Modern Delhi

Tips, Recommendations, Ideas

Hoe Lang Last Van Narcose?

Hoe Lang Last Van Narcose
Bijwerkingen en complicaties –

Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven. Vraagt u dan om een middel om de misselijkheid tegen te gaan. U kunt last hebben van spierpijn en pijnlijke gewrichten. Dit komt bijvoorbeeld doordat u tijdens de operatie steeds in dezelfde houding heeft gelegen. Het beademingsbuisje dat tijdens de operatie in uw keel zat, kan door irritatie keelpijn geven. De keelpijn verdwijnt vanzelf binnen een aantal dagen.

Elke operatie kan complicaties geven, hoe zorgvuldig wij ons werk ook doen. U heeft een kleine kans op:

een allergische reactie op medicijnen; beschadiging van uw gebit door het inbrengen van het beademingsbuisje; een beklemde zenuw in uw arm of been door een ongelukkige houding tijdens de operatie. Dit kan tintelingen en krachtverlies veroorzaken.

Als de narcose in uw geval bijzondere risico’s met zich meebrengt, bespreekt de anesthesioloog dit persoonlijk met u. Nadat u onder narcose bent geweest, reageert u tijdelijk wat minder snel. Als u op de dag van de operatie naar huis mag, zorg er dan voor dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen thuis bent.

  • Ook mag u niet zelf naar huis rijden.
  • Zorg er dus voor dat iemand u naar huis brengt.
  • Verder mag u die dag geen gevaarlijke machines bedienen en kunt u beter geen belangrijke beslissingen nemen.
  • Doe het thuis de eerste 24 uur na de operatie rustig aan.
  • Zorg dat u voldoende pijnstillers in huis hebt zoals paracetamol, ibuprofen of diclofenac.

Houdt u zich verder goed aan de instructies die u krijgt van de arts die u heeft geopereerd. Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog enige tijd niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de narcose, maar ook aan de ingrijpende gebeurtenis die iedere operatie nu eenmaal is.

Welke klachten na narcose?

Wanneer ben ik weer de oude na een narcose? – Anesthesie is tegenwoordig heel veilig en gaat ook bij oudere patiënten en patiënten met meerdere aandoeningen goed. Maar direct na een narcose is de patiënt niet meteen weer de oude. Als iemand bijkomt uit de anesthesie zijn er soms gevoelens van onrust, emoties en prikkelbaarheid.

Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en het is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep ervaren sommige patiënten klachten als spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn. Dat kan ook gebeuren bij patiënten die geen narcose hebben gehad, maar die een andere vorm van verdoving kregen waarbij slechts een deel van het lichaam verdoofd is geweest,

Het is ook goed om te beseffen dat de patiënt niet alleen een algehele of plaatselijke verdoving heeft gekregen, maar ook een operatie. Een operatie heeft na-effecten: het lichaam reageert op de ingreep en start herstel- en genezingsprocessen. Die processen worden vaak door veranderende hormonen gestuurd.

Hoe lang vermoeid na operatie?

Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.

Hoe lang duurt het uitslapen na een narcose?

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer, ook wel verkoeverkamer genoemd. Op de verkoeverkamer wordt erop toegezien dat u de periode direct na de operatie prettig en stabiel doorloopt. U blijft hier nog steeds aangesloten op de bewakingsapparatuur. Soms zit er nog een slangetje in uw neus om u wat extra zuurstof toe te dienen.

  • Het kan ook gebeuren dat u een maagsonde heeft om uw maag te ontlasten, deze komt dan via uw neus naar buiten.
  • De bewaking, behandeling en verzorging vindt plaats door verkoeververpleegkundigen.
  • De anesthesiologen hebben hier de eindverantwoording.
  • De anesthesioloog die u behandeld heeft kan u hier nog in de gaten houden.

Hier wordt er ook op toegezien dat u goede pijnstilling heeft voordat u naar de afdeling teruggaat. Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling. U kunt hier meer lezen over pijnbestrijding na de operatie,

Kun je last hebben van narcose?

Algehele anesthesie Tijdens algehele anesthesie of narcose bent u in een soort slaaptoestand. U merkt en voelt niets van de operatie. Voordat we u onder narcose brengen, sluiten we de bewakingsapparatuur aan:

U krijgt plakkers op uw borst om uw hartslag te meten. U krijgt een klemmetje op uw vinger. Hiermee controleren we het zuurstofgehalte in uw bloed. Met behulp van een band om uw arm meten we uw bloeddruk.

Vervolgens krijgt u een infuus in uw arm. Via dit infuus spuiten we het slaapmiddel in. Dit kan een branderig gevoel in uw arm geven. Binnen een halve minuut valt u in slaap. Als u slaapt, plaatsen wij een kunststof buisje in uw keel. Hiermee kunnen we uw ademhaling controleren. Na de narcose kunt u bijwerkingen ervaren:

U kunt zich slaperig voelen en af en toe wegdromen. U kunt pijn krijgen in het geopereerde gebied als de verdoving uit is gewerkt. U kunt last hebben van misselijkheid, braken, keelpijn en heesheid. De verpleegkundige kan u een pijnstiller of middel tegen misselijkheid geven. U kunt een zwaar of kriebelig gevoel achterin uw keel hebben. Dit komt door het buisje dat tijdens de operatie in uw keel zat. Dit gevoel verdwijnt binnen enkele dagen. U kunt dorst hebben. Mag u drinken? Doe dit dan voorzichtig en rustig aan. Mag u niet drinken? De verpleegkundige kan uw lippen vochtig maken om de ergste dorst weg te nemen.

Door de narcose kunnen complicaties ontstaan:

U kunt allergische reacties op medicijnen krijgen. Uw tanden kunnen beschadigd raken door het inbrengen van het kunststof buisje. Dit geldt vooral als uw gebit in minder goede staat is. Uw houding tijdens de operatie kan een beklemde zenuw in uw arm of been veroorzaken. Hierdoor kunt u last krijgen van tintelingen of krachtverlies. Dit is meestal tijdelijk. U kunt ongewenst en onbedoeld bij bewustzijn zijn tijdens de operatie. Dit komt zelden voor.

See also:  Welches Ist Das Schönste Land Der Welt?

: Algehele anesthesie

Hoe lang niet fit na narcose?

Veelgestelde vragen Anesthesiologie Is narcose veilig? Gelukkig is narcose zeer veilig dankzij geavanceerde bewakingsapparatuur, moderne geneesmiddelen en goede opleiding van de anesthesioloog en anesthesiemedewerkers. Ondanks alle zorgvuldigheid zijn complicaties niet altijd te voorkomen.

  • Zo kan er bijvoorbeeld een allergische reactie op de medicijnen optreden.
  • Vraag uw anesthesioloog gerust of anesthesie voor u bijzondere risico’s met zich meebrengt.
  • Mag ik eten en drinken voor een operatie? Als u nog eet voor een operatie bestaat het risico dat de inhoud van de maag omhoog komt en dan via de luchtpijp in de longen komt.

Dit kan gebeuren als u onder narcose gaat, maar ook als u slaapmiddelen op de operatiekamer krijgt. Om dit te vermijden, vragen wij u om de laatste zes uur voor de operatie niet meer te eten of te drinken. Alleen water is toegestaan, tot twee uur voor de operatie.

  1. An ik wakker worden tijdens een operatie? Het tijdens een operatie bij bewustzijn komen en je dit later herinneren, wordt awareness genoemd.
  2. Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses.
  3. De anesthesioloog bewaakt de diepte van de narcose en kan zo nodig bijsturen om te voorkomen dat iemand wakker wordt tijdens de operatie.

Awareness wordt soms verward met dromen tijdens de narcose. Ook kan het zijn dat men zich flarden herinnert van het moment van ontwaken na de narcose, waarbij iemand nog niet wakker genoeg is om zich goed bewust van alles te zijn. Kan ik toch pijn voelen ondanks de verdoving? Het is mogelijk dat de verdoving onvoldoende werkt.

  1. Bij regionale anesthesie kunt u dat zelf aangeven, maar ook bij narcose hoeft u zich geen zorgen te maken.
  2. De anesthesioloog en de anesthesiemedewerker houden u gedurende de hele operatie goed in de gaten.
  3. Bovendien wordt er speciale apparatuur gebruikt om te kijken hoe diep iemand in slaap is.
  4. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat de narcose onvoldoende werkt.

De anesthesioloog zal dan gelijk ingrijpen, voordat u er iets van merkt. Wat zijn de meest voorkomende gevolgen van narcose? Na de narcose en operatie kunt u zich een periode minder fit voelen. Dat is heel normaal. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de operatie.

In de regel zijn narcosemiddelen binnen een paar uur uit uw lichaam verdwenen. Welke klachten u ervaart, is afhankelijk van uw lichamelijke conditie en de aard van de operatie. Over het algemeen duren de klachten langer naarmate de operatie langer heeft geduurd. De meest voorkomende gevolgen van narcose zijn: slaperigheid, misselijkheid en/of braken, concentratieproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn, minder eetlust, spier- en rugpijn en een droge keel of keelpijn (door de beademingsbuis).

Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard. Als u denkt dat u een verhoogd risico heeft, weet u bijvoorbeeld uit ervaring dat u snel misselijk wordt, geef dit tijdens de voorbereiding aan. De anesthesioloog kan u medicijnen voorschrijven die de misselijkheid tegengaan.

Waarom moet ik stoppen met roken voor de operatie? Roken vermindert het zuurstofgehalte in het bloed en belemmert een normale ademhaling in de periode na de operatie. Wanneer u rookt herstelt u trager van de operatie. Hoe langer u van tevoren stopt hoe beter. Mijn kind is onlangs gevaccineerd of heeft een kinderziekte gehad.

Mag het dan onder algehele anesthesie? Direct na een vaccinatie kan uw kind beter geen ingreep onder anesthesie ondergaan. Aangeraden wordt om in ieder geval twee dagen te wachten na een vaccinatie van D(K)TP, HIB, MenC, aK, Hepatitis A en B, Pneumokokken en Influenza.

Is narcose een soort coma?

Volledige narcose lijkt meer op coma dan dutje Een narcose wordt zowel door patiënten als artsen regelmatig als een vorm van slapen aangeduid. Onterecht, zo blijkt uit nieuwe onderzoek. Wetenschappers bestudeerden de hersengolven van mensen die onder volledige narcose waren en concluderen dat de activiteit in de hersenen meer weg heeft van een coma dan van een onschuldig dutje.

  1. Onder narcose neemt de hersenactiviteit sterk af.
  2. Daardoor is de activiteit vergelijkbaar met die van iemand wiens hersenstam niet meer functioneert.
  3. Het is een omkeerbare coma, maar het is desalniettemin een coma,” vertelt onderzoeker Emery Brown.
  4. Controleren Anesthesisten en chirurgen zouden dan ook niet al te lichtvoetig met de narcose om mogen gaan.

De patiënt moet goed in de gaten gehouden worden. Artsen moeten de ademhaling, temperatuur en balans tussen de verdoving en andere medicijnen voortdurend controleren. een operatie ? Nieuw De onderzoekers pleiten ook voor nieuwe narcotica. Nieuwe vormen van narcose kunnen er mogelijk voor zorgen dat mensen niet meer zo ver weg raken en toch geen pijn ervaren.

  • Volgens Brown worden nu vaak zware verdovingen gebruikt, omdat men weet dat deze werken.
  • Nieuwe middelen zouden wat genuanceerder moeten worden.
  • De studie is overigens niet alleen van belang voor mensen die operaties moeten ondergaan.
  • Wetenschappers kunnen ook meer te weten komen over mensen die door een ongeluk in coma zijn geraakt.

Een community van : Volledige narcose lijkt meer op coma dan dutje

Waarom moet je plassen na narcose?

Wel is het belangrijk om in de gaten te houden dat u binnen 6 uur na de operatie plast. Wanneer dit niet lukt kan het zijn dat de blaas te vol raakt waardoor u last kunt krijgen of schade aan de blaas over kunt houden.

Hoe lang rust na operatie?

Er is geen vaste termijn voor wanneer u weer aan het werk mag. Dit hangt af van hoe u zich voelt en wat voor werkzaamheden u doet. Heeft u een lichamelijk zware baan, dan is het advies om de eerste zes tot acht weken rust te houden.

Wat zijn de nadelen van narcose?

Algehele en/of regionale anesthesie – Narcose en/of plaatselijke verdoving Bij de vraag of u algeheel of plaatselijk verdoofd wordt, probeert de anesthesist zoveel mogelijk met uw wensen rekening te houden. Hij vindt het belangrijk dat u betrokken wordt bij deze beslissing.

  • Wanneer hij echter meent dat voor uw veiligheid een bepaalde techniek belangrijk is, zal hij hiervoor moeten kiezen.
  • Het is vaak moeilijk voor patiënten een weloverwogen keuze te maken.
  • Zij zijn niet altijd op de hoogte van de verschillende mogelijkheden met al hun voor- en nadelen.De anesthesist probeert u die anesthesie vorm aan te raden, die hij voor zichzelf zou kiezen indien hij in uw positie zou verkeren.
See also:  Kündigung Zum Monatsende Welches Datum?

Tijdens uw gesprek met de anesthesist wordt de vorm van de anesthesie besproken. Voor sommige operaties is er geen keuze mogelijk, voor andere zijn er diverse mogelijkheden. Uw anesthesist zal u over deze mogelijkheden informeren en samen met u tot een besluit komen.

  1. Lokale verdoving
  2. Regionale anesthesie (plaatselijke verdoving)
  3. Algehele anesthesie (narcose)

1. Lokale verdoving De lokale verdoving is de meest eenvoudige vorm van verdoven en wordt toegepast bij kleine, vaak oppervlakkige operaties. Deze lokale verdoving wordt meestal door de behandelend specialist zelf gegeven doorgaans in de vorm van een lokale injectie dichtbij de zenuwen van de te behandelen plek waardoor deze gevoelloos wordt.

Het komt ook voor dat de lokale verdoving in de aanwezigheid van de anesthesist wordt toegediend om niets aan het toeval over te laten en direct adequate maatregelen te kunnen nemen, indien de verdoving niet voldoende blijkt te werken. Voor de duidelijkheid: bij een lokale verdoving bent en blijft u geheel bij kennis.2.

Regionale anesthesie (plaatselijke verdoving) Bij de regionale anesthesie wordt niet slechts de lokale plek verdoofd maar wordt een uitgebreide regio bijvoorbeeld een arm of been of de gehele onderste lichaamshelft tijdelijk ongevoelig voor pijn en meer of minder onbeweeglijk gemaakt.

  • Ruggenprik
  • Verdoving van de arm

Ruggenprik De ruggenprik is een anesthesiemethode met meerdere voordelen. Toch is het zo dat veel patiënten aanvankelijk er heel huiverig voor zijn. Heeft men het eenmaal meegemaakt, dan is een veel gehoorde reactie: ‘Is dit nou alles?’. Voordelen ruggenprik Wat zijn de voordelen van een ruggenprik?

  • Goede pijnstilling na de operatie
  • De mogelijkheid wakker te blijven tijdens de operatie
  • Een waarschijnlijk sneller herstel met minder complicaties na een (grotere) operatie.

Nadelen ruggenprik Aan een ruggenprik zijn echter ook een aantal nadelen verbonden

  • Bij minder dan een op de honderd patiënten kan een vervelende hoofdpijn optreden die overigens wel goed te behandelen is.
  • Soms moeite met plassen op de dag van de operatie.
  • Het tijdelijk niet kunnen bewegen van de benen.

Uitvoeren ruggenprik Hoe wordt de ruggenprik uitgevoerd? Nadat bij u een naaldje met eventueel daarop aangesloten een infuus is ingebracht in de hand of onderarm, laat men u meestal rechtop zitten. De anesthesist ontsmet hierna met een vloeistof, meestal een jodiumoplossing, uw rug.

Dit kan koud aanvoelen. U krijgt dan een klein, branderig aanvoelend prikje midden in de rug om de huid lokaal te verdoven. Op deze plek wordt nu een andere naald ingebracht waarbij de anesthesist even steviger op uw rug zal drukken. Pijnlijk is dit echter niet. Door deze naald wordt de verdovingsvloeistof ingespoten.

Eventueel kan de anesthesist een zeer dun slangetje in de rug achterlaten waar doorheen hij nog extra verdoving kan bijspuiten. Hierdoor kan met name ook na de operatie een goede pijnstilling verkregen worden. Dit slangetje is zo dun dat u er nauwelijks iets van merkt; u kunt er gewoon op liggen.

Het geven van de ruggenprik duurt gemiddeld twee tot vier minuten, waarna u weer mag gaan liggen. Al na enkele minuten merkt u dat de verdoving begint te werken en dat uw benen warm worden. Deze verdoving bereikt meestal na tien minuten haar optimale werking en houdt ongeveer drie tot vier uur aan afhankelijk van welke en hoeveel verdovingsvloeistof is ingespoten.

Het kan zijn dat u tijdens de operatie voelt dat de behandelend specialist met u ‘bezig is’. Het doet echter geen pijn. In uitzonderlijke gevallen komt het voor dat de verdoving onvoldoende werkt en er overgegaan wordt op de algehele anesthesie. Meestal reikt de verdoving uiteindelijk ongeveer tot aan de navel.

  1. Soms komt de verdoving echter hoger, zonder dat dit de bedoeling is.
  2. Hierdoor kunnen hoesten en diep zuchten gedurende korte tijd bemoeilijkt zijn.
  3. Er zijn patiënten die erg opzien tegen het in de operatiekamer wakker zijn en alles kunnen zien en horen.
  4. Indien u dat wenst kan de anesthesist via het naaldje in uw arm een medicijn inspuiten waardoor u wat suf wordt en van de operatie niets hoeft mee te maken.

Via deze methode blijven de voordelen van de ruggenprik bestaan en krijgt u toch geen narcose toegediend waardoor u na de ingreep direct wakker bent. Als het de eerste vier uur na de ruggenprik niet lukt om te plassen, dan wordt u eenmalig gekatheteriseerd.

De blaas wordt dan geleegd om incontinentie te voorkomen. Bij patiënten waarbij een slangetje in de rug is ingebracht voor de ruggenmergsverdoving, houdt de verdoving dagenlang aan. Dan wordt uit voorzorg vóór de operatie een blaaskatheter ingebracht. Er zijn patiënten die het een geruststelling vinden te weten dat op elk moment van de operatie dit medicijn kan worden ingespoten en dat zij het dus eerst zonder kunnen proberen.

Ook is het mogelijk dat u tijdens de operatie een koptelefoontje opkrijgt met muziek, zodat u geen omgevingsgeluiden hoort. Verdoving van de arm Wanneer u aan uw arm of hand geopereerd moet worden, is het mogelijk alleen die arm of hand te verdoven De verdoving kan worden toegediend met een injectie in de oksel en/of in de hals en kan tintelingen door de arm naar de vingers veroorzaken.

  • De arm is meestal binnen tien minuten verdoofd.
  • Binnen 10 tot 12 uur komt het gevoel in de arm langzaam weer terug.
  • Ook is het mogelijk de arm te verdoven door een soort bloeddrukband om uw bovenarm op te pompen waarna via een naaldje ingebracht in uw arm een verdovingsvloeistof wordt ingespoten.
  • Deze verdoving wordt in het algemeen toegepast bij ingrepen die niet langer duren dan één uur.

Als de operatie beëindigd is, laat de anesthesist de band om uw bovenarm weer leeglopen en daarna komt het gevoel in de arm direct weer terug. Ook bij deze verdoving van de arm kan het zijn dat u voelt dat de behandelend specialist ‘bezig is’ met u, het doet alleen geen pijn.

De anesthesist kan u in beide gevallen eventueel iets geven om u wat suf te maken.3. Algehele anesthesie (narcose) Een algehele anesthesie, ofwel narcose, houdt in dat u in een diepe slaap wordt gebracht, waardoor u niets merkt van de operatie. In de meeste gevallen worden patiënten in slaap gebracht door één of meerdere medicijnen in te spuiten.

See also:  Hoe Krijg Je Water Uit Je Oor?

Dit gebeurt via een ingebracht naaldje in de hand of arm met eventueel daarop aangesloten een infuus. Meestal slaapt de patiënt dan al voordat hij of zij tot tien kan tellen. Kleine kinderen kunnen ook in slaap gemaakt worden met behulp van een kapje en ballon.

  1. Als u eenmaal slaapt, dan wordt u buiten bewustzijn gehouden door continue toediening van slaapmiddelen.
  2. Deze toediening wordt aan het einde van de operatie gestaakt.
  3. Ort daarna wordt u dan wakker.
  4. Voordelen van narcose Voor kleine operaties is narcose relatief veilig en eenvoudig.
  5. Van de operatie merkt u niets en de bijwerkingen van de huidige narcosemiddelen vallen bij een kleine operatie erg mee.

De meeste patiënten vallen plezierig in slaap en worden prettig wakker. Patiënten die de ingreep bewust willen meemaken, zoals bij een keizersnede of een kijkoperatie in de knie waarbij men op een TV-scherm de operatie kan volgen en uitleg wordt gegeven wat er aan de hand is, moeten in ieder geval niet voor narcose kiezen.

Nadelen van narcose Narcose kan bij sommige patiënten misselijkheid veroorzaken. In het algemeen hebben patiënten die narcose hebben gekregen, na de operatie meer pijn dan bij een plaatselijke verdoving. Vooral bij een grotere operatie kan dit nogal wat verschil maken. Een goede pijnstilling na de operatie is niet alleen prettig voor u, maar kan ook een vlot herstel bespoedigen en sommige complicaties vermijden.

Dit is dan ook vaak de reden dat de anesthesist u adviseert bij een grotere operatie te kiezen voor een combinatie van zowel narcose als een plaatselijke verdoving veelal in de vorm van een ruggenprik. De narcose die u dan nog krijgt is veel minder ‘diep’ met alle voordelen van dien voor u.

  1. Voor veel patiënten is het een beangstigend idee dat zij buiten bewustzijn gebracht worden en dat anderen dan op hen ‘letten’.
  2. De angst na de operatie niet meer wakker te worden, heeft bijna iedereen in meer of mindere mate.
  3. Die angst zullen we waarschijnlijk nimmer volledig bij u weg kunnen nemen.
  4. U kunt er echter verzekerd van zijn dat u voortdurend door goed opgeleide mensen wordt bewaakt, die dit doen met behulp van moderne bewakingsapparatuur.

De kans op dergelijke complicaties is hierdoor bijna te verwaarlozen.

Hoe lang duurt pijn na operatie?

Waarom moet pijn na een operatie goed behandeld worden? – Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten.

Wat doet narcose op oudere leeftijd?

De risico’s van narcose Ligt u soms wakker? De kans is groot. Hoewel slapen even vanzelfsprekend als ademen en eten lijkt, zijn we er behoorlijk slecht in. De impact van dat slaaptekort is verregaand. Je gezondheid, relaties en creativiteit zijn afhankelijk van een goede nachtrust.

Tot de helft van de 65-plussers die een zware operatie ondergaat, is achteraf verward en heeft last van geheugenproblemen en hallucinaties. Minstens een derde van de senioren blijft jaren nadien nog kampen met leer- en geheugenproblemen. Steeds meer onderzoek bevestigt dat postoperatieve problemen maanden tot jaren kunnen aanslepen.

Wie na een operatie verward is, gaat cognitief veel sneller achteruit dan ouderen die zonder mentale problemen uit hun verdoving ontwaken. De wetenschap onderzoekt een aantal mogelijke oorzaken. Een aantal studies wijst op algehele verdoving als trigger voor de mentale problemen.

  1. Andere studies wijzen echter net op een beschermende factor van narcose.
  2. Ook de chirurgische ingreep zelf, en de ontstekingsreactie die ze veroorzaakt in de hersenen, zouden aan de basis kunnen liggen van de verwardheid en het geheugenverlies.
  3. De precieze oorzaak aanwijzen, lukt dus nog niet.
  4. Wel kan je het risico op zogenoemd postoperatief delier en postoperatieve cognitieve disfunctie beperken.

Experts raden aan ouderen cognitief te testen voor ze onder het mes gaan. Als er problemen aan het licht komen, kan je een alternatief voor de operatie overwegen. Er bestaan ook ingrepen voor een vlotter herstel, of de dosis van de verdoving kan minimaal gehouden worden.

Waarom moet je plassen na narcose?

Tijdens de operatie – Wat wordt er tijdens de narcose allemaal gemeten / welke slangetjes krijg ik? Bij iedereen meten we de hartslag, zuurstofgehalte en bloeddruk. Ook krijgt u altijd een infuus. Bij grote operaties plaatsen we meer infusen en meters, zoals een ‘diep infuus’ in de hals, een infuus in de slagader, een maagsonde, een urinekatheter of een meter om te zien hoe diep u slaapt.

Bij hartoperaties plaatsen we tijdens de narcose nog een echo in de slokdarm om te zien hoe goed het hart werkt. De meeste van deze extra metertjes plaatsen we pas op het moment dat u al slaapt zodat u zo min mogelijk hinder ondervindt van deze plaatsing. Als u extra meters of infusen nodig hebt, dan zullen we u dat op de polikliniek vertellen.

Wanneer krijg ik een urinekatheter tijdens narcose? Die krijgt u niet standaard. Meestal krijgt u een katheter als u door de uroloog of gynaecoloog geopereerd wordt. Bij operaties van 2 uur of langer krijgt u altijd een katheter, omdat iemand onder narcose of een ruggenprik niet kan plassen.

  1. Een katheter voorkomt dan dat de blaas te vol wordt.
  2. We plaatsen de katheter pas nadat u onder narcose bent of een ruggenprik hebt gekregen.
  3. U merkt hiervan dus niets.
  4. Vaak meten we voor u weg gaat van de uitslaapkamer hoeveel urine in uw blaas zit.
  5. Is dit te veel, dan moet u zelf plassen.
  6. Lukt dit niet, dan plaatsen we kortdurend een katheter.Als u een epiduraal krijgt,een slangetje in uw rug voor pijnstilling na de operatie, dan krijgt u ook altijd een katheter.

Ik heb een niet-reanimeren verklaring. Hoe geef ik dit door? Een reanimatie tijdens een operatie is extreem zeldzaam. Juist daarom moeten wensen vastgelegd zijn in uw dossier. Bespreek uw wensen rondom reanimatie met de arts die uw ingreep gaat uitvoeren en bij de anesthesioloog.