand wordt gelegd aan een circulair matras?” Renewi en RetourMatras hebben de handen ineen geslagen om oude matrassen een nieuw leven te geven.
- Uw oude matras inleveren loont, want u draagt hiermee bij aan een beter milieu! Door uw matrassen aan te bieden voor recycling, hoeven er minder nieuwe grondstoffen gebruikt te worden om nieuwe producten te maken.
Via het geavanceerde recyclingproces van onze partner RetourMatras wordt de matras volledig gerecycled. Er worden drie materialen teruggewonnen; metaal, textiel en foam. Metaal wordt verwerkt tot nieuw metaal en van het textiel wordt garen gemaakt. Het bonded foam wordt gebruikt als ondergrond voor speelplaatsen, ondervloer voor gymzalen en kantoren of als geluiddempend materiaal in de bouw.
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de installatie die grondstoffen kan halen uit oude matrassen, wat vervolgens ingezet kan worden als grondstof voor nieuw foam. Het foam uit een oud matras, wordt dan omgezet in repolyol, wat weer grondstof is voor een nieuw matras. Binnenkort is de matras dus helemaal een circulair product.
U kunt uw oude matrassen inleveren en laten ophalen door Renewi, zodat wij de matrassen kunnen recyclen. De oude matrassen vervoeren wij naar RetourMatras, waar de grondstoffen van de oude matrassen worden gebruikt om nieuwe producten mee te maken. Met vier locaties van RetourMatras, kunnen er 1,5 miljoen matrassen verwerkt worden.
Heeft u regelmatig grote hoeveelheden oude matrassen? Laat dan door Renewi een afzetcontainer plaatsen. Hierin kunt u tot wel 100 matrassen kwijt. Wanneer de container vol is, geeft u dit door aan Renewi. Wij halen de container op, of wisselen deze voor een lege container. Heeft u één of enkele oude matrassen? Ook losse matrassen kunt u door ons laten inzamelen en verwerken. Losse matrassen dienen ingepakt aangeboden te worden. Hiermee creëren we samen een veilige werkomgeving voor onze chauffeurs.
U kunt ook bij ons terecht als u grote hoeveelheden matrassen heeft. Voor advies op maat kunt u contact opnemen via onderstaande knop. : Matrassen weggooien? Laat uw oude matras ophalen door Renewi!
Wat gebeurt er met een matras na proefslapen?
Doorverkocht via verschillende kanalen – In sommige gevallen worden de matrassen die nog zo goed als nieuw zijn, gewoon weer doorverkocht. Ze worden wel eerst grondig gereinigd. Of nog beter, ze krijgen een geheel nieuwe hoes. Soms worden deze matrassen aan derde partijen verkocht, zij nemen het dan voor zich om deze matrassen kwijt te krijgen.
- Ze kunnen bijvoorbeeld in het buitenland worden verkocht, of op sites zoals Ebay worden geadverteerd.
- Dat is een goede manier voor de fabrikant om toch nog wat geld te verdienen om zo de kosten te kunnen dekken.
- Het moet natuurlijk wel vermeld staan dat het geen nieuwe matrassen zijn.
- Een betere oplossing is de donatie van matrassen aan goede doelen.
Het is fijne manier om matrassen die terugkomen, een tweede leven te geven en tegelijkertijd mensen te helpen die het goed kunnen gebruiken. Voor veel mensen is het namelijk niet vanzelfsprekend om op een goed matras te slapen. Merken zoals Emma, Wave, Matt en Hema geven aan (een deel van) de matrassen te schenken aan goede doelen.
Kan een matras schimmelen?
Schimmel op matras verwijderen – Schimmel op het matras kan o.a. ontstaan doordat het matras onvoldoende is geventileerd. Een matras met schimmel is erg ongezond en moet zo spoedig mogelijk van het matras verwijderd worden. Kleine schimmel plekjes op het matras zijn te verhelpen met een speciale schimmelspray.