Lage dosis chemo – Volgens Verbrugge werkt het bij chemotherapie vrijwel hetzelfde, maar luistert de dosering erg nauw: “Een te hoge dosis legt het afweersysteem plat. Dan is immunotherapie weinig zinvol. Bij sommige kankersoorten, bijvoorbeeld leukemie, zijn hoge doseringen heel effectief om de tumor weg te krijgen, maar dat is niet ons doel.
- Wij doseren juist laag om het afweersysteem zijn werk te kunnen laten doen in de tumor.
- We willen de afweercellen niet om zeep helpen, maar vooral de kankercellen gevoeliger maken voor hun aanval.
- Dan is immunotherapie het meest succesvol.” Wij doseren de chemo laag om het afweersysteem zijn werk te kunnen laten doen in de tumor.
De meerwaarde van chemotherapie is het effect op afstand. Bestraling is plaatselijk en zorgt voor een afweerreactie rond de tumor, maar chemotherapie reist het hele lichaam door. Op die manier kan het kankercellen op afstand vernietigen en ook daar afweercellen naartoe lokken.
Wat is het nadeel van bestraling?
Hoe kan je het herkennen? – Bij radiotherapie verschijnen de eerste symptomen binnen enkele minuten of uren, Na hoge stralingsdoses zijn de symptomen misselijkheid, vermoeidheid, verlies aan spierkracht en verwarring. Een persoon die in eerste instantie geen klachten heeft, kan binnen enkele dagen misselijk worden, diarree, beschadiging van het darmslijmvlies en bloedingen krijgen.
Kan je van bestraling genezen?
Doel van bestraling – Je kunt bestraling krijgen met als doel om helemaal te genezen. Dit heet curatieve radiotherapie. Vaak krijg je de behandeling dan in combinatie met een operatie of met chemotherapie. Als je niet meer kunt genezen van kanker, kan bestraling een behandeling zijn om de ziekte te remmen en/of je klachten te verminderen.
Wat eerst chemo of bestraling?
Bestraling voor of na een operatie bij kanker – Bestraling is vaak een aanvullende behandeling voor of na een operatie. Bestraling ná de operatie vernietigt kankercellen die misschien zijn achtergebleven. Die kankercellen zijn meestal niet zichtbaar op scans.
Kan tumor terugkomen na bestraling?
De kans op genezing is bij bestraling wel iets kleiner dan bij een operatie. Het is namelijk niet te controleren of de tumor helemaal weg is na bestraling. Blijven er toch nog kankercellen achter, dan kan de tumor terugkomen na de behandeling. Bestraling kan soms ook een aanvullende behandeling zijn na een operatie.
Waarom bestraling en geen chemo?
Lage dosis chemo – Volgens Verbrugge werkt het bij chemotherapie vrijwel hetzelfde, maar luistert de dosering erg nauw: “Een te hoge dosis legt het afweersysteem plat. Dan is immunotherapie weinig zinvol. Bij sommige kankersoorten, bijvoorbeeld leukemie, zijn hoge doseringen heel effectief om de tumor weg te krijgen, maar dat is niet ons doel.
- Wij doseren juist laag om het afweersysteem zijn werk te kunnen laten doen in de tumor.
- We willen de afweercellen niet om zeep helpen, maar vooral de kankercellen gevoeliger maken voor hun aanval.
- Dan is immunotherapie het meest succesvol.” Wij doseren de chemo laag om het afweersysteem zijn werk te kunnen laten doen in de tumor.
De meerwaarde van chemotherapie is het effect op afstand. Bestraling is plaatselijk en zorgt voor een afweerreactie rond de tumor, maar chemotherapie reist het hele lichaam door. Op die manier kan het kankercellen op afstand vernietigen en ook daar afweercellen naartoe lokken.
Waarom tanden trekken voor bestraling?
Samenvatting – Radiotherapie in het hoofd-halsgebied heeft als neveneffect dat de doorbloeding en daarmee de afweer lokaal vermindert. Afhankelijk van de duur en de intensiteit van de bestraling kan onder andere hypoxie, hypocellular iteit en hypovasculariteit optreden, met een verhoogd infectie risico.
Hyposalivatie, een veel voorkomend verschijnsel na radiotherapie, geeft een hogere gevoeligheid voor cariës. Om de mondgezondheid zoveel mogelijk op een aanvaardbaar peil te houden, wordt voorafgaand aan de radiotherapie het gebit gesaneerd. Niet vitale gebitselementen en gebitselementen met pathologie worden geëxtraheerd om toekomstige problemen te voorkomen.
Toch zal na radiotherapie een tandheelkundige behandeling in het bestraalde gebied soms nodig zijn. Omdat het infectiegevaar zo groot is, en tot verlies van een deel van de kaak kan leiden, wordt voorafgaand aan invasieve behandelingen gestart met AB-profylaxe.
- In het algemeen wordt gekozen voor amoxicilline 500 mg 3dd gedurende 14 dagen.
- Na de behandeling dient controle op de wondgenezing door de specialist plaats te vinden.
- A side effect of radiotherapy in the head and neck area is a reduction of the capillary blood flow and with it, a reduction in local defenses.
Depending on the duration and intensity of the radiation, hypoxia, hypocellularity and hypovascularity, may occur, resulting in an increased risk of infection. Hyposalivation, a commonly occurring phenomenon after radiotherapy, leads to a higher caries sensitivity.
- To keep oral health at an acceptable level as much as possible, teeth are checked by a dentist prior to radiotherapy.
- Non-essential teeth and teeth with pathology are extracted, in order to prevent future problems.
- Dental treatment in the area treated with radiation will nevertheless sometimes be necessary after radiotherapy.
Because the risk of infection is high and may result in the loss of part of the jaw, antibiotic prophylaxis is started prior to invasive treatment. In general, amoxicillin 500 mg 3dd 1 is chosen for 14 days. After treatment, wound healing should be checked by the specialist.
Wat mag je niet tijdens bestraling?
Advies aangepaste voeding tijdens bestraling – Vermijd alcohol, tabak, alle melkproducten, koffie, chocola, frisdranken met cafeïne, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, rauwe groenten, alle soorten pasta, sterk gekruid eten, kant en klaar maaltijden. : Voedingsrichtlijnen bij bestraling bekkengebied
Is bestraling gevaarlijk?
Is bestraling gevaarlijk? – Voor jou als patiënt is de bestraling niet gevaarlijk. Na uitwendige bestraling blijft er geen straling in je lichaam achter. Er komt ook geen straling in lichaamssappen zoals zweet, ontlasting, urine en sperma. De radiotherapeutisch laboranten werken de hele dag met straling. Ze gaan daarom uit voorzorg naar de bedieningsruimte terwijl de bestraling wordt gegeven.
Hoe vaak per week bestraling?
Hoelang duurt een behandeling met uitwendige bestraling? – Hoelang de behandeling duurt, verschilt per kankersoort en hangt ook af van de precieze plek van de tumor en de techniek van de bestraling. Meestal duurt de behandeling tussen de 2 en 7 weken, met 4 of 5 bestralingssessies per week.
- Soms zijn 1 of enkele bestralingssessie(s) al voldoende.
- De bestralingsarts (radiotherapeut-oncoloog) bepaalt aan het begin van de behandeling hoeveel bestralingen je krijgt.
- Hoelang de behandeling duurt, zegt niets over hoe ernstig de ziekte is.
- De bestraling duurt een aantal minuten per keer.
- Je kunt na elke bestraling naar huis.
Je hoeft dus niet in het ziekenhuis te blijven slapen.
Kun je ziek worden van bestraling?
Bijwerkingen van uitwendige bestraling – De bestralingsarts en/of laborant vertelt je welke bijwerkingen je kunt krijgen. Dat hangt af het gebied dat bestraald wordt. Een algemene bijwerking van bestraling is vermoeidheid. Meestal ontstaat die na afloop van de behandeling. Lees meer over vermoeidheid door bestraling, Voorbeelden van andere bijwerkingen zijn:
problemen met eten en drinken huidklachten haaruitval
Als je last hebt van bijwerkingen, bespreek dit dan altijd met je arts. Hij of zij kan je misschien medicijnen voorschrijven of je doorverwijzen voor advies.
Kan bestraling herhaald worden?
Periode van bestraling – Kan de bestraling nog een keer herhaald worden? Wanneer u een hoge dosis bestraling heeft gehad, kan dit niet meer op hetzelfde gebied in het lichaam herhaald worden. Wanneer we dit wel zouden doen, dan kunnen andere organen, met name het ruggenmerg, onherstelbare schade oplopen.
- Of u in aanmerking komt voor een nieuwe bestraling is afhankelijk van de hoeveelheid straling die gegeven is, de lengte van de periode tussen de eerste en mogelijk tweede bestraling en het gebied dat voor bestraling in aanmerking komt.
- Valt mijn haar uit door de bestraling en komt het weer terug? Alleen op het gebied waarop u bestraald wordt, kan uw haar uitvallen.
Het terugkomen van het haar is afhankelijk van de dosis die u op het bestraalde gebied gekregen heeft. Uw radiotherapeut kan u hier meer over vertellen. Mag je roken tijdens de periode waarin je bestraald wordt? Roken is slecht voor uw gezondheid. Zeker in een periode waarin u ziek bent, raden wij het u sterk af.
Is bestraling altijd nodig?
Bestraling van je borst na de borstsparende operatie – Na een borstsparende operatie krijg je bijna altijd een aanvullende behandeling met uitwendige bestraling. De bestraling begint meestal 5 tot 6 weken na de operatie. Dan is de wond meestal genoeg genezen.
En dan is ook je oksel genoeg hersteld, zodat je in de juiste houding kunt liggen. Tijdens de bestraling lig je namelijk met je armen boven je hoofd. Je krijgt 1 tot 4 weken lang elke werkdag een paar minuten bestraling. De radiotherapeut-oncoloog of physician assistant bespreekt met je hoeveel bestralingen in jouw situatie nodig zijn en wat de dosis van de bestraling is.
Het doel van de bestraling is om kankercellen te vernietigen die misschien in je borst zijn achtergebleven. Hierdoor wordt de kans kleiner dat de borstkanker terugkomt in de geopereerde borst. Vaak krijg je bestraling op je hele borst. Soms is alleen bestraling nodig op het deel van je borst waar de tumor gezeten heeft.
Dit hangt af van je leeftijd en kenmerken van de tumor. Je arts zal hier uitleg over geven. Soms zal de arts voorstellen om geen aanvullende behandeling met bestraling te doen. Bijvoorbeeld als je op oudere leeftijd bent en je een borsttumor hebt die niet zo agressief is en vrij langzaam groeit. Dan zijn je vooruitzichten ook zonder bestraling gunstig.
Verderop lees je meer over de bijwerkingen van bestraling,
Wat doet bestraling met je?
Bij bestraling of radiotherapie gebruiken we straling van een hoge energie om kankercellen kapot te maken. Het gebied waar de kankercellen zitten, wordt heel precies bestraald. Dit gebeurt door uw huid heen, dus via uitwendige bestraling. Bestraling is een behandeling voor veel soorten kanker.
- Soms om te genezen, soms vóór, aanvullend op of na een andere behandeling.
- Bestraling kan ervoor zorgen dat de tumor helemaal verdwijnt.
- Of veel kleiner wordt, zodat we die tijdens een operatie weg kunnen halen.
- Het komt voor dat kankercellen na een operatie nog niet allemaal weg zijn.
- Bestraling kan dan die laatste cellen kapotmaken.
Bestraling kan ook klachten door de kanker minder erg maken of de ziekte remmen. Daarom bestralen we ook als iemand niet meer beter kan worden. Bestraling kan dan:
- de tumor kleiner maken, zodat de tumor de organen om de tumor heen niet meer in de weg zit
- ervoor zorgen dat de tumor of de uitzaaiingen minder pijn doen
- bloedingen stoppen die veroorzaakt worden door de tumor
- een verlamming voorkomen die veroorzaakt wordt door de druk van de tumor op het ruggenmerg
- botbreuken voorkomen die kunnen ontstaan door uitzaaiingen in de botten
Kan je zelf auto rijden na bestraling?
Home › Patiënten › Overige patiënten. › Protonentherapie:. › Wat is wel of niet. › Kan ik autorijden na.
Zolang u zich fit genoeg voelt is er geen enkel bezwaar tegen autorijden. Uiteraard is het niet toegestaan aan het verkeer deel te nemen als u gebruik maakt van medicatie die de rijvaardigheid beïnvloedt, bijvoorbeeld bepaalde pijnmedicatie. Indien u op uw hoofd (hersenen) bestraald wordt, is het verstandig uw radiotherapeut-oncoloog te raadplegen of u mag autorijden.
Hoeveel bestralingen is normaal?
Hoe vaak wordt er bestraald Omdat alle tumorcellen vernietigd moeten worden is bij een curatieve behandeling in het algemeen een hogere dosis bestraling nodig dan bij een palliatieve behandeling. Het gezonde weefsel in de omgeving van de tumor dient daarbij wel optimaal te worden gespaard, reden waarom de bestralingsdosis vaak in kleine stukken wordt verdeeld waardoor het gezonde weefsel de kans krijgt om zich tussen de bestralingen te herstellen.
Bij palliatieve behandelingen kan met een beperkt aantal bestralingen vaak al een vermindering van de klachten worden bereikt. Het aantal ligt hierbij meestal tussen één en tien behandelingen. Bij bestraling voor pijnbestrijding bij uitzaaiingen naar het bot bijvoorbeeld is één bestraling vaak al voldoende.
Het aantal bestralingen hangt ook af van de aard van de tumor, de gevoeligheid van de omliggende organen voor radiotherapie, de hoeveelheid tumorweefsel en of de radiotherapie wordt gecombineerd met andere behandelingen zoals chirurgie en chemotherapie.
Doorgaans bevat een curatieve behandeling 24 tot 39 bestralingen. Uitzonderingen hierop zijn de korte voorbestraling (5x) bij patiënten die voor endeldarmkanker worden geopereerd en de bestraling van een, voor bestraling uiterst gevoelige vorm van zaadbalkanker, waarbij doorgaans maar tien bestralingen nodig zijn.
Ook bij het laaggradige lymfoom is een klein aantal bestralingen vaak al voldoende. Overigens, er is een trend gaande waarbij ook bij curatieve behandelingen steeds minder bestralingen worden gegeven. : Hoe vaak wordt er bestraald
Wat doet bestraling met je hersenen?
Na het gesprek met een radiotherapeut volgen er afspraken ter voorbereiding op de bestraling. Als u in de bestralingsperiode ook chemotherapie krijgt, wordt er een afspraak met een neuroloog gemaakt. Op de afdeling radiotherapie volgt een voorlichtingsgesprek.
- Hierin komen ook veel praktische zaken aan bod.
- Daarna maken we een masker.
- Dit is een eenvoudige procedure.
- Het masker zorgt ervoor dat u zich tijdens de bestraling niet kunt bewegen, zodat het gebied dat bestraald moet worden niet verschuift.
- Na het maken van het masker, krijgt u een CT-scan.
- We brengen dan lijnen aan op het masker.
Dit is nodig voor de nauwkeurigheid bij de bestralingen. De radiotherapeut bepaalt het aantal bestralingen, wat kan variëren van 1 tot 30 bestralingen. De behandeling duurt telkens een kwartier, maar de daadwerkelijke bestralingstijd is veel korter, tussen de 1 en 2 minuten.
Radiotherapeutisch laboranten voeren de behandeling uit. Tijdens de behandeling ligt uw hoofd altijd in het masker dat we eerder gemaakt hebben. Bij een bestraling met hoge precisie maken we vaak controlescans op het bestralingstoestel om de nauwkeurigheid te garanderen. In de behandelperiode heeft u regelmatig contact met de radiotherapeut om eventuele vragen en klachten te bespreken.
Krijgt u tijdens de bestraling ook chemotherapie, dan wordt u regelmatig gezien door de neuroloog. Of en hoeveel last u krijgt van bijwerkingen, verschilt per persoon. Het bestralingsgebied en de dosis die u krijgt, zijn daarbij van invloed. In het eerste gesprek licht de radiotherapeut dit toe.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid. Ook kan uw haar tijdelijk uitvallen. Meestal groeit dit 3 tot 4 maanden na de bestraling weer aan. Is de bestraling gericht op het verlichten van uw klachten, dan zult u dit ongeveer twee weken na het einde van de behandeling merken, maar soms ook al eerder.
Tijdens de bestralingsperiode krijgt u ‒ meestal wekelijkse ‒ controleafspraken bij de radiotherapeut of physician assistant. Diegene beantwoordt uw vragen, kan medicijnen voorschrijven en geeft uitleg over de controles na afloop van de bestralingsperiode.
Is bestraling elke dag?
Meestal is dit iedere werkdag, 5 keer per week. Heel soms is het mogelijk dat u 2 keer per dag wordt bestraald. Het is belangrijk om de serie bestralingen zo veel mogelijk volgens plan te geven, dus zonder onder brekingen. De bestralingsarts bepaalt aan het begin van de behandeling hoeveel bestralingen u krijgt.
Waarom word je zo moe van bestraling?
Je kunt moe zijn door je operatie – Een operatie om de tumor weg te halen is zwaar voor het lichaam. Zeker bij een grote operatie heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. En dat kost energie. Ook daar kun je moe van zijn. Deze vermoeidheid gaat meestal wel sneller weg dan vermoeidheid door chemotherapie of bestraling.
Is 35 bestralingen veel?
Verschillende bestralingsbehandelingen – Een bestralingsbehandeling gericht op genezing in het hoofd-hals gebied bestaat meestal uit 35 bestralingen die gegeven worden in 6-7 weken tijd. In sommige gevallen worden de bestralingen gecombineerd met chemotherapie of immunotherapie.
We noemen dit chemo- of bioradiatie. Hiervoor worden de middelen Cisplatin of Cetuximab gebruikt. Cisplatin doodt de kankercellen en remt de celdeling. Ook maakt het de kankercellen gevoeliger voor bestraling, wat tot een versterkt effect van de bestraling leidt. Er worden dan 35 bestralingen gegeven, gecombineerd met 3 keer chemotherapie.
Cetuximab is een medicijn dat de afweer tegen kankercellen stimuleert. Ook maakt het de kankercellen gevoeliger voor bestraling, wat tot een versterkt effect van de bestraling leidt. Er worden dan volgens een bepaald schema 35 bestralingen gegeven met 7 giften van de immunotherapie.
- Als er na een operatie het vermoeden bestaat dat er nog tumorcellen achtergebleven zijn, dan wordt u na de operatie nog aanvullend bestraald.
- Het aantal bestralingen dat nodig is varieert tussen 23-35 keer en is afhankelijk van de pathologie uitslag,
- Bestraling kan in een palliatieve situatie ook gebruikt worden om klachten te verlichten, bijvoorbeeld als de kanker is doorgegroeid en/of uitgezaaid, of als er veel klachten zijn van de gegroeide tumor.
De tumor wordt kleiner en in zijn groei geremd, maar het werkt niet genezend. Het aantal benodigde bestralingen wordt individueel bepaald en varieert meestal tussen 1-16 keer. : Radiotherapie bij hoofd-halskanker | AVL
Hoe lang misselijk na bestraling?
Misselijkheid en braken radiotherapie – Bij bestraling op de buik kunt u last krijgen van bijwerkingen zoals misselijkheid en braken. Dit komt vooral voor als de maag, de directe omgeving van de maag of bovenbuik worden bestraald. Medicijnen tegen misselijkheid kunnen deze klachten vaak voorkomen.
Hoelang duurt 1 bestraling?
Gemiddeld duurt de bestraling ongeveer anderhalf à twee minuten.
Is bestraling gevaarlijk?
Is bestraling gevaarlijk? – Voor jou als patiënt is de bestraling niet gevaarlijk. Na uitwendige bestraling blijft er geen straling in je lichaam achter. Er komt ook geen straling in lichaamssappen zoals zweet, ontlasting, urine en sperma. De radiotherapeutisch laboranten werken de hele dag met straling. Ze gaan daarom uit voorzorg naar de bedieningsruimte terwijl de bestraling wordt gegeven.
Wat mag je niet tijdens bestraling?
Advies aangepaste voeding tijdens bestraling – Vermijd alcohol, tabak, alle melkproducten, koffie, chocola, frisdranken met cafeïne, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, rauwe groenten, alle soorten pasta, sterk gekruid eten, kant en klaar maaltijden. : Voedingsrichtlijnen bij bestraling bekkengebied
Wat zijn de gevolgen van de bestraling op langere termijn?
Bestraling (radiotherapie) – Gebieden die bestraald zijn, geven levenslang risico. Het gaat bijvoorbeeld om schade aan bloedvaten en spieren in het bestraalde gebied. Schade aan bloedvaten verhoogt de kans op aderverkalking en vernauwde bloedvaten. Bestraling verhoogt ook de kans op een nieuwe vorm van kanker.
- Deze ontstaat vaak pas zo’n tien jaar of langer na het einde van de bestraling.
- De relatie met de oorspronkelijke behandeling is vaak niet aantoonbaar: zo’n nieuwe vorm heeft geen andere kenmerken dan dezelfde soort kanker bij mensen die nooit bestraald zijn.
- Hoe meer bestraald is in het verleden, hoe groter het risico op een nieuwe vorm van kanker.
De afgelopen jaren kon bij bestraling voor lymfklierkanker het bestralingsgebied verkleind worden, en de bestralingsdosis verlaagd. Daardoor is het risico op late effecten lager geworden, maar niet verdwenen. HOOFD EN HALS Schade door bestraling is afhankelijk van het bestraalde gebied.
- Gaat het om je hals, nek, mond- en keelholte, dan heb je er een verhoogde kans op aantasting van bloedvaten en een grotere kans op ader verkalking.
- Ook de kans op bloedvatvernauwing in de hals neemt toe, met name van de slagaders.
- Dat geeft meer risico op een herseninfarct.
- De nekklachten die kunnen ontstaan, worden door patiënten erg ingrijpend genoemd, en van grote invloed op de kwaliteit van leven.
De schildklier kan langzamer gaan werken en bestraalde speekselklieren kunnen leiden tot een droge mond en gebitsproblemen. Nieuwe tumoren die in dit gebied kunnen ontstaan zijn huidkanker, kanker van mondholte, en keel-, slokdarm- of schildklierkanker.
- BORSTKAS Bestraling van de borstkas kan leiden tot schade aan je hart- en bloedvaten, waardoor je een grotere kans hebt op een hartinfarct, hartritmestoornissen en hartfalen.
- Ben je bestraald in combinatie met chemotherapie met bepaalde cytostatica, dan is de kans op hartschade groter.
- Tien jaar na de bestraling neemt het risico op huid-, long-, slokdarm- en borstkanker toe.
Het risico is met name verhoogd als je voor je veertigste levensjaar op de borstkas bent bestraald. Dan is een jaarlijks onderzoek van de borsten sterk aan te raden, vanaf acht jaar na de bestraling. Ben je na je veertigste levensjaar bestraald op de borstkas, is het risico op borstkanker niet hoger dan bij vrouwen die nooit bestraald zijn.
BUIK EN INGEWANDEN Zijn je bovenbuik, de omgeving van de milt en nieren bestraald, dan heb je ook een verhoogde kans op aderverkalking en bloedvatvernauwing. Dat kan leiden tot hogere bloeddruk, die pas na vijftien jaar merkbaar is. De werking van de nieren kan achteruitgaan. Er is meer kans op ontsteking en zweren in de maag, twaalfvingerige of dunne darm.
Dat uit zich door pijn in de bovenbuik en mogelijk bloedbraken. Vanaf tien jaar na de bestraling is de kans op huid-, maag-, darm- en alvleesklierkanker hoger. Ook kun je eetlust, en daardoor gewicht verliezen. Is je milt bestraald, dan kan dit orgaan slechter gaan functioneren en kun je vatbaarder zijn voor bepaalde soorten infecties.
ONDERBUIK Net als bij andere lichaamsgebieden heb je na bestraling van de onderbuik en liezen risico op aderverkalking en bloedvatvernauwing. Ook kun je na vijftien jaar een hoge bloeddruk krijgen. Als de aorta is bestraald of de grote zijtakken ervan, dan kun je zogenaamde etalagebenen krijgen. Dat betekent pijn in de benen bij flink doorlopen die direct overgaat na stilstaan.
Verder heb je een verhoogde kans op ontsteking en zweren in dikke en dunne darm. Bij vrouwen kan de functie van de eierstokken uitvallen of verminderen, met ongewenste kinderloosheid als gevolg. Bij mannen kunnen de teelballen beschadigd worden, met als gevolg eveneens ongewenste kinderloosheid en mogelijk een tekort aan testosteron.
- Vanaf tien jaar na de bestraling is er een grotere kans op huid- en darmkanker en in mindere mate op nierkanker en kanker van de geslachtsorganen.
- OGEN Totale lichaamsbestraling geeft, los van voornoemde effecten voor deelgebieden, kans op troebeling van de ooglenzen met ontwikkeling van staar.
- Dat is eenvoudig langs operatieve weg te verhelpen.
Ook kun je last krijgen van droge en branderige ogen. Die kwaal is niet zo eenvoudig aan te pakken.
Wat zijn bijwerkingen van bestralen?
Wat doet bestraling met je lichaam? – Door radiotherapie kunnen bijwerkingen optreden. Deze zijn afhankelijk van het bestralingsgebied en de hoogte van de bestralingsdosis. Sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er weinig van. Veel voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, reactie van de huid, slikklachten, droge mond, misselijkheid, hinderlijke slijmvorming, diarree, minder zin in vrijen, onvruchtbaarheid.