Water in uw oor – wat te doen Iedereen kent het vervelende gevoel van water in het oor. In veel gevallen loopt het water er binnen enkele minuten weer uit. Maar wanneer het water te lang blijft zitten, kunt u daar last van krijgen, Optimaal beschermd tegen water in het oor? Heeft u water in uw oor? Normaal gesproken komt het water er binnen een aantal minuten weer uit. Zo niet, dan kunt u een aantal maatregelen nemen. Vacuüm trekken Dit doet u door uw hoofd te draaien, met het volle oor naar beneden. Pomp dan met de palm van uw hand op het oor.
Gapende/kauwende bewegingen Ook het maken van kauwende bewegingen of flink gapen kan het water uit het oor doen stromen. Op het oor liggen Door op het oor te gaan liggen, kan het water er ook makkelijker uit. Sommige mensen trekken wat aan de oorlel om de gehoorgang iets wijder te maken. Wanneer er toch water in het oor blijft zitten, heeft u kans op een zwemmersoor.
Vooral in de zomer is de kans op een – of – groter. Veel mensen gaan dan immers meer het water in. Wanneer er vocht uit uw oren komt terwijl u dit niet direct kunt linken aan een douche of het zwembad, kan het zijn dat u heeft. Dit vocht kan immers ook erg waterig zijn. Een loopoor is een met vocht gevuld middenoor. Het is verstandig even niet het water in te gaan wanneer u een loopoor heeft. Jeuk in uw oor? Lees wat u kunt doen Vliegen met oorpijn of oorontsteking Het nut van otoplastieken : Water in uw oor – wat te doen
Hoe lang kan water in je oor blijven zitten?
Problemen beginnen wanneer dit niet gebeurt, en bacteriën beginnen te gedijen in de warme, vochtige gehoorgang. Dit type oorontsteking wordt zwemmersoor genoemd, otitis externa. Daarom is belangrijk dat je het water binnen 2 dagen uit je oren krijgt, anders kun je last van een oorontsteking krijgen.
Is water in je oor gevaarlijk?
home > informatie > oren > water in je oor verwijderen zwemmen douchen Als je oor verstopt zit met water, kan dat een vervelend, drukkend gevoel in je oor geven. Het water kun je op meerdere manieren uit je oor krijgen. Eén van de tips om water uit je oor te verwijderen is je oor vacuüm te trekken. Hoe je je oor vacuüm krijgt zodat het water uit je oor komt, lees je hier. Houdt je hoofd scheef, met het betreffende oor naar beneden. Druk met de palm van je hand op je oor met een pompende beweging zodat het water uit je oor komt. Krijg je het water niet zo snel uit je oren verwijderd met je hand (zie tip hierboven), dan kun je ook de föhn erbij pakken. Je oren droog-föhnen als je water in je oor hebt, is een echte grootmoederstip. Als je met de föhn niet direct je in oor blaast, maar er langs, dan wordt én je oor niet te heet én verdampt het vocht wat in je oor zit goed. Laat de zwaartekracht zijn werk doen en ga een tijdje op je oor liggen waar het water in zit. Het water kan er op die manier soms gewoon uitstromen en zo kan de druk op je oren verdwijnen. Gewoon je hoofd kantelen en aan je oorlel trekken is voor andere mensen weer dé manier om het water uit je oor te laten stromen na het douchen of zwemmen. Er zijn zelfs mensen die erbij gaan hinkelen om het water uit hun oor te verwijderen. Als je aan je oorlelletje of aan de bovenkant van de oorschelp trekt, wordt je gehoorgang wat wijder gemaakt, waardoor het water er makkelijker uitkomt. Als je het gevoel hebt dat het water in je oor achter het trommelvlies zit, dus in de buis van Eustachius, dan kan het water loskomen door te kauwen of gapen. De buis van Eustachius komt uit in je middenoor, wat te zien is in onderstaande afbeelding. Neem een kauwgom en houdt je hoofd gekanteld. Heb je geen kauwgom in huis, doe net alsof je op wat eten aan het kauwen bent. Het water komt makkelijk uit je oor als je je kaken rond je oren beweegt met de kauwbeweging. Kantel je hoofd naar de kant waar geen water zit en kantel vervolgens je hoofd snel naar de andere kant. Ga naar de huisarts als je last hebt van water in je oor en de volgende klachten:
jeuk aan de gehoorgang of aan de oorschelp. Er kan sprake zijn van een gehoorgangontsteking ; stinkende afscheiding uit je oor; gele of geel-groene pus; oorpijn die erger wordt als je aan je oorschelp trekt; gehoorverlies.
Wanneer je last hebt van een loopoor, komt er vocht uit de oren gelopen. Ontstekingsvocht welteverstaan. Dit kan zich voordoen aan één oor, maar het kan ook zijn dat je een loopoor hebt aan beide oren. Een loopoor komt vooral bij kinderen voor. Soms bij volwassenen.
- Je herkent een loopoor op het moment dat je voelt dat het vocht uit je oor loopt.
- Maar het kan ook zijn dat je ‘s ochtends wakker wordt met vocht uit je oor.
- Of dat je oor ineens erg vies is, met opgedroogde korstjes.
- In principe is er bij een loopoor meestal geen behandeling nodig en gaat het vanzelf over.
Het gaatje in het trommelvlies groeit ook vanzelf weer dicht. Meestal binnen twee weken. Het gehoor is dan ook weer goed. Een loopoor duurt dus maximaal twee weken. Als je een loopoor hebt, dan kan de vloeistof uit je oren waterig en helder zijn, maar het kan ook zijn dat het vocht in je oor een soort pus is en/of bloed bevat.
- Het vocht van een loopoor kan ook stinken.
- Het water in je oor dat er zit na het zwemmen of douchen is geen ontstekingsvocht, maar gewoon echt (chloor-)water.
- Een loopoor is het gevolg van een middenoorontsteking.
- Als jij of je kind last heeft van een middenoorontsteking is het middenoor, het gebied achter het trommelvlies, ontstoken.
Bij een dergelijke oorontsteking ontstaat er pus of ontstekingsvocht in het middenoor. Hierdoor kan de druk in het oor flink oplopen. Dit geeft oorpijn, een hele onprettige klacht. Wanneer de druk in het oor zo hoog oploopt dat er een gaatje in het trommelvlies ontstaat, krijg je te maken met een loopoor.
- Het vocht kan dan via het trommelvlies de gehoorgang in lopen en zo zijn weg naar buiten vinden.
- Wanneer er een gaatje in het trommelvlies ontstaat, neemt de oorpijn meestal af.
- Dat lijkt misschien vreemd, want je verwacht misschien dat een gaatje in het trommelvlies pijnlijk is.
- Maar het zorgt er juist voor dat het vocht in het oor weg kan lopen.
Doordat het vocht wegloopt, neemt de druk in het oor en de druk op het trommelvlies af. Deze druk is de oorzaak van de oorpijn. Wat kun je zelf doen wanneer je last hebt van een loopoor? In ieder geval is het handig om even niet te gaan zwemmen. Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden.
Hoe krijg je water achter je trommelvlies weg?
vocht achter het trommelvlies – KNO MEDISCH CENTRUM Als de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor) niet goed functioneert, kan er vocht achter het trommelvlies (otitis media met effusie) ontstaan. Vaak ontstaan vocht achter het trommelvlies na een verkoudheid. Soms kan een vergrote neusamandel of tumor het vocht achter het trommelvlies veroorzaken.
- Als er vocht achter het trommelvlies zit, wordt het gehoor aan dat oor een stuk minder.
- Behandeling bestaat in eerste instantie uit een afslinkende of ontstekingsremmende neusspray.
- Bij onvoldoende effect van medicijnen kan de KNO-arts voorstellen om een trommelvliesbuisje te plaatsen.
- Als er sprake is van vocht achter het trommelvlies spreekt men ook wel van otitis media met effusie.
Otitis media met effusie ontstaat door een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor) waardoor het vocht niet afgevoerd kan worden. Er bestaat een nauw verband tussen een en het ontstaan van, Otitis media met effusie komt ook erg vaak voor bij kinderen. Als er zich vocht achter het trommelvlies ophoopt, zult u merken dat het gehoor aan dat oor een stuk slechter is. Heel soms kan iemand evenwichtsklachten of ervaren. Behalve het gehoorverlies zijn er vaak geen andere klachten. Men kan bij het KNO Medisch Centrum terecht om te onderzoeken wat de oorzaak is van het gehoorverlies.
De KNO-arts kan eenvoudig constateren of er vocht aanwezig is achter het trommelvlies of dat het trommelvlies goed functioneert. Bij twijfel kan er een of drukmeting van het middenoor worden gedaan om de aard en de mate van het gehoorverlies vast te stellen. Vocht achter het trommelvlies (otitis media met effusie) ontstaat door een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor) waardoor er onderdruk in het middenoor ontstaat.
Door de onderdruk kan het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd raken en vocht afscheiden waardoor het middenoor gevuld raakt met vocht in plaats van met lucht. Er bestaat een nauw verband tussen een en het ontstaan van vocht achter het trommelvlies.
Probeer regelmatig te klaren.Spoel of druppel bij de neus met fysiologisch zout.Gebruik gedurende een week xylometazoline neusspray.Probeer af en toe te stomen.
U kunt uw neus druppelen met een fysiologisch zoutoplossing. Ook kunt u kortdurend neusdruppels met xylometazoline of langduriger een ontstekingsremmende neusspray gebruiken. Door het gebruik van een neusspray komt er meer ruimte in de neus, waardoor het vocht soms gemakkelijker verwijderd wordt via de buis van Eustachius.
- Bij onvoldoende effect van medicijnen kan de KNO-arts voorstellen om een trommelvliesbuisje te plaatsen.
- Dit wordt in het trommelvlies geplaatst en heeft als doel een open verbinding te maken tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang, zodat via het lucht in het middenoor komt.
- Eigenlijk vervangt het de eigen buis van Eustachius.
Bij kinderen wordt een buisje onder narcose geplaatst. Bij volwassenen wordt een op de polikliniek geplaatst. Als u last heeft van aan één of beide oren die vrij acuut is ontstaan, is het verstandig om dit door een KNO-arts uit te laten zoeken wat de oorzaak van de is. Als uw huisarts het vocht achter het trommelvlies reeds heeft vastgesteld, maar de klachten niet verbeteren, is een consult bij de KNO-arts aan te raden.
- Als er bij uw kind sprake is van gehoorverlies, een, problemen op school of gedragsveranderingen, kan het toch verstandig zijn dit te laten onderzoeken.
- U kunt hiervoor eenvoudig een afspraak maken in het KNO Medisch Centrum.
- Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld.
- Het betreft algemene informatie.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl : vocht achter het trommelvlies – KNO MEDISCH CENTRUM
Hoe krijg ik mijn oren open?
Druk uw neus dicht, haal diep adem door uw mond, doe uw lippen dicht, blaas uw wangen op en adem voorzichtig door uw neus uit. De druk die gevormd wordt, zorgt ervoor dat uw oren ontstopt worden. Daarna kauwgom kauwen zorgt ervoor dat uw buis van Eustachius openblijft.
Kan er water achter je trommelvlies komen?
Als u vocht achter uw trommelvlies heeft, hoort u minder goed. De oorzaak van het vocht is dat de buis van Eustachius niet goed werkt door een infectie in de bovenste luchtwegen (zoals een neusverhoudheid). De buis van Eustachius is de verbinding tussen de keel en het oor.
- Als de buis van Eustachius niet goed werkt, ontstaat er een onderdruk in het middenoor.
- Door de onderdruk wordt het trommelvlies naar binnen getrokken.
- Ook raakt het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd, waardoor het vocht gaat afscheiden.
- Dit vocht is stroperig, daarom wordt de aandoening een lijmoor genoemd.
De aandoening komt vaak voor bij kinderen. Veel voorkomende symptomen zijn:
een drukkend gevoel in het oor; oorpijn; slechthorendheid.
Wat als oren klaren niet lukt?
– Een Otovent is oorspronkelijk bedoeld voor kleine kinderen met een ‘lijmoor’. De buis van Eustachius gaat nog niet makkelijk automatisch open en dicht wat kan leiden tot oorontstekingen. Het helpt ook bij freedivers die minder makkelijk kunnen klaren.
- Plaats het bolletje tegen 1 neusgat en houdt de andere dicht en blaas de ballon op met je andere neusgat.
- Doe dit 2 weken lang dagelijks voor 5-10 minuten en ga dan weer het water in om te oefenen met klaren.
- Grote kans dat het al een stuk makkelijker gaat.
- Lukt het nog steeds niet? Volg de klaarworkshop.
Daar krijg je ontzettend veel oefeningen om goed te leren klaren.
Is vocht achter trommelvlies gevaarlijk?
Wat zijn de oorzaken van vocht achter het trommelvlies? – De meest voorkomende oorzaak van een loopoor is een niet goed werkende buis van Eustachius. Vaak wordt dit veroorzaakt door een verkoudheid of ontsteking van het middenoor. Dit resulteert vaak in een verstopte buis van Eustachius.
- Hoe minder uw oor geventileerd wordt, hoe dikker het vocht achter het trommelvlies zal zijn.
- Wat uiteindelijk weer resulteert in een groter gehoorverlies.
- Iedereen kan een loopoor krijgen, maar kinderen hebben een grotere kans.
- Een belangrijke risicofactor is roken.
- Inderen met rokende ouders hebben meer kans om een loopoor te krijgen.
Ook kinderen met astma vormen een risicogroep.
Is verstopt oor gevaarlijk?
Als uw oor pijn doet en verstopt zit, kunt u het beste eerst contact opnemen met uw huisarts. Deze bespreekt met u of uw oor uitgespoten moet worden of dat er een andere oplossing is, zoals het gebruiken van een ballonpompje. Bij het uitspuiten van uw oor spuit de doktersassistente lauw water in uw oor.
- De prop oorsmeer komt vervolgens met het water naar buiten lopen en wordt opgevangen in een bakje.
- Losse deeltjes oorsmeer worden als het nodig is weggehaald met een haakje.
- Na afloop controleert de doktersassistente of alle oorsmeer uit uw oor verwijderd is.
- Uitspuiten doet geen pijn, maar het kan wel gek aanvoelen.
Verder kunt u een beetje duizelig worden of plotseling beginnen te hoesten. Dit komt doordat de zenuw naar uw luchtpijp ook langs uw oor loopt. Met een ballonpompje kunt u zelf uw oor uitspuiten. Het ballonnetje kan gevuld worden met lauw water en aan het ballonnetje zit een tuutje.
Wat moet je doen als je oor dicht is?
Hoort u opeens minder? Laat uw huisarts dan controleren of dat door een prop oorsmeer komt. Als dat zo is, kunt u uw oor laten uitspuiten. Doe in de 3 dagen voor het uitspuiten dit: doe 2 keer per dag een paar druppeltjes slaolie, olijfolie of water in uw oor.
Wat als water niet uit oor gaat?
Water in uw oor – wat te doen Iedereen kent het vervelende gevoel van water in het oor. In veel gevallen loopt het water er binnen enkele minuten weer uit. Maar wanneer het water te lang blijft zitten, kunt u daar last van krijgen, Optimaal beschermd tegen water in het oor? Heeft u water in uw oor? Normaal gesproken komt het water er binnen een aantal minuten weer uit. Zo niet, dan kunt u een aantal maatregelen nemen. Vacuüm trekken Dit doet u door uw hoofd te draaien, met het volle oor naar beneden. Pomp dan met de palm van uw hand op het oor.
- Gapende/kauwende bewegingen Ook het maken van kauwende bewegingen of flink gapen kan het water uit het oor doen stromen.
- Op het oor liggen Door op het oor te gaan liggen, kan het water er ook makkelijker uit.
- Sommige mensen trekken wat aan de oorlel om de gehoorgang iets wijder te maken.
- Wanneer er toch water in het oor blijft zitten, heeft u kans op een zwemmersoor.
Vooral in de zomer is de kans op een – of – groter. Veel mensen gaan dan immers meer het water in. Wanneer er vocht uit uw oren komt terwijl u dit niet direct kunt linken aan een douche of het zwembad, kan het zijn dat u heeft. Dit vocht kan immers ook erg waterig zijn. Een loopoor is een met vocht gevuld middenoor. Het is verstandig even niet het water in te gaan wanneer u een loopoor heeft. Jeuk in uw oor? Lees wat u kunt doen Vliegen met oorpijn of oorontsteking Het nut van otoplastieken : Water in uw oor – wat te doen
Hoe weet je of er water in je oor zit?
Zwemmersoor: wat is het en wat zijn de symptomen Het zwemmersoor is een ontsteking van het oor die buitengewoon hinderlijk en pijnlijk kan zijn. Water is een belangrijke oorzaak hiervoor, vandaar de term. Gewoonlijk kan water in en uit de gehoorgang lopen, zonder veel problemen te veroorzaken.
Ga maar na: normaal gesproken kun je eigenlijk altijd wel douchen, een bad nemen, zwemmen en in de regen wandelen zonder ooit oorklachten te krijgen. En dat terwijl de gehoorgang eigenlijk een diepe vrij lange gang is. Dat (dat) (die gehoorgang ) vrijwel nooit problemen geeft is omdat er adequate bescherming is.
Komt alleen al door de vorm van de oorschelp, maar ook door de zuurgraad in die gang. Die er verantwoordelijk voor is (zodanig) dat bacteriën en schimmels gedood worden. Als nu de gehoorgang gevuld wordt met water en dat blijft er een tijdje in staan, bijvoorbeeld omdat er veel oorsmeer in zit, dan wordt de huid zacht en die zure stofjes verdund en de beschermende werking ervan neemt fors af.
- Dat opent de deur voor allerlei infecties door bacteriën en schimmels die in het besmette water nu eenmaal in groten getale aanwezig zijn, die mee het oor in komen en die gaan groeien.
- Het gevolg is een ontsteking.
- In medische termen heet zo’n buitenoor ontsteking ook wel otitis externa.
- Als zo’n ontsteking wat langer bestaat kan het ook het trommelvlies aandoen.
Dat is de scheiding tussen het buitenoor en het middenoor. Omdat het trommelvlies belangrijk is bij het doorgeven van de geluidstrillingen en daarmee dus voor het gehoor, kan er dan ook slechthorendheid optreden. Maar meestal staan als symptomen op de voorgrond:
een vol gevoel jeuk en pijn in het aangedane oor
Als de ontsteking wat langer blijft bestaan kan uiteindelijk de hele oorschelp mee gaan ontsteken en die wordt dan rood en gezwollen. Het zwemmersoor komt met name voor bij kinderen en jonge volwassenen. Huidproblemen zoals bijvoorbeeld eczeem en de huidziekte Psoriasis kunnen daarbij nog een risicofactor zijn die het optreden vergemakkelijken.
Bij ouderen is suikerziekte een belangrijke aandoening waar altijd aan gedacht moet worden als de uitwendige gehoorgangontsteking, die kan beginnen als een zwemmersoor, een chronisch karakter krijgt. De behandeling is allereerst schoonmaken. Dat schoonmaken kan het beste met een zuigapparaat gebeuren.
Dit geeft de minste kans op beschadiging van de gehoorgang, die toch al heel kwetsbaar is. Vervolgens kunnen er goede oordruppels en eventueel antibiotica voorgeschreven worden, die vaak afdoende zijn. Als u de symptomen herkent is het zaak snel naar de huisarts te gaan en natuurlijk in ieder geval tot en met de behandeling niet te zwemmen.
Waarom hoor ik gekraak in mijn oor?
Verschillende oorzaken waardoor het oor kraakt – De bekende druk verheffingen, zoals tijdens vliegen of duiken, kan een symptoom zijn voor gekraak in het oor. Een van de meest voorkomende oorzaken voor gekraak in het oor is verkoudheid. Door verkoudheid zwelt het slijmvlies in de neus en de buis van Eustachius op.
- Hierdoor kan de buis niet goed openen.
- Vaak gaat gekraak in het oor bij verkoudheid vanzelf over.
- Het is mogelijk dat oorsmeer het kraken in het oor veroorzaakt.
- Bij slikken is altijd een drukverandering aanwezig.
- Bij te veel oorsmeer wordt deze drukverandering geblokkeerd, waardoor gekraak in het oor ontstaat.
Verwijderen van het oorsmeer kan door een arts worden uitgevoerd. Een andere oorzaak voor een krakend geluid in het oor kan tinnitus zijn. Vaak wordt dit niet opgemerkt als een krakend geluid, maar het is wel mogelijk.
Waarom hoor ik getik in mijn oor?
Wat is tinnitus? – Tinnitus kan iedereen opmerken: in een geluidloze ruimte of met oordoppen op lijkt het alsof er geluid is. In feite is er geen geluid, de waarneming van deze geluiden komt van binnenuit. Eén op de drie volwassenen ervaart in het dagelijks leven wel eens een duidelijke toon in een oor gedurende een aantal seconden.
Ook dat is een vorm van tinnitus. Zodra iemand zich daar bewust van is, komen de geluiden luider en duidelijker door. Normaal gesproken hebben mensen niet de kans deze geluiden bewust waar te nemen, omdat andere geluiden meer aandacht vragen. Een andere vorm van tinnitus, de ‘disco-tinnitus’ is bij veel mensen bekend.
Deze vorm van tinnitus ontstaat als het oor een tijd is blootgesteld aan veel lawaai. Dit heeft tot gevolg dat een ruis of fluittoon te horen is na het lawaai, vooral in een rustige omgeving. Na een dergelijke sterke stimulatie komt het gehoorsysteem moeilijk tot rust.
Deze geluiden verdwijnen meestal na rust. Wie zich blijvend aan te veel lawaai blootstelt, loopt het risico dat de tinnitusklachten niet verdwijnen. De term ‘tinnitus’ staat echter meestal voor hinderlijke geluiden van binnenuit die niet te negeren zijn. Die geluiden zijn als het ware ‘schijngeluiden’.
Ze ontstaan doordat het gehoororgaan of de zenuwbanen – zonder dat er geluiden zijn – signalen doorgeven die in de hersenen de betekenis ‘geluid’ krijgen. Beschadigingen in het laatste gedeelte van het gehoororgaan of veranderingen in de zenuwbanen of de hersenen zijn er de oorzaak van.
- Ook spiertjes rond het oor die zich samentrekken of problemen in het middenoor kunnen tinnitusklachten veroorzaken.
- Andere oorzaken van tinnitus zijn afwijkingen aan bloedvaten in het hoofd of een hoge bloeddruk, die een kloppend of tikkend geluid in het ritme van de hartslag veroorzaken.
- Meestal kan iemand alleen zelf de tinnitus waarnemen, we spreken dan van ‘subjectieve’ tinnitus.
Deze subjectieve tinnitus is zelden te behandelen met geneesmiddelen of een medische ingreep. Maar de klachten kunnen wel verminderen door de aandacht voor de geluiden te verplaatsen, naar bijvoorbeeld andere geluiden. Soms kan de tinnitus ook worden gehoord door anderen.
Hoelang duurt Zwemmersoor?
Hoewel zwemmersoor gebruikelijk binnen enkele weken geneest zonder behandeling, worden onaangename symptomen verholpen en neemt het risico op het ontwikkelen van verdere klachten af indien vroegtijdig medische hulp wordt ingeschakeld.
Hoe voelt vocht achter trommelvlies?
Loopoor of OME: Otitis Media met Effusie – Misschien heeft u of uw kind er weleens last van gehad: een loopoor. Een loopoor, ook wel OME (Otitis Media met Effusie) genoemd, zorgt voor vocht in het middenoor. Er komt dan vocht uit het middenoor door een gaatje in het trommelvlies, bij een ontstoken middenoor.
Vooral kinderen lopen risico op een ooronsteking. Het is zeker wel een ontsteking, De naam lijmoor (geen loopoor) of slijmoor genoemd) is afgeleid van het vocht dat in uw oren blijft zitten. Na een verloop van tijd wordt het vocht achter het trommelvlies dik en lijmachtig, De stroperige samenstelling maakt het dan een ‘glue ear’.
De medische term is Otitis Media met Effusie. Vooral kinderen tussen de twee en zes jaar krijgen deze aandoening en vaak aan beide oren tegelijk. Ook volwassenen kunnen een lijmoor krijgen. Een loopoor begint met een middenooronsteking die zeer pijnlijk is.
- Pas bij het onstaan van het loopoor is deze pijn over.
- Een loopoor geeft over het algemeen geen pijnlijke klachten, maar meestal een wat drukkend gevoel,
- Wanneer het vocht gaat ontsteken, kunt u wel last krijgen van een pijnlijk gevoel.
- Inderen of baby’s kunnen minder goed horen wanneer ze te maken krijgen met een lijmoor,
Wanneer uw kind regelmatig last heeft van een lijmoor, kan het taal- en spraakstoornissen ontwikkelen. Meestal geneest een lijmoor helemaal en is de hoorbeperking ook tijdelijk.