Modern Delhi

Tips, Recommendations, Ideas

Waar Staat Een Vlinder Voor?

Waar Staat Een Vlinder Voor
Egypte, China en de Grieken – Het Griekse woord psyche betekent niet alleen vlinder maar staat daarnaast ook voor ziel. Vlinders spelen met name een grote rol in de symboliek vanwege hun metarmofose. De overgang van een kruipend, wormachtig dier naar een grootvleugelig gekleurd insect is enorm, niet alleen wat betreft het uiterlijk maar ook qua levenswijze.

Vlinders staan daarom symbool voor een nieuw begin, de wedergeboorte of de wederopstanding. Vlinders zijn daarnaast in veel beschavingen een belangrijk symbool van geluk, vrijheid en de liefde. In veel culturen worden vlinders geassocieerd met de dood of met dromen en aangezien vlinders niet kunnen horen, ook met doofheid.

Al sinds mensenheugenis duiken vlinders op in afbeeldingen, symbolen en verhalen. In Egypte zijn afbeeldingen van vlinders bekend van 3500 jaar oud en de Egyptenaren zagen de vlinder als symbool van geluk. De Azteken beschouwden vlinders als zielen van gestorven strijdmakkers.

Wat is de boodschap van een vlinder?

Een vlinder is een teken van een verloren ziel –

Veel mensen geloven dat het zien van een vlinder een teken is van een overleden geliefde die een boodschap naar jou stuurt. Deze interpretatie is meer spiritueel dan filosofisch, want in bepaalde culturen worden vlinders als voortekenen gezien. Ze vertegenwoordigen een gevoel van onschuld, liefde en zachtmoedigheid.

  Wat willen vlinders je vertellen?

  Vlinder Vlinder, als de vlinder in jouw leven verschijnt dan geeft de vlinder jou de boodschap mee van transformatie. Komt de vlinder in jouw leven dan laat deze je weten dat er een nieuw begin heel dichtbij is. Een transformatie naar een leven in liefde, vreugde en gezondheid, Elk dier brengt een boodschap mee.

  Jammer genoeg kijken we te weinig naar de boodschap die dagelijks gebracht wordt. Zodra je er weer oog voor krijgt, open voor gaat staan dan zal je merken dat dieren steeds vaker op jouw pad komen, Dieren die je eerst niet eens opvielen pakken nu je oog en raken jouw bewustzijn. De vlinder brengt een mooie boodschap met zich mee.

  De boodschap van liefde, vreugde en gezondheid. De erkenning voor de verschillende fases die jij mocht doorstaan en ervaren om te komen waar je nu bent. De vlinder laat jouw weten dat het nieuwe begin heel dichtbij is. Dat jij de nectar van het leven mag gaan proeven en dat het tijd is het verleden daar te laten waar het hoort.

  1. De tijd is aangebroken om jezelf te laten zien, naar voren te komen en jouw ware schoonheid van jouw pure ziel te laten stralen.
  2. Dit is jouw tijd om te vliegen.
  3. Tevens laat de vlinder je weten dat de tijd is aangebroken om jouw voelsprieten, jouw antennes te gaan gebruiken, het verscherpen van je zintuigen voor jouw spirituele en paranormale groei.

  De tijd is aangebroken dat gevoeligheid sterker wordt en waarnemingen krachtiger binnen komen. Vooral op het vlak van de liefde ben je in staat de ziel van de ander te herkennen en het innerlijk weten te ervaren dat die ziel de gene is die bij je hoort.

  De vlinder, wit en/of kleurrijk komt jou een heel mooie boodschap brengen, De erkenning geven voor de weg die jij hebt afgelegd, doorleeft en doorstaan. Maar nog meer als teken dat nieuwe vreugde onderweg is naar jou en dat het tijd is het leven iets luchtiger te gaan zien, met nieuwe ogen te bekijken en het geluk waar je zo naar verlangt toe te laten.

  : Vlinder

  Welke betekenis heeft de vlinder in de Bijbel?

  Vlinder en de christelijke betekenis Een gelovige lijkt in een aantal opzichten op een vlinder. Hoe wonderlijk is dit mooie dier opnieuw geboren uit een vorig leven als rups. En staat symbool voor het nieuwe leven. Zijn zoals de rups: het oude, aardse leven achter je laten en het nieuwe geestelijke leven ingaan (Vlinder).

  Welk dier staat voor geluk?

  Ga naar symbool: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A Amulet Een amulet is een bepaald object in vorm van bijv. een sieraad met natuurlijke magische eigenschappen om negatieve energie te weren en te beschermen tegen gevaar,ongeluk en schade. Voorbeelden van amuletten zijn boze oog amuletten en edelstenen. Waar Staat Een Vlinder Voor Anker De anker staat symbool voor hoop, vertrouwen en standvastigheid en stabiliteit. Waar Staat Een Vlinder Voor Ankh kruis De Ankh teken/ levenskruis is een oude Egyptische symbool dat staat voor het eeuwige leven. De Egyptische Ankh hieroglief staat voor Leven en het dragen van een sieraad met een ankh teken wil zeggen dat je de wereld hebt ingeruild voor het hiernamaals en biedt bescherming tegen gevaar. Waar Staat Een Vlinder Voor B Ben Porat en Ana Bekoach gebed Het Ben Porat en Ana Bekoach gebed zijn gebeden vanuit het Kabbalah geloof. De gebeden geven kracht aan een rode kabbalah armband en stoten negatieve energieën zoals het boze oog af. Een van de gebeden worden opgelezen door degene die het kabbalah armband aan de linkerpols omdoet, hetzij zelf of door iemand anders.

  Het Ben Porat en Ana Bekoach gebed Boeddha (Chinese) Een dikbuik Boeddha staat voor geluk, blijdschap, welvaart, succes en voorspoed. Door deze symboliek is een Boeddha sieraad een bijzonder cadeau. Behandel een Boeddha beeld of sieraad altijd met eerbied en respect. Men gelooft dat het meer geluk brengt als je af en toe over de dikke buik van Boeddha wrijft Het is een traditie om op 8 mei een kaars voor de Boeddha te branden en een wens te doen.

  Sommige Boeddha dragen attributen met zich mee. De attributen hebben ieder een eigen symbolische betekenis. Waar Staat Een Vlinder Voor Boeddha met

   Zak: reizen en zoeken naar jezelf. Munten: rijkdom en welvaart. Goudklomp: geluk en welvaart. Parel: gezondheid, kracht en wijsheid. Mantel/ waaier: bescherming. Rua skepter: overvloed (bijvoorbeeld heel veel geluk). Kruik: lang en gelukkig leven. Juk: balans. Yuni: wensen laten uitkomen. Levensstaf: vertrouwen, balans en ondersteuning. Kinderen: geluk bij werk, relatie en vruchtbaarheid. Lotushouding: rust en meditatie. Lotustroon: schoonheid, zuiverheid, vernieuwing en tegen ziekte of ongeval. Twee omarmende Boeddha’s: geluk en vriendschap. Hotai model (handen open omhoog): Vrijheid en zegening. Draak: beschermen aardse kostbaarheden, vrede, voorspoed en gezondheid bevorderen. Schildpad: langzaam opbouwend, gezondheid en kracht. Kikker: financieel geluk. Vogel: zoeken naar zelfkennis. Vis: vrede en overvloed. Vis met kind: wens voor veel zonen.

  Boeddha: Dunne/ Indische/ Thaise De Thaise Boeddha komt van oorsprong uit India en stammen af van de legende, ushnihsa genoemd, als symbool van wijsheid en spiritualiteit. De Thaise Boeddha’s zijn te herkennen een slank postuur die met een gewaad in kleermakerszit zit. Waar Staat Een Vlinder Voor Boze oog/Nazar/oog van Horus De ” Evil Eye ” Nazar/boze oog verwijst naar de onvriendelijke blikken, jaloezie van anderen mensen (boze oog/oog van Horus). Een boze oog amulet beschermt men daartegen. Waar Staat Een Vlinder Voor C Chinese knoop/ Palbheu / eindeloze knoop Oneindige knoop/ Chinese geluksknoop staat in het Boeddhisme symbool voor een lang leven. Waar Staat Een Vlinder Voor Chinese symbool Lange leven Het Chinese symbool Lang leven zou degene die het bij zich draagt geluk brengen en het staat voor een lang leven. Waar Staat Een Vlinder Voor Crucifix Een crucifix is een kruis waarbij het lichaam van de gekruisigde Jezus Christus op een kruis is bevestigd. Boven het kruis hangt vaak een bord met de letters INRI, de Latijnse afkorting van Jezus van Nazareth, koning der Joden, de tekst die Pilatus volgens Johannes 19:19-22 boven het kruis liet hangen. Het crucifix kruis hangt aan een rozenkrans ketting. Waar Staat Een Vlinder Voor D Dolfijn Een dolfijn symbool staat voor geluk, levenskracht en bescherming bij reizen over zee. Waar Staat Een Vlinder Voor Draak De draak symbool komt wereldwijd voor en heeft voor ieder cultuur een eigen betekenis. Over het algemeen wordt het draak symbool gezien als gelukssymbool voor bescherming, geluk en voorspoed. Waar Staat Een Vlinder Voor Dromenvanger De dromenvanger is oorspronkelijk afkomstig van Indianen. Een dromenvanger werd boven een bed gehangen om nare dromen te filteren en goede dromen door te laten. Waar Staat Een Vlinder Voor E F Feng shui Feng Shui is een eeuwenoude, van oorsprong Chinese leer. Feng Shui is een methode om energie te brengen op plaatsen waar dit ontbreekt, door middel van plaatsing of verplaatsing van meubilair, voorwerpen, kleuren en vormen volgens Feng Shui principes.

  De leer van Feng Shui geeft aan dat het leven wordt beïnvloed door de omgeving. Indien bepaalde facetten van je leven niet naar voldoening lopen, is het toepassen van Feng Shui mogelijk een oplossing. Door schoonheid te creëren kun je goede energieën laten stromen; dat is Feng Shui. Het doel van Feng Shui is om harmonie creëren om de kwaliteit van leven te bevorderen.

  Feng Shui kan overal worden toegepast. Waar Staat Een Vlinder Voor Franse lelie /Fleur de Lis De fleur-de-lys ofwel fleur-de-lis of Franse lelie is een symbool dat wordt gebruikt in wapenschilden, sieraden enz. De lelie is o.a. een symbool van de maagd Maria, van zuiverheid en maagdelijkheid. De lelie verwijst ook naar een aan Jezus toegeschreven opmerking over lelies waarover in het Nieuwe Testament wordt bericht. Waar Staat Een Vlinder Voor G Ganesha/ Ganesh/Ganapati Tantra Ganesha is een god van het hindoeisme. Het is herkenbaar aan het olifantenhoofd. Het is de god van kennis en wijsheid en haalt obstakels uit de weg. Ganesha sieraden of beeldjes wordt gegeven aan degene die aan iets nieuws gaan beginnen, zoals een nieuwe baan, reizen of verhuizing. Waar Staat Een Vlinder Voor Geluksmuntjes Geluksmuntjes muntjes staan symbool voor financiën: meer geld aantrekken. Volgens Chinese traditie staan 3, 6,7 of 8 Chinese geluksmuntjes verbonden aan een rode draad/touw. Waar Staat Een Vlinder Voor Gelukspoppetje Gelukspoppetjes zijn kleine poppetjes, meestal gemaakt van bamboe of hout. De betekenis van het gelukspoppetje is dat het de drager ervan geluk brengt. Gelukspoppetjes worden bijvoorbeeld cadeau geven bij een huwelijk, examen,optreden, afscheid. Waar Staat Een Vlinder Voor H Hamsa/ handje van Fatima Een Hamsa/ hand van Fatima staat symbool voor vrede en geluk, bescherming tegen het kwaad en ongeluk. Waar Staat Een Vlinder Voor I Infinity/oneindigheidsteken/lemniscaat De Infinity teken staat symbool voor eeuwigheid, oneindig, kracht en constante vernieuwing in bijvoorbeeld de liefde, het leven. Waar Staat Een Vlinder Voor J Japanse Gelukskat Maneki Neko De Japanse gelukskat is een geluksbrenger. Het linker pootje omhoog trekt mensen aan om naar binnen te komen. Een Japanse gelukskat met een rechter voorpootje omhoog zorgt voor geld. Waar Staat Een Vlinder Voor K Kaballah Het dragen van een Kabbalah armband of andere sieraden is een kabbalistische traditie om onszelf te beschermen tegen het kwaad en ongeluk, duisternis door het boze oog. Waar Staat Een Vlinder Voor Keltische knoop De Kelten geloofden in reïncarnatie en dat het leven een eeuwige reis is. Een Keltische knoop staat dan ook symbool voor de continuïteit van het leven, eeuwigheid en onsterfelijkheid. Waar Staat Een Vlinder Voor Klavertje vier Niet allen door zeldzaamheid, maar ook door de vorm, die doet denken aan een kruis, wordt een “klavertjevier” sinds de middeleeuwen beschouwd als een geluksbrenger. Volgens de legende heeft elke blaadje een afzonderlijke betekenis n.l.; het eerste de hoop, het tweede vertrouwen, het derde liefde en het vierde voor geluk. Waar Staat Een Vlinder Voor L Levensboom Een levensboom symbool verwerkt in bijv. een sieraad staat over het algemeen voor het leven zelf: groei, vruchtbaarheid, onsterfelijkheid en ontwikkeling van lichaam en geest en voor de onderwereld (de wortels), Aarde (de stam) en hemel (de takken). Waar Staat Een Vlinder Voor Lieveheersbeestje Lieveheersbeestje staat symbool voor liefde en geluk. Tegenwoordig is het Lieveheersbeestje vooal bekend als de symbool tegen zinloos geweld. Waar Staat Een Vlinder Voor M Mexicaanse bola ketting Een zwangerschapsketting bola is een ketting met een belletje eraan, dat op uw buik hangt. Bij iedere beweging maakt het belletje een zacht tinkelend geluid. Veel vrouwen geloven dat de baby in hun buik het geluid van het belletje kan horen. Waar Staat Een Vlinder Voor N O Olifant Een olifant staat symbool voor kracht, wijsheid en geluk. Waar Staat Een Vlinder Voor P Q R S Sleutel De sleutel staat voor geluk in de liefde. Waar Staat Een Vlinder Voor T Talisman Een talisman is is een bepaald object in vorm van bijv. een sieraad met de eigenschap om positieve energie aan te trekken, positieve krachten te stimuleren en geluk te brengen. Voorbeelden van talismannen zijn konijnenpootjes, klavertje vier. Waar Staat Een Vlinder Voor U Uil Een uil staat symbool voor wijsheid. Een uil sieraad of beeldje wordt vaak cadeau gegeven bij studie en examen. Waar Staat Een Vlinder Voor V Veer De veer staat symbool voor dromen,vrijheid,spiritualteit, transformatie,zuiverenen wijsheid. Waar Staat Een Vlinder Voor W X Y Yin Yang Het symbool Yin en Yang staat voor twee kanten/ tegenpolen die samen in evenwicht met elkaar zijn. Yin is het donkere gedeelte en staat voor schaduw, nacht, aarde, vrouwelijk, Noorden en yang het lichte gedeelte en staat licht, dag, hemel, mannelijk en Zuiden. Waar Staat Een Vlinder Voor Z Zon en maan symbool De combinatie van zon en maan in één symbool heeft voor ieder cultuur een andere betekenis. Het staat meestal symbool het balans tussen mannelijk en vrouwelijk en dat alles een licht en donkere kant heeft. Waar Staat Een Vlinder Voor ► G elukssieraden Sieraden advies Sieraden onderhouden Zilver testen Ringmatentabel Oorbel matentabel Armbandmaat opmeten Kettinglengtes Soorten schakels Kleurgebruik Edelstenen Materiaalsoorten Gelukssymbolen Waar Staat Een Vlinder Voor

  Wat betekent een vlinder op een rouwkaart?

  Een vlinder – Ook een vlindertekentje kan gebruikt worden in de rouwkaart om het overlijden van een kindje kenbaar te maken of aan te tonen dat een kindje in het rijtje met nabestaanden niet meer onder ons is. Het symbool van een vlinder die wegvliegt staat over het algemeen bekend als het bevrijdingssymbool.

  Kun je een vlinder aanraken?

  Omdat onze huid een beetje vettig is, blijven de schubjes aan onze vingers kleven als je een vlindervleugel aanraakt (je ziet dat als een soort poeder op je vinger). Je beschadigt de schubben. Kortom: je kunt een vlinder beter niet aanraken als het niet hoeft!

  Wat zijn tekens van spiritueel?

  Tekens herkennen – Misschien nog wel belangrijker dan weten waar een teken vandaan komt, is begrijpen hoe tekens zich kunnen manifesteren. Een teken krijg je meestal visueel, maar het kan ook een geur, geluid of aanraking zijn. Of een ingeving, intuïtief gevoel of een droom.

  Wat trekt vlinders aan?

  Vlinders lokken – Met de bijen en de vlinders gaat het niet zo goed. Hoewel tuinen geen vervanging kunnen zijn voor het leefgebied van de meeste vlinders, kan de tuin voor zo’n twintig soorten dagvlinders een goede aanvulling zijn op de natuur. Vooral met warme dagen is het goed vlinders kijken in de tuin.

  Je kunt de wat bekendere soorten zien zoals dagpauwoog, atalanta, de kleine vos en witje, maar ook niet alledaagse vlinders zoals de gehakkelde aurelia. De beste manier om vlinders naar de tuin lokken is met nectarplanten, De meeste soorten hebben mooie bloemen, zoals ijzerhard (Verbena), kattestaart (Lythrum), rode zonnehoed (Echinacea) en herfstanemonen (Anemone x hybrida),

  Ook hebben vlinders warme, beschutte plekjes nodig. Als extraatje kun je een vlinderkastje ophangen.

  Hebben vlinders gevoel?

  Planten hebben de wendbaarheid niet die samengaat met gevoelsleven. Ze voelen niet, want ze kunnen niks doen met hun gevoelens.

  Wat is de zeldzame vlinder ter wereld?

  Video’s – foto’s De grote vuurvlinder is zeer zeldzaam en komt nergens anders ter wereld voor. Wie het beestje wil zien fladderen moet daarvoor naar de Kop van Overijssel en dan met name de Weerribben, of iets verderop in Friesland, naar de Rottige Meente.

  Wat is de betekenis van een zwarte vlinder?

  Een zwarte vlinder staat voor –

  Spirituele groeiSpirituele ontwakeningEinde van een moeilijke periodeDonkere kant van jezelf (donkere nacht van de ziel)Transformatie / metamorfose

  Het zien van een zwarte vlinder is een goed voorteken. Dit is omdat de zwarte vlinder een bijzondere transformatie symboliseert: eentje van kracht. Daar waar jij zelf denkt dat je niet goed genoeg bent, niet sterk genoeg bent of niet slim genoeg bent om iets te realiseren, geeft de zwarte vlinder jou aan dat je dit wél kunt.

  • Dit zal jou uiteindelijk ergens van vrijmaken of vrijheid bieden.
  • Dit kan zijn letterlijke vrijheid, maar ook bijvoorbeeld financiële vrijheid of mentale vrijheid.
  • Het zien van een zwarte vlinder kan een teken van elegantie zijn: een uitnodiging om eleganter te leven.
  • Leed jezelf aan alsof iedere dag je beste dag ooit is.

  ‘Verwaarloos’ jezelf niet. Je mag er iedere dag opnieuw zijn – en laat dat ook zien! Zwart is de kleur van mysterie, van het donkere. Als een zwarte vlinder op je pad komt, dan kan dit betekenen dat iets zich aan jou wil tonen. Iets komt er aan het licht.

  Spirituele betekenis witte vlinder Een vlinder als boodschap van een overledene

  • Nadi Zoetebier • The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams ? • Eigenaar van VolleMaanKalender.nl, liefhebber van astrologie en spiritualiteit • Moeder van zoontje Jae ’21 • Energetisch Therapeut in opleiding •

  Wat voor betekenis heeft een witte vlinder?

  Soms ben je zo in jezelf gekeerd, dat je je misschien niet meer zo verbonden voelt met alles om je heen. Dan kan een teken van het universum helpen. Dat kan van alles zijn, zoals een dier dat je een boodschap komt brengen. Een witte vlinder bijvoorbeeld.

  ? Gastschrijver Mandy neemt je mee in haar persoonlijke reis van tekens van het universum, de spirituele betekenis van witte vlinders en de maan. Gratis healings en meditaties beluisteren? Abonneer je dan op het VolleMaanKalender YouTube-kanaal ! In De geheime boodschappen van dieren staat dat geen ander wezen de reis van transformatie krachtiger weerspiegelt dan de vlinder.

  Alle uitdagingen die je tegenkomt, maken onderdeel uit van jouw transformatie. Laat ik nou net een vlinder tegenkomen als ‘s ochtends vroeg mijn hondje uitlaat. Een witte vlinder fladdert een tijdje voor me uit, licht en vrij. Het valt me op dat ik veel witte vlinders zie de laatste tijd.

  Een witte vlinder is voor mij een herinnering aan het universum. Dat is sinds ik ‘ Het universum staat achter je ‘ heb gelezen, van Gabrielle Bernstein. Dat boek leerde me dat alles met elkaar verbonden is. Dat is een troostende gedachte als ik me alleen voel of als ik er even niet zelf uitkom. Dat is iets waar ik de laatste tijd weer eventjes in zat.

  Ik was te ver van mijn pad afgeweken. Er was daardoor te weinig ruimte voor voelen en zelfexpressie. Ik moest te veel van mezelf en was te veel aan het geven. Misschien wel herkenbaar? I can do less and attract more Gabrielle Bernstein

  Welk dier staat voor wijsheid?

  Uil – De uit staat voor oude en stille wijsheid. Als gids heeft hij het vermogen om te zien wat anderen missen. Dat betekent dat de uil mensen kan helpen de diepere betekenis van dingen te zien en de verborgen schatten van het leven te ontdekken.

  Welk dier staat voor gehoorzaamheid?

  Symbolische betekenis Yogahouding de Hond – Een hond staat al eeuwenlang symbool voor trouw, loyaliteit, bescherming, vrijgevigheid, vriendschap en intuïtie. Ook aanhankelijkheid, gehoorzaamheid en waakzaamheid worden toegeschreven aan dit mooie, enthousiaste dier.

  Welk dier staat voor plezier?

  Betekenis Lieveheersbeestje –

De betekenis van het lieveheersbeestje als totemdier staat voor plezier, geluk en vertrouwen. Hij staat voor de cyclus van het leven, van geboorte tot aan de dood. Het lieveheersbeestje zorgt ervoor dat je beter zicht en grip krijgt op je leven.

 • Wat heeft een vlinder met de dood te maken?

  Vlinders “Whisper I love you to a butterfly and it will fly to heaven and deliver your message” Van de week zag ik deze spreuk voorbijkomen en direct moest ik glimlachen. Vlinders worden vaak op een positieve, troostende manier geassocieerd met de dood.

  Waarom is dat eigenlijk? Een vlinder staat voor het proces van transformatie – van rups naar pop naar vlinder – en wordt daarom vaak geassocieerd met de verschillende stadia in ons eigen leven: kracht, groei, kwetsbaarheid, de dood. Ieder mensenleven kent deze fasen. De vlinder heeft in veel verschillende culturen eenzelfde soort betekenis.

  De Azteken bijvoorbeeld gebruikten de vlinder om de zielen van verslagen krijgers uit te beelden en ook Christus werd afgebeeld met de vlinder van wederopstanding in zijn hand. Voor de Maori’s was de vlinder het symbool van de ziel en bij de oude Grieken stond het woord psyche voor zowel ziel als vlinder.

  • En in China staat het transformatieproces voor onsterfelijkheid en vrijheid: wanneer de ziel het lichaam van de overledene verlaat, fladdert deze als een vlinder naar de hemel.
  • Spreekt de symboliek van de vlinder u aan? Dan laat ik u graag kennis maken met de houten vlindersluitingen van grafkistenmaker Radboud Spruit.

  Dit zijn sluitingen waarmee een grafkist gesloten kan worden, in plaats van met de gebruikelijke knoppen. Cookie instellingen : Vlinders

  Kan een overledene mij zien?

  Waar ga je heen als je dood bent? – Waar ga je heen als je dood bent? Eigenlijk ‘ga’ je nergens heen. In ieder geval niet zoals wij op aarde ergens ‘heen gaan’. Tijd en ruimte zijn concepten die wij hier op aarde ervaren, maar die in de spirituele wereld heel anders werken.

  Wij op aarde hebben het besef en de ervaring van een gister, een vandaag en een morgen. En wij hebben het besef en de ervaring van de ene plek en de andere plek. Op aarde hebben we tijd nodig om van de ene plek naar de andere plek te reizen. In de spirituele wereld, of het hiernamaals of de hemel (hoe je dat ook wil noemen) werkt dat anders, daar is geen tijd of ruimte.

  Als je overlijdt ga je dus niet echt naar een andere plek maar je komt in een andere dimensie zoals we dat noemen. Op een andere trilling of vibratie. Eigenlijk ben je nog ‘gewoon hier’ maar dan op een andere golflengte. Je zou het je kunnen voorstellen als het kijken door van die night goggles of een nachtkijker.

  Met het blote oog zie je in het donker niets of niemand maar als je zo’n bril opzet zie je ineens wel mensen lopen. Sommige mensen kunnen overleden personen waarnemen zonder die ‘nachtkijker’. Sommigen kunnen ze zien, voelen, ruiken of horen. Eigenlijk kan iedereen dat, in mindere of meerdere mate. Iedereen kan het leren, maar dat is een ander onderwerp.

  Als je dood bent ga je nergens ‘heen’, eigenlijk ben je nog ‘gewoon’ hier alleen op een andere trilling en een non-fysieke verschijningsvorm. Met het ons fysieke oog is dat niet zomaar waar te nemen, maar er zijn andere manieren om contact te maken met een overleden dierbare en iedereen kan dat.

  Wat is het symbool voor geboorte?

  Ga naar inhoud Veelgebruikte symbolen roel 2021-07-04T11:26:59+00:00 Symboliek gebruikt bij geboorte en een opnamefeest

  Ooievaar

  Geboorte van een kind wordt vaak geassocieerd met de komst van de ooievaar. Hij is niet alleen brenger van kinderen maar ook een lentebode. Wie een ooievaar op zijn nok heeft, kan volgens het oude volksgeloof rekenen op een geboorte binnen het jaar. Hij brengt namelijk vruchtbaarheid en heil.

  Kikker

  Volgens sommige volkskundigen is de kikker een zinnebeeld van de baarmoeder. Gezien de vorm kunnen we ons daar wel iets bij voorstellen. Bovendien worden kikkers vaak gezien bij natuurlijke waterputten en -meren die vaak als doorgang naar de andere wereld werd gezien.

  Bron of put

  Wie zich de sprookjes van Vrouw Holle kan herinneren, weet dat een put of een bron een doorgeefluik is naar een andere wereld. Het is een contactpunt met de voorouders. Het is dan ook niet zo raar dat mensen dachten dat men in deze put de zielen van hun kinderen zou kunnen vinden.

  Kinderboom

  In de Volsunga saga vinden we het woord ‘barnstok’; een immense eik die groeide in het midden van een hal. Barnstok komt van baren of brengen. De boom baart of brengt kinderen. In verschillende steden en gemeenten stonden er lindes of wilgen die dienst deden als kinderboom.

  Eieren

  Eieren zijn verbonden met geboorte. Elke lente worden er nieuwe vogels geboren uit eieren. Zowel in de Finse als in de Indische traditie ontstond de schepping van de wereld uit een ei. Dat in de lage Landen ook het ei belangrijk geweest zal zijn, blijkt uit een grafvondst te Worms.

  In dit graf van 320 v.o.t. bevonden zich 2 beschilderde ganzeneieren als grafgift. Het had dus duidelijk een rituele functie. In Engeland zijn er rituele putten gevonden, verscheidene eeuwen gevuld met ganzeneieren, waarvan men denkt dat ze vruchtbaarheid afdwongen bij kinderloze vrouwen. Wij houden deze verbinding in ere tijdens het lentefeest.

  Er worden eieren opgehangen in een boom en we gooien met eieren naar elkaar, liefst boven een vuur of haard met als doel de wereld opnieuw te doen ontstaan (hergeboorte) door een vruchtbaarheidssymbool met het goddelijk vuur te verbinden. In Duitsland zijn ook streken waar men eieren over de huizen gooide om de huizen te zegenen en een vruchtbare periode toe te wensen.

  Lotsboom

  Onze voorouders zagen de boom als levenssymbool. Dat ontstond uit de oeroude opvatting, dat de natuur in al zijn levensvormen een geest bezit, die hen bezielde. Men plantte een levensboom aan het begin van het leven en deze boom werd symbool van alle leven op aarde, van de eeuwige kringloop.

  Zij plantten een jonge boom om de herinnering aan een belangrijke gebeurtenis te bewaren. En die boom hield in zijn jaarringen de tijdspanne vast, die sindsdien verliep. Zo werd ook telkens het leven van een nieuwgeboren kind verbonden met dat van een jong boompje. In ons woordgebruik merkt men nog steeds de verbondenheid tussen mens en boom: stam-boom, af-stam-ming, stam-vader.

  DIERENSYMBOLIEK: Het Paard Bij geen enkel volk stond het edele dier zo hoog in ere als bij ons heidens voorgeslacht. Reeds ten tijde van Tacitus beschouwde men het sterke en schone dier als heilig, vooral omwille van de voorspellende macht waarmee het begaafd was – en is.

  Binnen de mythologie en rituelen ontdekken we al snel dat deze hoefdieren verband houden met de zonnecultus; zo werd en wordt de zonnewagen voortgetrokken door het hemelgewelf bij de Perzen, de Sumeriërs, Babyloniërs, Indiërs, Scandinaviërs, Kelten en Germanen. Maar, dit is niet de enige link met het hemelgewelf; wanneer onze Germaanse voorouders donder hoorden, wisten ze dat Wodan door het hemelgewelf galoppeerde met zijn paard Sleipnir.

  Werden deze donderslagen nog aangevuld met bliksem, dan zou Wodan zijn paard aangemaand hebben tot spoed. Een bekend voorbeeld hiervan zien we bij het Wilde Heir dat door de lucht raast tijdens de winterzonnewende oftewel de joelfeesten. Laten we wat dieper ingaan op Wodans achtpotige schimmel Sleipnir.

  Tacitus schreef dat witte – bijgevolg heilige- schimmels geen enkele aardse activiteit mochten uitvoeren bij de Germanen omdat ze daardoor ontheiligd zouden worden. Deze overtuiging leidde ertoe dat men witte paarden in heilige bossen hield en ze alleen inzette voor de cultusdienst. Deze bijzondere paarden waren begaafd en hun snuiven en hinniken was van voorspellende waarde gezien dieren ingewijden waren van de goden zelve.

  In enkele Germaanse streken zou dit gebruik ook gegolden hebben voor zwarte paarden zoals te leven valt in de Vita Ottonis van dr. Otto 1 van Bamberg: “Zij hadden een wonderbaarlijk groot en weelderig paard, dat zwart van vacht en vurig van temperament was.

  1. Het was het hele jaar vrij van arbeid, en zo heilig dat het niemand als berijder waardig keurde.” Meer nog, wanneer men bovenstaande in beschouwing neemt, lijkt de witte schimmel van Sinterklaas opvallend veel weg te hebben van een gekerstende versie van Sleipnir.
  2. Net zoals de Sint veel gelijkenissen vertoont met Wodan.

  Paardenoffers Waar Paarden bewegen tussen de twee werelden, zien we in de Noord- Germaanse (en Keltische) geschiedenis dat deze dieren vaak een rol speelden als begeleider bij de overgang tussen leven en dood. Zo werden er op eigen bodem bijv. maar liefst 23 paardenoffers teruggevonden in het graf van koning Childerik te Doornik.

  1. Tacitus vertelt ons dat toen de Germaanse stammen ‘de Hermundarii’ en ‘de Chatti’ strijd voerden, de Hermundarii hun paarden en bezittingen aan de oorlogsgod Mars (Tiwaz) en oppergod Jupiter (Wodan) offerden.
  2. Eveneens wordt er in de ‘Indiculus superstitionum et paganiarum’ vermeldt dat er tijdens de winterzonnewende maar liefst 9 paardenhoofden werden geofferd.

  Let wel, in dit voorgenoemde werk ontbreekt de toelichting bij de genoemde gebruiken, mogelijk omdat de mondelinge overdracht van kennis toentertijd nog steeds in zwang was. Wanneer een paard werd geslacht binnen de rituele context mocht men louter het vlees eten gezien het afgehouwen hoofd voorbehouden was voor Wodan.

  1. Vaak hingen de Germanen deze hoofden aan een boom of plaatsten ze deze op stangen, aan de wand van huizen, stallen en/of schuren.
  2. De schone Uilenborden die we hier en daar nog tegenkomen zouden hier een mogelijke voortzetting van kunnen zijn.
  3. Dit plaatsen van paardenhoofden op een stang brengt ons bij bij de ‘nijdstang’ of ‘nijdpaal’ die we zowel in de Saksische, Noorse, als IJslandse tradities zien opduiken.

  Een voorbeeld hiervan lezen we in het Landnámabók (afk. Landnáma) waarin Egil zich wreekt op koning Eric en koningin Gunnhilde door een nijdpaal in te richten op een rotspunt dat uitkeek over het gehele land. Een minder voorkomende offerwijze was het verdrinken of levend begraven van een paard.

  • In de meeste gevallen diende dit gebruik als dank- en zoenoffer maar soms diende het ook een profylactisch (onheils werend) doel.
  • Een nog uitzonderlijker offerwijze was het verdrinken of levend begraven van een paard.
  • Dit deed men vaak als dank- en zoenoffer, alsook omwille van een profylactische maatregel ( met de bedoeling te voorkomen dat er zich iets catastrofaal zou voordoen).

  Paardenmythes Over culturen en tijden heen zien we paardenmythes, legenden en volksverhalen. Deze allemaal opsommen zou een werk van maanden tot misschien zelfs jaren in beslag nemen. Laten we bijgevolg wat dieper ingaan op onze eigen Vlaamse mythe, die van het Ros Beiaard zoals opgetekend in de cursus voor scholen i.v.m.

  1. Traditionele religie door Traditie vzw: “In Dendermonde woont de zwager van Karel de Grote, Heer Aymon.
  2. Heer Aymon is de trotse vader van vier zonen, Reinout.
  3. Ritsaard, Writsaard en Adelhart.
  4. Als Lodewijk, de zoon van Karel, gekroond wordt, worden de vier broers door hun vader tot ridder geslagen en krijgen ze elk een stuk land, een kasteel en een paard als geschenk.

  De oudste zoon, Reinout slaat zijn eerste paard zo maar morsdood, het tweede verwondt hij en slechts het derde paard, het wilde Ros Beiaard, is naar zijn zin. Lodewijk en Reinout zijn niet bepaald dikke maatjes en wanneer Lodewijk een valse streek uithaalt, komt het tot een bloedig treffen.

  1. Reinout doodt zijn neef en slechts op het nippertje kunnen de vier broers ontsnappen op de brede rug van het Ros Beiaard.
  2. Het is meteen het begin van een bloedige strijd die slechts een einde neemt door de bemiddeling van Reinouts moeder bij haar broer.
  3. Om zijn moeder ter wille te zijn, aanvaardt Reinout, de fiere rebel, de harde voorwaarden voor de vrede, namelijk de verdrinkingsdood van het Ros Beiaard bij de samenloop van Schelde en Dender.

  De twee eerste pogingen mislukken en steeds weet het paard de oever te bereiken. Slechts nadat hem drie molenstenen om de hals gebonden worden, verdrinkt het sterke Ros Beiaard en verwordt tot een legende. Wat is nu de symbolische betekenis van deze legende? Slechts nadat hem drie molenstenen om de hals gebonden worden, verdrinkt het paard.

  Symbolisch verwijst dit naar de drie zonnen want slechts na het verschijnen van de derde zon sterft het jaar. Het ondergaan in het water is een equivalent voor het verdwijnen in Moeder Aarde.” Het everzwijn Wie regelmatig in de Ardennen of in de meer oostelijke Vlaamse gebieden gaat wandelen, heeft zeker al eens met hen het pad gekruist, vaak zonder het te weten: het everzwijn, het wild zwijn, of kortweg: evers.

  De dieren laten vaak duidelijk zichtbare sporen achter en menig eigenaars van omgewoelde tuinen of akkers zien ze al als een pest. Het varken, simpelweg een gedomesticeerd zwijn, is al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van onze voedselketen, maar ook het ‘zwijn van het bos’ had een grote invloed op het leven en denken van onze voorouders.

  We trekken het woud in op zoek naar wroetsporen en naar het verhaal van het everzwijn. De Goden Het dier werd in de Europese gebieden aan meerdere goden verbonden. Dat om verscheidene redenen: de wildheid, het ongerept natuurlijke, maar ook de woestheid van het everzwijn waren aspecten die men graag met godheden verbond.

  Het rijdier van de Germaanse god Freyr was een everzwijn, Gullinbursti (gouden borstels) genaamd, maar ook zijn zuster Freya bereed in het gedicht Flateyjarbok een ever: Hildisvíni (Strijdzwijn). Dit is haar protégé Óttar in een vermomde vorm. In het verhaal gaan ze samen op zoek naar de reuzin Hyndla zodat die meer kan vertellen over de voorouders van Óttar.

  • Beide goden werden gelinkt aan de vruchtbaarheid en het is dus geen toeval dat het bijzonder vruchtbare zwijn aan hen gekoppeld en geofferd werd.
  • Ook oorlogsgod (o.a.) Wodan heeft een connectie met het everzwijn.
  • Net als Vrouwe Holle.
  • Beide zijn in verschillende sagen aanvoerders van de Wilde Jacht.
  • Verschillende Keltische volkeren hadden een naam gelinkt aan het Everzwijn.

  Zo vermeldt Plinius de Oude (1e eeuw o.t.) de Sunici en de Suessiones (verwijzend naar Sus (everzwijn)) en de Baetas. Verspreid over het hele Keltische grondgebied (o.a. Spanje, Portugal en Frankrijk) vond men stenen beelden van everzwijnen die mogelijks dienden om bescherming of vruchtbaarheid te vragen aan de goden.

  Drie Keltische goden zijn zeker gelinkt aan het wild zwijn: * Esus (de god van het woud en houthakkers) * Arduinna (de jachtgodin van de Ardennen die haar naam gaf aan het gebied). * De Lingones (uit het huidige Haute-Marne hadden dan weer Moccus, een everzwijngod en beschermer van de jagers en de strijders.

  Bij de Grieken en Romeinen was het everzwijn verbonden aan landbouwgodin Demeter, jachtgodin Artemis en oorlogsgod Mars. (Ritueel) voedsel Een dier toegeschreven aan de goden, werd natuurlijk ook geofferd aan hen. Die traditie bleef in sommige regio’s in West- en Noord-Europa doorleven tot op de dag van vandaag in de vorm van een feestdis.

  1. Vaak was het de kop die men voorgeschoteld kreeg.
  2. In Zweden en Denemarken eet men ook nu nog soms een gekookte kerstham.
  3. In Frankrijk bakte men rond de feestdagen en tijdens de oogsttijd broodjes in een ever- of varkensvorm.
  4. Eltische strijders streden dan weer om het beste stukje uit een everzwijnfeestmaal.

  Wie het beste stuk kreeg, werd aanzien als de dapperste van alle aanwezigen. Dat leidde soms tot een dodelijke strijd, zo getuigt Grieks wetenschapper Posidonius (135-51 v.o.t.) De (wilde) strijd Een mooie link naar een volgende eigenschap van ons woest wrattenzwijn.

  Een everzwijn is een schrikwekkend en furieus dier dat, wanneer in nood, erg ferm en dodelijk kan uithalen. Vele koningen en strijders uit de ijzertijd en de vroege middeleeuwen namen het dan ook aan als symbool, of men tooide er helmen, schilden en ander attributen mee. Denk bijvoorbeeld ook aan de kop van de Keltische strijdtrompet, de carnyx.

  Zo was het ook het symbool van het Romeinse 20e legioen. Het dier fungeerde in die zin ook vaak als grafgift. Zo vond men in Beieren al everzwijnskeletten in graven uit de Hallstattcultuur (800-500 v.o.t.). De Germanen geloofden bovendien dat het eten van evervlees hen kracht en moed zou geven.

  1. Ook in het Epische gedicht Beowulf vermeldt men dat het everzwijn waakt over krijgers die hem op hun helm dragen.
  2. Een gevolg is dat ook nu nog in namen naar het everzwijn gerefereerd wordt.
  3. Denk aan ‘Evert’, ‘Everaert’, enz.
  4. De (wilde) natuur Bij de Kelten vertegenwoordigt het everzwijn de priesterklasse omdat het zich voedt met eikels en zo in verband staat met het woud.

  Net als de druïden. In dezelfde zin werd het dier natuurlijk ook verboden met de Germaanse goden Freyr en Freya. De duivel en andere demonen De elementen die het ever een geschikt symbool maken voor de strijder, maken dat die ook als teken van de duivel gezien wordt.

  Bij de Egyptenaren al was het everzwijn verbonden met Seth, god van o.a. onrust en geweld. Een dier dat zo met de heidense goden vervlochten was, dat kon niet anders dan slecht vallen bij de christenen. Het ruwe en harige uiterlijk van de ever, het feit dat ze wel eens een lijk lusten en dat ze vernielingen kunnen aanrichten, zorgde bovendien voor een makkelijke connotatie met de duivel.

  In de Zuid-Duitse gebieden was de ever ook een zielendier voor betoverde en misdadige mensen. Van een (status)symbool voor de wilde natuur en de heidense goden naar een duivels en onrein dier De eeuwen na de kerstening zijn we niet bepaald vriendelijk geweest voor dit prachtige dier.

  kring van stro

  Stro wordt gebruikt om een cirkel te trekken en zo de heilige ruimte af te bakenen. Een cirkel correspondeert met de zon, alsook met de eeuwige wederkeer. Deze is slechts toegankelijk voor diegenen die onderdeel zijn van het ritueel. Stro is verbonden aan de voorouders en aan eeuwigheid. Tot vorige eeuw werden gestorvenen op stro gelegd, als verbinding met de voorouders.

  4 elementen

  Bijna in elk heidens ritueel worden de vier natuurelementen betrokken om een orde te scheppen in de omgeving en in de heilige cirkel. Deze hebben een specifieke plaats. Vuur staat altijd tegenover water. Lucht tegenover aarde. Vaak wordt vuur in het oosten geplaatst als plaats waar de zon opkomt.

  Het westen is dan voorbehouden voor het water. In het zuiden staat de aarde en in het Noorden lucht, als plaats waar de goden wonen. Bijna in alle sages bevinden de Asir zich in het noorden en is de weg die we gaan: `de weg van het Noorden.` In dit Wicca wordt gesproken over 5 elementen. Het 5e element wordt bij ons binnengehaald tijdens de verbinding met het Goddelijke (bij Wicca: ether) via het planten van een boom of het branden van een vuur.

  Hiermee verzinnebeelden wij onze verbinding met de kosmos, het goddelijke of het herstel van de heilige ordening.

  Ringen

  Net zoals de cirkel van stro, symboliseert dit een eeuwigdurend verbond. Een vrijwillig gemaakte belofte dat door de mens niet te verbreken valt.

  Zwaard

  Tijdens een huwelijk wordt er vaak door de vader van de bruid een zwaard gegeven aan de bruidegom. Het is het zinnebeeld voor kracht en bescherming. Vanaf dit ogenblik zal de bruidegom deze taak overnemen van de vader van de bruid. Hij wordt beschermer van het huis.

  sleutel

  Tijdens een huwelijk wordt er vaak door de moeder van de bruidegom een sleutel gegeven aan de bruid. Het is het zinnebeeld van het huis en tevens de zorgende functie, hoedster van het hart. Vanaf dit ogenblik zal de bruid deze taak overnemen van de moeder van de bruidegom. Zij wordt het hart van het huis.

  Joelkandelaar

  Een joelkandelaar is een uit klei gebakken kaarshouder waarbij men een opening heeft gelaten (vaak in de vorm van een hart of een rune) aan de zijkanten. Zie foto. Hierdoor is men in staat om ook onder de kandelaar een kaars te zetten. De kandelaar symboliseert de aarde.

  knottendoek

  De bruidegom geeft dit aan de bruid en maakt er een knoop in. Het doek ontstaat uit het weven van de draad, en de draad is datgene wat ons met het Goddelijke verbindt. Zoals de Nornen bij elke nieuwe draad een nieuw leven doen ontstaan, zo is de bruid de bewaarder van het nageslacht. De knoop die er bij het huwelijk wordt ingelegd, wijst op de eeuwige verbondenheid met de bruidegom.

  Voorouderstoel

  Om de aanwezigheid van de voorouders te verzinnebeelden, zet men bij heidense feesten dikwijls een stoel, versierd met bloemen, eten of foto`s. De voorwerpen zijn offers aan de voorouders met de expliciete vraag om ook aanwezig te zijn en hun zegen te geven tijdens deze rituele verbinding.

  Bezem

  De bezem symboliseert het mannelijke vruchtbare, geslachtsdeel en geeft de bruid als geschenk aan de bruidegom. Hierbij verlangt ze een vruchtbaar huwelijk en dus kinderen.

  handvasten

  Sommige paren houden het rituele gedeelte slechts op dit klein van oorsprong eerder Keltisch ritueeltje. Hierbij worden linten rond de handen van het bruidspaar gebonden en wordt er een knoop ingelegd. De knoop symboliseert eeuwige verbinding. In de hedendaagse Keltische New age beweging verkorten ze deze eeuwige verbinding tot 1 jaar,1 dag en 1 uur.

  1. Na het binden van deze linten, wordt vaker 3 x rond een vuur gewandeld door het bruidspaar om de verbinding ritueel te bestendigen.
  2. DIERENSYMBOLIEK Het Lieveheersbeestje Wie herinnert het zich niet uit zijn kinderjaren, spelend, dromend, gelegen in het gras op een zonovergoten dag om plotseling het schoonste en wellicht meest geliefde kevertje te spotten: het stippelbeestje.

  “Schaadt haar niet!” waarschuwden onze ouders ons want dat brengt ongeluk! Talrijk zijn de volksnamen voor dit geliefde kevertje: onzelievevrouwebeestje, onzelievevrouwekoe, moedergodskoe, zonnekoetje, maagdenkevertje, zonnekever, Maria’s beestje, Godskoetje, Godskalf, enz.

  1. Dat vele van deze namen verwijzen naar Onze Lieve Vrouwe (Maria) valt niet ontkennen, edoch verwijst het eveneens naar haar Noord-Germaanse voorloper: Freya, ook wel Frea of Freyjan genoemd.
  2. Freya, die als godin van de vruchtbaarheid, de liefde en wellust door de Germanen als de schoonste aller godinnen beschouwd werd.

  Maar, vanwaar komt de associatie tussen de koe en het kalf dan vandaan? Het antwoord vinden we mogelijk in de oudheid, de tijd waarin zowel koeien als kalveren aan vruchtbaarheidsgodinnen gewijd waren. Zo noemt men het lievevrouwebeestje in het Italiaans bijv.

  Commaruccia’ wat vroedvrouw betekent. Voorts vertelt de etymologie ons dat zowel de naam koe als kalf afstamt van het Sanskriet woord ‘gharba’ wat verwijst naar zaad, kiem en/of embryo). Later zien we in het Latijn de term ‘Galba’ met als betekenis ‘in de buik’. Doet dit jullie ook denken aan de oerwateren en de Germaanse oerkoe Adhumla die de wereld schiep? Of, stelt het misschien de ongeboren ziel of diens begeleider ervan voor? Tal van kinderliedjes lijken er alleszins naar te verwijzen dat de ziel opstijgt zoals we zien in o.a.

  een liedje uit Pommerland: “, vlieg weg, je moeder is gestorven, je vader zit in de kroeg, drinkt al de glazen leeg, werpt ze achter de kamerdeur en koopt je nog geen wegge daarvoor.” Binnen het volksgeloof en de folklore geniet het lievevrouwebeestje de rol als ‘beschermer’ alsook ‘gever van geschenken’.

  Dit laatste doet vermoeden dat dit een voortzetting van offergaven betreft. Bovendien zagen zowel Grimm als Mannhardt hierin het motief van het ‘brandende huis’ wat zij beschreven als het avondrood. Bijgevolg kunnen we aannemen dat het stippelbeestje waarschuwde voor reuzen die het huis (de plek der zielen) in gevaar brachten.

  Zo wordt het lievevrouwebeestje bijv. ook ‘Pommerland’ door Mannhardt beschouwd als een andere naam voor ‘huis’ en tevens als variant van ‘Engelland’ dat als Elvenland, ‘Land der gestorven zielen’, kan worden beschouwd. En wat dan met de bijnamen zonnekever en zonnekoekje? Deze verwijzen waarschijnlijk naar het voorspellende karakter van het stippelbeestje.

  Wanneer je er eentje ziet voorspelt dat goed weer. Zo geloofd men ook dat wanneer je een lievevrouwebeestje plattrapt dat er slecht weer zou volgen. Laten we het dus maar houden op het tellen van hun stipjes. De kip en het ei Met ongeveer 1,5 miljoen zijn ze. Anderhalf miljoen kippen en hanen lopen rond in de Belgische tuinen.

  En dan hebben we het natuurlijk nog niet over de miljoenen exemplaren in de pluimveestapel. De kip is al eeuwenlang een belangrijk dier binnen onze samenleving, en is dan ook deel gaan uitmaken van vele nog steeds ingeburgerde rituele of symbolische praktijken, maar ook van ons dagdagelijks denken en spreken.

  1. Denk maar aan de haan op de kerktoren of het gezegde ‘de kip of het ei’.
  2. Het dier is zelfs zodanig ingeburgerd dat we aparte eigenschappen toekennen aan een mannelijk (haan), vrouwelijk (kip), jong (kuiken) en ongeboren (ei) exemplaar.
  3. We slaan onze vleugels uit en duiken in de wereld van de beste gevederde vriend van de mens.

  De kip Vermoedelijk werd de kip 10.000 jaar geleden gedomesticeerd uit de bankivahoen. In 1.400 v.C. hadden de Egyptenaren het dier al in huis en ongeveer rond 700 v.C. bereikte de kip Zuid-Europa. Toen Julius Caesar door Europa trok was de kip al goed ingeburgerd bij zowel Romeinen, Kelten als Germanen.

  • Tegenwoordig zijn er wereldwijd al meer dan 20 miljard.
  • Het offer Kippen en hanen komen overal voor op boerderijen en hoven.
  • Ze waren dus steeds voorhanden om te offeren aan de goden.
  • Dat gebeurde dan ook vaak gelinkt aan de vruchtbaarheidseigenschap, als onderdeel van oogstrituelen.
  • Later, na de kerstening, bracht men in Vlaanderen eieren naar de Clarissenorde om goed weer te krijgen.

  ‘Clara’, de stichteres van deze orde betekent namelijk ‘de stralende’. In principe kon men ook kippen of hanen brengen, maar de nonnen mogen geen vlees eten en dus werd het een offer van eieren. De goden De Perzen wijdden de haan aan hun zonnegod Mithra.

  • In de Islam beschreef de profeet Mohammed de witte haan als ‘zijn vriend en de vijand van de vijand van God’.
  • De haan was het dier van de Slavische oorlogs- en vruchtbaarheidsgod Swantewit.
  • Er is het vermoeden dat deze god gekerstend werd tot Sint-Vitus, die afgebeeld werd met een haan.
  • De Grieken wijdden de haan aan de zonnegod en de maangodin.

  Ze offerden bij ziektes tevens een haan in de tempel van Asklepios, de god van de geneeskunde. De zon/het licht In de Noorse mythologie bewaakt de haan Gullinkambi (Goudkam) de regenboogbrug Bifrost naar de thuis van de goden: Asgaard. Men vermoed dat deze haan ook op de top van de wereldboom Yggdrasil zit.

  Samen met twee andere hanen zal hij Ragnarök, het einde der tijden aankondigen. Volgens de Grieken jaagde de haan de demonen weg en kondigde die de dageraad aan, dus ze wijdden het dier aan Helios, de zonnegod en Eos, de godin van de dageraad. We springen enkele eeuwen vooruit. De top van de kerktoren wordt als eerst beschenen door de zon.

  Het staat dus symbool voor de overwinning op de duisternis, net zoals Christus. Het blijft zo verwonderlijk hoe compleet andere culturen toch gelijke symboliek en ideeën hanteren. Aan de andere kant van de wereld zagen namelijk ook de Inca’s de haan als een heilig dier, de aankondiger van het licht.

  • Vruchtbaarheid Waar de kip/haan een belangrijke rol speelde in préchristelijke tijden, boette die zelden aan belang in na de kerstening.
  • Het bleef bijvoorbeeld een symbool voor vruchtbaarheid.
  • Zo at men vaak kip op huwelijksfeesten, stopte men in de Duitse contreien soms een levende haan onder het bed van een gehuwd koppel of stikte men het dier in een kussen bedoeld voor de bruidegom.

  In Oostenrijk offerde men een haan bij de eerste bruiloft van de carnavalsperiode. Een vers geploegd veld kon men besprenkelen met het bloed van een haan of men begroef het tot aan zijn nek in de grond. Eieren werden hiervoor ook gebezigd: Germanen en Slaven smeerden een mengsel van eieren, brood en meel op de ploeg om een rijke volgende oogst te verzekeren.

  Ook bij het oogsten zelf offerde men deze dieren vaak als dank. Eieren In pré-industriële tijden is het begin van de lente vaak de moeilijkste tijd van het jaar. De voorraden aangelegd in de voorbije zomer en herfst zijn op. Dieren zijn door hun vetten heen en staan er mager bij, en planten zijn nog nauwelijks te zien.

  Een ei was daarom een godsgeschenk en bood bijzonder waardevolle voedingsstoffen. Over heel Europa ontstonden daarom tradities rond het ei: het kleuren van eieren, het verstoppen en zoeken naar eieren, enz. Het versmolt zo tot het paasfeest dat we vandaag in verschillende vormen kennen.

  1. Wederopstanding en hiernamaals Van vruchtbaarheid en het begin van het leven naar het einde van het levensverhaal In zowel pré-christelijke Germaans, Slavische als Romeinse graven vond men eieren, die een symbolische link leggen naar de hergeboorte.
  2. Door Plinius de Oudere weten we dat zowel de Grieken als de Romeinen de haan als een zielendier zagen.

  Voorspelling ‘Er zal geen haan naar kraaien!’. Dit spreekwoord verwijst naar de voorspellende eigenschappen die men vroeger aan hanen toedichtten. Afhangende van de omstandigheden zou het zien of horen van het dier goede of slechte gebeurtenissen aankondigen.

  Bescherming ‘Een echte moederkloek’, zegt men als het over een beschermende moeder gaat. De kip stond al in het Nieuwe Testament symbool voor bescherming van de zwakkeren. Ook de Grieken legden dit verband. Demeter, de aardgodin, liet de mens in haar schoot geboren worden en bracht ze bij het overlijden als kinderen mee naar het land der zaligen.

  Dit werd in graven verzinnebeeld als een kip met kuikens. Ook de haan waakt met trots over zijn territorium. De Romeinen koppelden de haan daarom aan de oorlogsgod Mars. Ook de Hindoe oorlogsgod Kartikeya gebruikt de haan als symbool en de hanen op de kerktorens van kerken symboliseren eveneens waakzaamheid.

  1. Ippen- en vooral hanenattributen werden daarom ook vaak voor persoonlijke bescherming gebruikt.
  2. Zo kon men een hanenrechterpoot, -kop of -hart in een potje onder de deurdorpel bewaren als bescherming tegen onheil en ziekte.
  3. Vooral een witte haan zou zeer beschermend zijn, terwijl een rode haan dan weer tegen vuur beschermde.

  Ieder zijn specialiteit! Negatief Na al deze positieve eigenschappen belichten we ook enkele werkpuntjes van onze gevederde wekker. De haan is een ijdel en hoogmoedig dier. Pluimen in zotskappen of op de hoed van heiligen staan hier symbool voor. De positieve kracht die de haan toont bij de verdediging van het territorium kan je ook zien als meer negatieve agressie.

  • Een rode haan is dan weer een teken van brand.
  • De oude haan laten kraaien’ betekent ‘brandstichten’.
  • Een zwarte haan is een demonisch verschijnsel, een duivelsdier.
  • Ook het vruchtbaarheidsaspect heeft een keerzijde.
  • Een man met een hen op de arm was een hennetaster, een scheldwoord voor impotente mannen.

  Ook de Duivel heeft te doen met de haan. Hij wordt soms afgebeeld met hanenpoten en hanenveren op zijn hoed. Heksen berijden dan weer het dier. Het is duidelijk. De haan, de kip en het ei hebben historisch gezien een erg grote impact gehad op de mens en zijn diep doorgedrongen in ons leven.

  1. We gebruiken ze als voedsel, als huisdier en in ons dagelijks woordgebruik.
  2. Wanneer we in de lente smullen van een (chocolade) eitje zijn we net als onze voorouders aan het genieten van wat deze jaarperiode brengt, maar nemen we evenzeer deel aan een millennia-oud vruchtbaarheidsritueel voor de goden.

  Smakelijk!

  Kan een vlinder je bijten?

  Vlinders – Wikipedia Vlinders voorkomen: — Vlinders uit verschillende families

  : (Dieren)
  : (Geleedpotigen)
  : (Zespotigen)
  : (Insecten)
  : (Gevleugelde insecten)
  :

  Lepidoptera, 1758 op op

  Portaal

  Vlindercollectie van amateur- Hermans Vlinders, kapellen of schubvleugeligen (Lepidoptera) zijn een van gevleugelde, De orde van de vlinders is na de orden van de, de en de, de grootste binnen het : er zijn ongeveer 160.000 beschreven soorten. Vlinders leven in uiteenlopende : van koude toendra’s tot woestijnachtige gebieden.

  1. De meeste soorten leven in of gebieden.
  2. In het staan van de 18.000 inheemse Nederlandse insectensoorten ruim 2200 soorten als vlinder geregistreerd, zodat ruim 12% van de Nederlandse insectensoorten bij de orde van de vlinders is ingedeeld.
  3. Veel dagvlinders vallen op door hun bonte kleuren.
  4. Sommige soorten, zoals de, worden bestreden vanwege hun schadelijkheid.

  Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze zijn die niet kunnen steken of bijten. Ze spelen een rol in verschillende culturen en zijn een veelgebruikt onderwerp in de, Vlinders hebben vaak een karakteristieke fladderende vlucht en sterk uiteenlopende vleugelkleuren.

  Omdat het lichaam gemakkelijk te conserveren is en de kleuren daarbij niet verloren gaan worden vlinders al sinds lang over de gehele wereld verzameld. zijn de larven van vlinders. De rupsen van de meeste vlinders voeden zich met planten, sommige soorten kunnen daarbij grote schade aan gewassen aanrichten.

  Andere kunnen bij mensen allergische reacties veroorzaken door hun van voorziene huid. De rupsen van vlinders worden gegeten door veel andere dieren. Ze zijn bijvoorbeeld een belangrijke voedselbron voor, Vlinders hebben vrijwel alle dezelfde lichaamsbouw, maar kennen een grote variatie in de vorm en grootte van de, ook de vleugelkleuren en -patronen verschillen per soort.

  Kan een vlinder bijten?

  De meeste volwassen vlinders kunnen niet bijten of kauwen. Ze eten voornamelijk vloeistoffen zoals nectar, sap, sappen van fruit en soms zelfs vloeistoffen van karkassen.

  Hoe lang blijft een vlinder leven?

  Vlinders in de klas – Wil je de levenscyclus van dichtbij zien? Bestel dan eitjes, rupsen en poppen bij De Vlinderstichting. En zie zelf hoe een vlinder uit de pop kruipt! Meer lezen en bestellen Vlinders paren met hun achterlijven tegen elkaar (foto: Nina de Vries) Vlinders paren met hun achterlijven tegen elkaar (foto: Nina de Vries) In de wereld van de vlinders zijn het meestal de mannetjes die op zoek gaan naar een vrouwtje om daarmee te paren (maar bij sommige soorten is het andersom).

  Ze doen dit door af te gaan op seksgeurstoffen (feromonen) die paringsbereide vrouwtjes verspreiden. Vaak herkennen ze een vrouwtje pas op het gezicht als ze haar tot dichtbij genaderd zijn. De voortplantingsorganen van een vlinder bevinden zich in het achterlijf. Parende vlinders kan je dan ook gemakkelijk herkennen, ze zitten met de achterlijven aan elkaar ‘vastgeplakt’.

  De paring vindt soms al plaats voordat de vleugels van het vrouwtje zijn uitgehard. Er zijn ook soorten waarbij het mannetje de cocon van het vrouwtje opzoekt en gewoon gaat zitten wachten tot ze uitkomt; ook de cocon vindt het mannetje door af te gaan op feromonen, die dus al voor het uitkomen verspreid worden. Eitjes van de wapendrager (foto: Henk Bosma) Eitjes van de wapendrager (foto: Henk Bosma) Vlinders planten zich voort door eitjes te leggen, waaruit later de rupsen tevoorschijn komen. Vlindervrouwtjes zijn in staat om geschikte waardplanten te vinden omdat ze aan het uiteinde van hun pootjes een gevoelig orgaantje hebben waarmee ze suikers ongeveer 2000 keer sneller kunnen proeven dan een mens. Landkaartje legt eitjes (foto: Kars Veling) Landkaartje legt eitjes (foto: Kars Veling) Iedere vlindersoort legt haar eitjes weer op een andere manier. Het oranjetipje legt maar 1 eitje per plant, de dagpauwoog legt tot wel 300 eitjes bij elkaar en het landkaartje stapelt de eitjes op.

  Er zijn ook soorten waarvan de vrouwtjes de eieren rondstrooien boven de vegetatie; de rupsen moeten dan zelf op zoek gaan naar de geschikte waardplant; meestal zijn dit polyfage soorten (rupsen die van verschillende soorten planten leven). Vlinders planten zich voort door eieren af te zetten, waaruit later de rupsen tevoorschijn komen.

  De rups is een soort ‘eetmachine’: in dit stadium wordt gezorgd voor voldoende energie en gewicht om uit een klein eitje een vlinder te laten voortkomen. Over het algemeen eten de rupsen van de bladeren van de waardplant. Er zijn ook soorten die eten van de bloemen of de vruchten en sommige rupsen boren zich naar binnen in de stengel of in de wortel. De rups van de ligusterpijlstaart is een indrukwekkende verschijning (foto: Koos Wingelaar) De rups van de ligusterpijlstaart is een indrukwekkende verschijning (foto: Koos Wingelaar) Als de rups uit zijn eitje kruipt wil hij maar 1 ding: eten. De rups groeit en groeit, en moet regelmatig vervellen omdat de huid niet meegroeit.

  Voordat de rups uit de oude, te klein geworden huid barst, is daaronder al een nieuwe huid gemaakt die na de vervelling uithardt. Rupsen kunnen gedurende het hele jaar en op allerlei plaatsen worden aangetroffen. Veel vlindersoorten zijn als rups aanwezig tussen april en september. Sommige soorten kunnen gemakkelijk gevonden worden in de tuin, parken of wegbermen.

  Veel tuinplanten worden door rupsen als voedsel gebruikt, zoals bijvoorbeeld kruisbloemigen, liguster en geraniums. Ook de hoekjes met ‘onkruid’, zoals brandnetel of haagwinde, zijn geschikt voor rupsen. Meer over waar en hoe je rupsen kunt vinden Pop van het landkaartje (foto: Henk Bosma) Pop van het landkaartje (foto: Henk Bosma) Binnenin de pop wordt de rups omgebouwd in een vlinder. Hoe dit precies gaat is nog niet bekend, maar zeker is dat bijna alle lichaamsdelen van de rups worden afgebroken.

  Uit deze stoffen wordt de vlinder opgebouwd. Bij de laatste vervelling verandert de rups in een pop. Dit wordt verpoppen genoemd. Als de rups volgroeid is, verpopt hij hangend aan een tak of blad of op (en soms onder) de grond. Veel rupsen verlaten de waardplant om zich in de grond of in de strooisellaag te verpoppen.

  Er zijn ook soorten die zichzelf vasthechten aan de waardplant; dit kan op verschillende manieren. Sommige soorten spinnen een zijdeachtige cocon, vaak tussen bladeren of achter schors. Er zijn ook soorten die zich binnen in de waardplant verpoppen, altijd dicht bij een uitkruipgat dat van tevoren door de rups gemaakt is.

  Daar stroopt hij zijn laatste rupshuidje van zich af. Daaronder zit de pophuid. Het lijkt alsof de pop dood is. Hij hangt aan de stengel en beweegt zich niet. Maar poppen kunnen wel degelijk een teken van leven geven; als je ze aanraakt gaan ze met hun achterlijfje bewegen en sommige maken een ratelend geluid.

  Binnen in de pop vindt de metamorfose plaats naar het totaal andere uiterlijk van de vlinder. Hoelang dit duurt hangt af van de soort, van enkele weken tot enkele maanden. Tenslotte barst de pop open en kruipt de vlinder naar buiten. De vleugels zijn nat en opgevouwen en de vlinder kan nog niet vliegen.

  Vanuit het lijf wordt bloedvloeistof (haemolymfe) in de vleugels gepompt en krijgen de vleugels hun uiteindelijke vorm. De vlinder kan tijdens dit proces niet vliegen, en is dus erg kwetsbaar! Zodra de vleugels opgepompt en gehard zijn kan de vlinder vliegen en op zoek naar voedsel en een partner. De levensduur van de vlinder varieert van enkele dagen tot twee of drie weken maar soorten die als vlinder overwinteren leven zelfs een aantal maanden.

  Het belangrijkste doel in het leven van een vlinder: zich voortplanten. Daarvoor gaan hij en zij op zoek naar een partner. En begint de cyclus weer opnieuw.

  Wat betekent het als je een Atalanta vlinder ziet?

  Atalanta geeft vorm aan de toekomst Ont-wikkelen betekent ook ontpoppen; eerst wikkel je laag voor laag jezelf af om te ontdekken wie je bent en daarna kun je je verder gaan transformeren in wie je graag zou willen zijn met dat wat je in potentie al in je hebt.

  Waar staat een mot voor?

  Dankbaarheid • Schaduwwerk • Transformatie Een mot wordt ook wel een nachtvlinder genoemd. Het verschil tussen een mot en een vlinder is soms lastig te beschrijven. Motten behoren tot de insectengroep Lepidoptera. Vlinders behoren tot de groep Heterocera.

  • Zowel fysiek als in gedrag zijn er grote verschillen tussen de twee.
  • De makkelijkste methode om te bepalen of het dier een mot of een vlinder is, is op basis van de voelsprieten.
  • De voelsprieten van een vlinder zijn smal en gebogen met een soort bolletje aan het einde.
  • De voelsprieten van een mot zijn veerachtig en hebben gerafelde eindes.

  Er zijn meer dan 160.000 motsoorten. De bekendste en meest opvallende motsoorten zijn de atlasvlinder (grootste mot ter wereld), de white witch moth (langste spanwijdte) en de maanvlinder (luna moth). Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie.

  • In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten ‘s nachts actief zijn.
  • Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
  • Het betekent enerzijds dat motten meer aandacht vragen voor de transformaties in onszelf.
  • Het focust zich op het naar binnen keren in je jezelf en om vanuit jezelf transformatie te omarmen en te accepteren.

  Anderzijds vraagt het mot krachtdier aandacht voor alles waar je nu al van houdt en waar je nu al dankbaar voor kunt zijn. We kunnen soms erg naar verandering verlangen. Bijvoorbeeld naar bepaalde materialistische zaken, naar vrijheid of naar verbetering (wanneer je even niet lekker in je vel zit of ziek bent).

  Mot vraagt je niet om tegen verandering te zijn, integendeel! Mot vraagt je alleen om daarbij niet uit het oog te verliezen wat je hebt in het hier en nu. Eveneens als het gaat over jezelf. Het is prima als je jezelf wil veranderen, nieuwe dingen wil leren, gezonder wil leven of persoonlijke groei wil nastreven.

  Maar laat het geen eis zijn om daarna pas van jezelf te houden. Er is nu al meer dan genoeg om van jezelf te houden. Je bent genoeg! Verlies deze elementen niet uit het oog in de wens naar verandering. Affirmaties:

  “Omarm je innerlijke transformatie en blijf van jezelf houden.”

  Wat is de betekenis van een zwarte vlinder?

  Een zwarte vlinder staat voor –

  Spirituele groeiSpirituele ontwakeningEinde van een moeilijke periodeDonkere kant van jezelf (donkere nacht van de ziel)Transformatie / metamorfose

  Het zien van een zwarte vlinder is een goed voorteken. Dit is omdat de zwarte vlinder een bijzondere transformatie symboliseert: eentje van kracht. Daar waar jij zelf denkt dat je niet goed genoeg bent, niet sterk genoeg bent of niet slim genoeg bent om iets te realiseren, geeft de zwarte vlinder jou aan dat je dit wél kunt.

  • Dit zal jou uiteindelijk ergens van vrijmaken of vrijheid bieden.
  • Dit kan zijn letterlijke vrijheid, maar ook bijvoorbeeld financiële vrijheid of mentale vrijheid.
  • Het zien van een zwarte vlinder kan een teken van elegantie zijn: een uitnodiging om eleganter te leven.
  • Leed jezelf aan alsof iedere dag je beste dag ooit is.

  ‘Verwaarloos’ jezelf niet. Je mag er iedere dag opnieuw zijn – en laat dat ook zien! Zwart is de kleur van mysterie, van het donkere. Als een zwarte vlinder op je pad komt, dan kan dit betekenen dat iets zich aan jou wil tonen. Iets komt er aan het licht.

  Spirituele betekenis witte vlinder Een vlinder als boodschap van een overledene

  • Nadi Zoetebier • The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams ? • Eigenaar van VolleMaanKalender.nl, liefhebber van astrologie en spiritualiteit • Moeder van zoontje Jae ’21 • Energetisch Therapeut in opleiding •

  Waar staat een nachtvlinder voor?

  Nachtvlinder: vergankelijkheid – Kwetsbaarheid, acceptatie, eerbied De mot is een kwetsbaar dier, met tere vleugels: hij verpulvert bij de minste aanraking. Hij laat zich dan ook niet graag aan anderen zien. Hij brengt zijn leven door in de schaduw en wacht daar tot de nacht arriveert.

  Omdat hij zijn weg vindt aan de hand van het maanlicht, wordt hij in donkere nachten onweerstaanbaar aangetrokken door flikkerende lampen en brandende kaarsen. Soms zo erg dat hij zich verschroeit. Net zoals een dagvlinder, ondergaat de nachtvlinder het wonderlijke transformatieproces van kruipende rups tot een gevleugeld insect.

  Weliswaar wat grauwer en doffer van kleur, maar niet minder mooi. Al staat hij eigenlijk bekend als ongedierte: men ziet ze liever niet in de tuin, kleding- of voorraadkast. Dat is in sommige culturen wel anders; daar staat de mot voor een boodschap of bezoek van een overleden voorouder.